Órákig állt a forgalom a horvát határon, de a határinfó szerint nincs 15 percet meghaladó várakozás

Publikálás dátuma
2019.08.24. 11:41

Fotó: Olvasónk
Informatikai hiba miatt nem lehetett bejönni Magyarországra a schengeni övezeten kívülről.
Reggel fél tíz óta áll a sor a drávaszabolcsi határátkelőnél, Horvátország felől nem lehet belépni Magyarországra - jelezte egy olvasónk. A helyszínen azt a nem hivatalos tájékoztatást kapták, hogy szoftverhiba miatt nem tudják elvégezni a szükséges ellenőrzéseket, de nem érdemes máshova menni, mert minden határátkelőnél ugyanez a helyzet. A határőrök szerint 17 éve nem volt ilyen. Ehhez képest 11.39-kor a rendőrség hivatalos  határinformációs rendszere szerint Drávaszabolcsnál nincs 15 percet meghaladó várakozás sem ki-, sem belépéskor, és hasonló a helyzet a teljes horvát határszakaszon, egyedül az autópályákon lévő átkelőkön kell legfeljebb fél órát várni a belépésre. Később, majdnem délben egy órára módosult a várakozás ideje. Frissítés 12:05-kor megindult a forgalom - jelentette olvasónk, aki így 2,5 órát várakozott, de voltak, akik rosszabbul jártak nála. Kérdéseinket feltettük az illetékeseknek, amint válaszolnak, közzétesszük.  Frissítés 2 A rendőrség érdeklődésünkre megerősítette: a határellenőrző és regisztrációs rendszer informatikai hibája okozta a fennakadást. A hibát kijavították, így - ahogy olvasónk is jelezte - megindulhatott a forgalom.
Szerző
Témák
határ
Frissítve: 2019.08.24. 12:44

Kétszázmilliót ad a kormány, hogy a menekültek ne induljanak útnak

Publikálás dátuma
2019.08.24. 09:16
Maszúd Barzani, a Kurdisztáni Autonóm Régió elnöke üdvözli Szijjártót Irakban. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / B
Vagy menjenek haza. Főleg üldözött keresztény közösségekre költenek.
A pénteki Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány a Hungary Helps Program keretében 196 336 000 forint többletforrást különíttet el az iraki jezidi menekültek megsegítését, helyben maradását és hazatérését támogató projektek megvalósítása és támogatása céljára - írja a 24.hu. Az összeg két részre oszlik, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 167 millió, Babiloni Káld Katolikus Egyház Erbíli Érseksége pedig 29 336 000 forint adományt kap a költségvetésből. Mint korábban megírtuk, a kormány már több mint 8,6 milliárd forintot költött a Hungary Helps Programra, melynek keretében hat országban – Szíriában, Irakban, Libanonban, Jordániában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Nigériában – eddig összesen 24 projekt teljesülésében segédkezett a magyar állam. A program részeként keresztény fiataloknak szóló ösztöndíjprogramot is indítottak, ez 2016 és 2019 között összesen 1,381 milliárd forintba került. A Hungary Helps Program 2017 óta foglalja magába Magyarország humanitárius segítségnyújtás keretében végzett tevékenységét olyan országokban, amelyekből sok menekült indul útnak. A Miniszterelnökség szerint az elsősorban az üldözött keresztény közösségek támogatását szolgáló programmal 35 ezer embernek segítettek a szülőföldön maradásban vagy a visszatérésben. A mostani kormányhatározatban új elem, hogy míg eddig kizárólag helyi egyházi szervezetek részesültek a támogatásban, ezúttal egy magyar civil szervezet is kapott 167 millió forintot. 
Szerző

Gyurcsány már tudja az önkormányzati választás eredményét, de azért az embereknek is van dolguk

Publikálás dátuma
2019.08.24. 09:09

Fotó: Facebook/Gyurcsány Ferenc
Tegyétek a dolgotokat! - szólította fel a választókat
A centrális erőtér összeomlott. Mert a konstrukció lényege az volt, hogy mivel a Jobbik és a demokraták soha nem fognak tudni együttműködni, a Fidesz relatív többséggel is tartósan a hatalmi centrumban tud maradni - kezdi  önkormányzati választási kampány hivatalos indulása alkalmából közzétett Facebook-posztját Gyurcsány Ferenc. Csakhogy a helyzet megváltoztt - folytatja -, mert a Fidesz foglalta el a radikális jobboldalt, a Jobbik meg behúzódott a mérsékelt jobboldalra, így megszűnt a korábban áthidalhatatlannak vélt távolság a kormánypárt bal- és jobboldali ellenzéke között. Ennek pedig az az eredménye, hogy az önkormányzati választáson "a települések, kerületek sokaságában egy az egy ellen küzdünk. Szavazhatsz a Fidesz vagy az egységes ellenzék jelöltjére."
Az eredmény valójában borítékolható

- írja. Az önkormányzati választás pedig szerinte a Fidesz megbuktatásához vezető út egyik legfontosabb mérföldköve lehet. A sok ellenzéki győzelemmel megreped a kormánypárt hatalmi monopóliuma, létrejön a kormányzati hatalom helyi ellensúlya. Lesznek kerületek, városok szabad nyilvánossággal, demokratikus közélettel, elegendő erővel, hogy ha kell, fellépjenek a diktatórikus központi hatalommal szemben - bizakodik. Reményei szerint pedig ezek a települések fogják táplálni az egyre egységesebb ellenzék erejét a későbbi küzdelmekre.   Mindehhez azonban szükség van arra, hogy tényleg sok helyen nyerjen az ellenzék. Ez pedig a választókon múlik, akiket fel is szólított:
Akkor tegyétek a dolgotokat!

Szerző