Válasz Trumpnak: 75 milliárd dollárnyi amerikai árut vámol meg Kína

Publikálás dátuma
2019.08.23. 17:18

Fotó: Michel Gunther / AFP
A kereskedelmi tárgyalások legújabb fordulója a két fél legutóbbi nyilatkozatai alapján szeptemberben, az Egyesült Államokban esedékes.
A kínai árucikkekre kivetett legutóbbi amerikai büntetővámok miatti ellenlépésként Kína mintegy 75 milliárd dollár értékű amerikai importcikkekre vet ki pótvámot - közölte a kínai kormány vám- és adóügyekért felelős bizottsága pénteken. A bizottság közleménye szerint az újabb, 5 és 10 százalék közötti pótvámok összesen 5078 féle amerikai árucikkre, egyebek mellett mezőgazdasági termékekre, nyersolajra, és kisrepülőgépekre vonatkoznak majd. Egy részük szeptember 1-jén, míg a fennmaradóak december 15-én lépnek hatályba.
Az intézkedés válaszlépés arra, hogy az Egyesült Államok szintén újabb kínai árucikkekre vet ki 10 százalékos pótvámokat szeptember 1-jén, illetve december 15-én, miután Donald Trump amerikai elnök elégedetlen volt a két gazdasági nagyhatalom közötti kereskedelmi tárgyalások ütemével.
A közlemény arra is kitér, hogy a két ország vezetőinek 2018. december 14-én, Argentínában zajlott találkozóján megállapodtak arról, hogy Kína 2019. január 1-étől 90 napra felfüggeszti az amerikai gyártású gépjárművekre, valamint járműalkatrészekre vonatkozó pótvámokat. A kínai kormány vám- és adóügyekért felelős bizottsága a megegyezésben kitűzött 90 nap lejárta után, április 1-jén határozatlan időre továbbra is felfüggesztette ezeket a büntetővámokat. De mivel Trump azóta két alkalommal sújtotta a kínai importot a pótvámok tarifájának emelésével, illetve újabb büntetővámokkal, ezért a bizottság december 15-étől megszünteti a felfüggesztést, és ismét hatályba lépteti az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25, valamint a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámokat. A közlemény a legújabb amerikai pótvámok mellett arra a lépésre utal, amelynek értelmében az Egyesült Államok május 10-én 10-ről 25 százalékra emelt 200 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre vonatkozó pótvámot.
Donald Trump augusztus 1-jén még azt jelentette be, hogy az összes, a korábbi büntetővámok által nem sújtott, mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai termékre pótvámokat vezetnek be szeptember 1-jén. Az amerikai kormány a múlt héten enyhített a szigoron, és bizonyos kínai termékek esetében elengedte a pótvámok bevezetését, míg egy sor más árucikk esetében december 15-re halasztotta a büntetővámok hatályba lépését.
A kereskedelmi tárgyalások legújabb fordulója a két fél legutóbbi nyilatkozatai alapján szeptemberben, az Egyesült Államokban esedékes.

Kiránduló család ellen követtek el merényletet Ciszjordániában

Publikálás dátuma
2019.08.23. 15:33

Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP
Egy tizenhét éves lány életét a helyszínen próbálták stabilizálni a mentősök, de nem sikerült megmenteni az életét.
Súlyosan megsebesült egy ciszjordániai forráshoz kiránduló zsidó család három tagja, egyikük később belehalt sérüléseibe, amikor felrobbant egy kiránduló ösvényen elhelyezett házilagos robbanószerkezet – jelentette a helyi média pénteken. A negyvenes éveiben járó súlyosan sebesült férfit és húsz év körüli fiát helikopteren vitték kórházba. A tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint az életveszélyesen megsebesült tizenhét éves lány életét a helyszínen próbálták stabilizálni a mentősök, de nem sikerült megmenteni az életét. A tizenegy gyerekes család nem Ciszjordániában él, a sebesült apa Lodban, a Ben Gurion repülőtér melletti városban rabbi, és csak kirándulni indult két gyerekével az 1967-ben Jordániától elfoglalt területeken lévő forráshoz. A rendőrség helyszínelői eleinte úgy gondolták, hogy a robbanószerkezetet egy autóból dobták rájuk, de később kiderült: egy előre elhelyezett pokolgéppel okozták a merényletet. 
Benjámin Netanjahu miniszterelnök részvétét fejezte ki a családnak, megígérte hogy az incidensre válaszul tovább folytatják az építkezéseket Ciszjordániában, és elfogják a merénylőket. A támadók elmenekültek, de a biztonságiak hajtóvadászatot indítottak Rámalláh környékén, együttműködve a környező telepesek önvédelmi, biztonsági csoportjaival. Az utakon ellenőrző pontokat állított fel az izraeli hadsereg. Ugyanezen a helyszínen, a Dolev telepesfalu közelében lévő forrásnál, egy palesztin terrorista agyonlőtt egy kirándulót, a huszonöt éves Dani Gonent négy évvel ezelőtt. Később a forrást Dani-forrásnak nevezték el. A merénylet különösen feszült időszakban történt, péntekre erőszakos tömegtüntetéseket hirdetett a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet a gázai határvidékre.
Szerző

Két hétig vesztegelt egy újabb mentőhajó, fedélzetén a kimentett emberekkel, akik senkinek sem kellettek

Publikálás dátuma
2019.08.23. 15:28

Fotó: ANNE CHAON / AFP
Az Ocean Viking civiljei kiszámítható és állandó uniós mechanizmusok létrehozását kérik - pont olyat, mint amilyen javaslatot Orbánék megvétóztak júliusban.
Partra szállítják Máltán az Ocean Viking civil hajón rekedt menekülteket, akiknek a befogadását hat európai uniós ország vállalta - jelentette be pénteken az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja. Dimitrisz Avramopulosz a Twitteren üdvözölte azt a friss megállapodást, amelynek értelmében
Franciaország, Írország, Luxemburg, Németország, Portugália, illetve Románia között osztják el a 356 kimentett embert, akik a két héttel ezelőtti fedélzetre vételük óta várnak kikötési engedélyre Szicíliától délre.

Máltán senki sem maradhat.
A Ocean Viking az az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül civil szervezetek mentőhajója. Jay Berger elmondta, hogy az Ocean Viking a készletek feltöltését követően folytatja a küldetését. Max Avis, az SOS Méditerranée egyik vezetője kiszámítható és állandó európai mechanizmus létrehozását sürgette a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők partraszállításában és elhelyezésében a jelenlegi eseti jellegű megoldások helyett, amelyek szerinte fokozzák az érintettek szenvedését. Az ilyen mechanizmusok létrehozását egyébként pont a V4-ek és Magyarország kormánya akadályozza - amikor ez legutóbb napirendre került, Orbánék lényegében arra szavaztak, hogy a menekültek inkább fulladjanak a tengerbe.
Az Open Arms nevű spanyol NGO hajója közel három hét várakozás után kedd este köthetett ki az olaszországi Lampedusa szigetén.