Előfizetés

Trump: Valakinek szembe kellett szállnia Kínával

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.21. 12:24

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
„Itt volt az ideje, függetlenül attól, hogy jó-e az országnak, vagy rövid távon ártalmas” – közölte az amerikai elnök.
A kereskedelmi vita Kínával árthat is az amerikai gazdaságnak, de a viszály hosszú távon előnyöket hoz majd az Egyesült Államoknak – mondta Donald Trump amerikai elnök kedden újságíróknak. Azt az újságírói felvetést, miszerint az ország – éppen a Kínával folytatott elhúzódó vita miatt – recesszióba süllyedhet, Trump azzal söpörte félre, hogy
„valakinek szembe kellett szállnia Kínával”.

Az amerikai elnök közölte:
„itt volt az ideje, függetlenül attól, hogy jó-e az országnak, vagy rövid távon ártalmas”.

Kiemelte, hogy „nem volt más választás”, mint vámokat kivetni a kínai árukra. Trump közölte: meggyőződése szerint az amerikai gazdaságnak nem kell számolnia visszaeséssel, sőt, erőteljes fellendülés is várható, amennyiben a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) csökkenti az irányadó kamatlábat.
„Nagyon távol vagyunk a recessziótól. Valójában ha a Fed elvégzi rendesen a munkáját, akkor szerintem hatalmas növekedésnek lehetünk a tanúi”

– mondta.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a gazdaság élénkítése végett adócsökkentést fontolgat, konkrétan a vállalati nyereségadók és a munkáltatói járulékok mérséklését. Hozzáfűzte: ha lesznek is adócsökkentések, ezekre nem a közeljövőben kerül sor. Elemzők megjegyezték: a munkáltatói járulékok mérséklése ugyan a középosztályt erősítené, de a nyereségadók lefaragásából a nagyvállalatok húznának hasznot. Minden adócsökkentési csomaghoz a kongresszus hozzájárulása kell, a demokrata többségű képviselőházban a nyereségadók mérséklését nem szavaznák meg – tették hozzá.

Őrizetbe vették a hongkongi brit főkonzulátus egyik munkatársát Kínában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.21. 12:15
A hogkongi brit konzulátus épülete
Fotó: Google Street View
Állítólag törvényt sértett, de az esetnek a hongkongi tüntetések miatt feszült kínai-brit viszonyhoz is köze lehet.
A hongkongi brit konzulátus egyik munkatársát 15 napig tartó közigazgatási elzárás alá helyezték a dél-kínai Sencsenben - közölte Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdai pekingi sajtótájékoztatóján. A szóvivő újságírói kérdésre erősítette meg azt a sajtóértesülést, miszerint a feltehetően hongkongi származású
Simon Chenget augusztus 8-a óta őrizetben tartják Kínában, ahol üzleti úton volt.

A Hong Kong Free Press (HKFP) című hongkongi híroldal egy kedden közzétett cikke szerint Cheng a konzulátus skót nemzetközi fejlesztési osztályán dolgozott mint kereskedelmi és befektetési tisztviselő. Az eredeti terv szerint rögtön azt követően visszatért volna a Sencsennel szomszédos Hongkongba, hogy az üzleti rendezvény, melyen részt vett, véget ért; fel is szállt a visszatérő vonatra, de azzal nem ért célba. Cheng barátnője ezek után augusztus 10-én kapott tájékoztatást arról, hogy a férfit közigazgatási elzárás alá helyezték Kínában, de a döntés okát, valamint Cheng hollétét nem árulták el neki.
Keng Suang keddi sajtótájékoztatóján még úgy nyilatkozott: nem tud az ügyről, majd másnap már megerősítette a hírt. Azt közölte:
a férfit azért helyezték közigazgatási elzárás alá, mert megsértette a hatályos kínai törvényeket.

Arról, hogy Cheng diplomata státusszal rendelkezik-e, illetve pontosan milyen dokumentumokkal utazott Kínába, egyelőre nem lehet tudni.
Simon Cheng
Fotó: Facebook
A kínai külügyi szóvivő az esettel kapcsolatban megjegyezte: Kína már több alkalommal figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy ne avatkozzon bele Hongkong ügyeibe, illetve Kína belügyeibe, és hagyjon fel a felelőtlen megjegyzésekkel.

Trump: zsidók ne szavazzanak a demokratákra!

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.08.21. 11:22

Fotó: JACK GUEZ / AFP
„Úgy gondolom, hogy az a zsidó, aki a demokratákra szavaz, vagy a teljes tudatlanságáról vagy nagy fokú hűtlenségéről ad tanúbizonyságot” – mondta az amerikai elnök.
Donald Trump kedden a Fehér Házban a Demokrata Pártot támadta újságírók előtt, hiányolva a zsidó állam melletti szolidaritásukat, miután Izrael a minap megtagadta a beutazási engedélyt két demokrata párti, muszlim vallású amerikai képviselőnőtől, az amerikai születésű, palesztin gyökerű Rashida Tlaibtól és a Szomáliából bevándorolt Ilhan Omartól. Mindketten ismertek arról, hogy keményen bírálják Izrael politikáját.  Trump személyesen kérte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy ne engedjék be az országba a két kongresszusi tagot. Izrael – a beutazási engedélykérelmet mindkét amerikai törvényhozó vonatkozásában elutasító eredeti döntés után – Tlaib esetében hajlandó lett volna engedményt tenni, mert neki a Jordán folyó nyugati partján él a nagyanyja, de a képviselőnő ezt a feltételek megalázó voltára hivatkozva visszautasította. Az izraeli állam magatartása felháborodott nyilatkozatokat váltott ki az amerikai demokraták körében.    Trump a Fehér Házban kifakadt a demokraták magatartása miatt, és azt állította, hogy „Izrael Állam ellenében védelmére keltek ennek a két embernek”. „Úgy gondolom, hogy az a zsidó, aki a demokratákra szavaz, vagy a teljes tudatlanságáról vagy nagy fokú hűtlenségéről ad tanúbizonyságot” – mondta az elnök, és ezzel a kijelentésével újabb vitát váltott ki Amerikában.  Halie Soifer, az Amerikai Zsidó Demokrata Tanács igazgatója szerint Trump fegyverként használja és beemeli a politikába az antiszemitizmust. A Republikánus Zsidó Koalíció azzal az érveléssel igyekezett védeni az elnököt, hogy Trump szemrehányását úgy kell érteni, ő az említett embereket önmagukhoz – tehát nem Izraelhez – tekinti hűtlennek.  A felmérések szerint az Egyesült Államokban élő zsidók többsége politikailag a demokratákkal azonosul, a tavalyi képviiselőházi választásokon 72 százalékuk a demokrata párti jelöltre voksolt. Ugyanakkor az amerikai zsidók jelentős része egyáltalán nem tekint kritikátlanul Izraelre. A Pew közvélemény-kutató áprilisi felmérése szerint a zsidó amerikaiak 42 százaléka, a keresztény amerikaiaknak pedig csak a 26 százaléka látja úgy, hogy Donald Trump túlságosan elfogult Izrael mellett.   
Ilhan Abdullahi Omar és Rashida Tlaib képviselők
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Nem megy Trump Dániába, hogy megvegye Grönlandot

Lemondta dániai látogatását Donald Trump amerikai elnök, aki a minap felvetette, hogy az Egyesült Államok megvásárolná Koppenhágától Grönland szigetét, de dán részről leszögezték, hogy Grönland nem eladó, sőt Mette Frederiksen dán kormányfő azon reményének is hangot adott, hogy Trump csupán viccelt. Az elnök a hét végén a dél-franciaországi Biarritzba utazik, ahol részt vesz a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G7-es csoport csúcsértekezletén. Onnan indult volna Dániába. Szeptember 1-jén már Lengyelországban emlékezik meg a második világháború kitörésének évfordulójáról, majd másnap részt vesz a „Három tenger” (Adria, Balti-tenger, Fekete-tenger) regionális együttműködési fórum lengyelországi csúcstalálkozóján.