Újabb népszavazási kérdéseket adott be egy nyugdíjas szervezet

Publikálás dátuma
2019.08.27. 21:48

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Így már 11 változatban próbálják kideríteni, mit gondol a testület a nyugdíjalapról.
Újabb két népszavazási kérdést adott be kedd délelőtt egy nyugdíjas szervezet a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), ezekkel együtt 11 változatban próbálják kideríteni, mit gondol a testület a nyugdíjalapról, az adóként beszedett járulékról, a legkisebb és legmagasabb ellátások összegéről és korlátairól. Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nyugdíjas tagozatának elnöke azt kérdezné a választóktól, akarják-e, hogy az öregségi nyugdíj legkisebb összege a medián nyugdíj 60 százalékánál ne lehessen kevesebb. Ez nagyjából 60 ezer forintos nyugdíjminimumot jelentene a 2008 óta 28500 forinton befagyasztott legkisebb ellátási összeggel szemben. A másik kérdésben arra kíváncsi, vajon akarják-e a szavazók, hogy az idős korukra befizetett pénzük valóban járulék legyen ismét, ami után a befizetés mértékének megfelelő ellátás, vagyis járadék jár.
A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület vezetője korábban két körben összesen 9 kérdést adott be az NVB-hez elbírálásra. A július elején tárgyalt első csomag kérdéseit elutasította a testület arra hivatkozva, hogy a kormány és nem a parlament hatáskörébe tartozó döntésekre vonatkoztak.

Akár 35 fokot is mérhetünk szerdán, de többfelé továbbra is lehetnek zivatarok

Publikálás dátuma
2019.08.27. 20:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között várható.
Szerdán a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, az Alföldön azonban inkább derült ég lesz jellemző. Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok veszélye miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint napközben összességében helyenként számíthatunk zivatarokra. Kialakulásukhoz az Alföld északi részén, illetve a Dunántúlon lesznek a legkedvezőbb feltételek, délkelet felé haladva csökken az esély előfordulásukra. Az éjszaka első felében még a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében lehet egy-egy zivatar, majd fokozatosan csillapodik a légkör. Késő délután kis eséllyel ugyan, de teljes mértékben nem zárható ki zivatar kialakulása az Északi-középhegység területén. A legjellemzőbb kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, de viharos szél, jégeső is előfordulhat.
A fővárosban és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében a hőség miatt is riasztások lesznek érvényben, az érintett területeken a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű.  
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.
Csütörtökön többnyire gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Elvétve alakulhat ki zápor, zivatar. A szél általában mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között valószínű. 
Pénteken a változó mennyiségű fátyol- és gomolyfelhőzet mellett sok napsütésre számíthatunk. Főként északon és nyugaton alakul ki helyenként zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul. 
Szombaton napos időre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel, de néhol zápor, zivatar fordulhat elő. A keleties szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható. 
Vasárnap is napos időnk lesz, de a déli szél többfelé megélénkül. Záporra, zivatarra csak néhol számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között valószínű. 
Szerző

Belső puccsról beszél Schmidt Mária, felmondott intézetének több munkatársa

Publikálás dátuma
2019.08.27. 19:03
Schmidt Mária
Fotó: Népszava
A távozók között van az igazgató Lánczi Tamás is, Schmidt Mária szerint döntése az intézet működését is kockáztatja.
A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány fenntartásában működő XXI. Század Intézet munkatársai, köztük Lánczi Tamás, az intézet igazgatója a mai napon (kedden) váratlanul és puccsszerűen, azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondta munkaviszonyát. Erről Schmidt Mária, a közalapítvány kurátora, a XXI. Század Intézet főigazgatója számolt be az intézmény Facebook-oldalán – vette észre a 444.hu. A munkatársak döntése – folytatódik a közlemény – kockáztatja a XXI. Század Intézet tevékenységét, különösen az önkormányzati választási kampány előtt végzett kutatások publikálását, valamint a kormány által meghirdetett, „30 éve szabadon” emlékév egyes programjainak megvalósulását. Bár az igazgató és néhány munkatárs döntése nehéz helyzetbe hozza a közalapítványt, „mindent megteszünk annak érdekében, hogy a XXI. Század Intézet a vállalt feladatait zökkenőmentesen végezze” – zárult Schmidt Mária közleménye. Belső konfliktusról eddig nem lehetett hallani a szervezetnél, az intézet még két nappal ezelőtt is megosztotta Facebook-oldalán Lánczi klímatémájú cikkét.
Kerestük Schmidt Máriát és Lánczi Tamást is, de egyikük sem reagált. Elértük ugyanakkor Szerencsés D. Mártont, az intézet egyik munkatársát, aki szintén a távozók között van. A puccsszerűnek nevezett felmondások okáról nem akart beszélni, annyit azonban elárult, hogy a 444.hu létszámadatai nagyjából pontosak: a portál arról írt, hogy Deák Dániel politológust leszámítva mindenki felállt. Galló Béla politológus azonban, aki a XXI. Század Intézet honlapján tudományos főmunkatársként szerepel, tőlünk értesült Schmidt Mária bejelentéséről. „Nem vagyok Magyarországon, azt se tudom, miről van szó” – mondta. Kiszelly Zoltán politológus, az intézet regionális igazgatója rövidre zárta beszélgetést. „Az intézettel kapcsolatban nem szeretnék nyilatkozni, köszönöm a megkeresést” – közölte, majd kinyomta a telefont. 
Szerző
Frissítve: 2019.08.27. 19:47