Előfizetés

Nyolcmilliárdból pofozzák ki Mészárosék a Puskás Aréna környékét

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.27. 17:04

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A jövő évi labdarúgó Eb-re hivatkozva költenek újabb milliárdokat a stadiont övező parkokra. A pályázatot meg sem kellett hirdetni, a Magyar Építők és a ZÁÉV így is tarolhatott.
A jelek szerint nem volt elég a Puskás Arénára szánt, 150 milliárd forintnyi közpénz, a beruházó Nemzeti Sportközpontok (NSK) egy kapcsolódó fejlesztési célra is sokat költ – a stadion közvetlen környezetére. Mint az uniós közbeszerzési értesítőből, a TED-ből kiderül, összesen 8,048 milliárd forintból építik át az elvileg novemberre elkészülő aréna körüli területet, ezt pedig pedig a közeledő 2020. évi labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseivel indokolják. A tendert augusztus 5-én a stadion korábbi építői vitték el: a Mészáros-család érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. és Magyar Építők Zrt., ami közvetetten Tiborcz István korábbi üzlettársának, Paár Attilának hozhat hasznot. Az ügy érdekessége, hogy a fejlesztésről először beszámoló napi.hu még arról írt: a páros nettó 7, 8 milliárdért vállalta a munkát, ami május óta valamiért közel negyedmilliárd forinttal drágult. 
Az NSK csak a Puskás stadion fővállalkozóitól kért ajánlatot. A nyilvánosság kizárásával zajló pályázatot a Sportközpontok a közbeszerzési törvény egyik kitételével (98. § (3)) indokolta: az új beruházás összhangban van stadionfejlesztéssel amit még nyílt pályázat útján hirdettek meg, és ugyanazokat a szereplőket kérték fel, akik már az arénán is dolgoztak. És hogy mi épül a stadion körül? „Gyermekjátszótér, pihenőpark, pavilonok, sportolási lehetőségek, árusítóhelyek” – sorolja az értesítő. A nyertesek többek között felújítják a Dromoszt, vagyis a korábbi Népstadion kapuja előtti szoborparkot, a park belső területére pedig rekortán futókört építenek – a foci Eb és más, hasonló volumenű rendezvények idejére pedig egy 220 fő befogadására alkalmas, elbontható médiaterületet alakítanak ki a stadion bejárati és parkoló szintjén. A dokumentum azt is közli, honnan volt pénz minderre: egy július 18-án megjelenő kormányhatározat összesen 11,1 milliárdot biztosított az Eb-hez kapcsolatos beruházásokra és városfejlesztési célokra, ezt használta most fel a Nemzeti Sportközpontok.

Sokkgránátokat vásárolt a NAV

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 15:57
Gyakorlatoznak a NAV speciális csapatai
Fotó: Népszava
Villanógránátokat és füstjelző gyertyákat is vettek, az összesen 165 eszközből álló tételért valamivel több mint 1,7 millió forintot fizettek.
Villanógránátokat, füstjelző gyertyákat, úgynevezett sokkgránátokat és azokhoz szükséges utántöltőket vásárolt nemrégiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – írja a Magyar Nemzet. A kormányközeli lap szerint az összesen 165 eszközből álló tételért valamivel több mint 1,7 millió forintot fizetett a hivatal. Az efféle gránátokat – a különféle szakmai leírások szerint – leginkább bűnelkövetők elfogásakor, behatoláskor, túszmentéskor használják a világ bűnüldöző szervezetei. A hatóságnál a lapnak kifejtették: feladatai ellátásakor a NAV-nak – adott esetben – szervezett bűnözői körökkel is fel kell vennie a harcot. A gránátok, az utántöltők, a füstjelző gyertyák a speciális bevetési egység munkáját segítik, az eszközök különösen a veszélyes bűnözők elfogásánál jelenthetnek hatékony megoldást. – A bevetési egység az eszközöket rendszeresítve, megfelelő eljárásrend mentén, az arányosság követelményének szem előtt tartásával alkalmazza – húzták alá a NAV-nál. A lap kiemeli, hogy hatóságnál lőfegyvert, hasonló eszközöket egyébként a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók használhatnak, a tűzerőre pedig adott esetben szükség is lehet. A hatóság látókörébe nemegyszer kerülnek például olyan cigarettacsempész-bandák, amelyek, ha kell, fegyverrel is megvédenék illegális üzletüket, de a NAV-osok találtak már lőfegyvert adócsalással foglalkozó bűnözőknél is. Az adóhatóság ennek megfelelően rendszeresen pótolja és fejleszti az állomány rendelkezésére álló fegyvereket, más eszközöket. A múlt év végén zárult le például az a negyvenötmillió forintos beszerzés, amelynek keretében a NAV 248 darab Heckler&Koch maroklőfegyvert vett. Ugyanekkor – különféle fegyveralkatrészek mellett – kétszáz darab paprikasprayt vásárolt a hivatal. 

Maradt az alapkamat

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.27. 15:35
Monetáris Tanács
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.
A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.