Megoldást találhattak a macskaszőr-allergiára

Publikálás dátuma
2019.08.28. 17:17

Fotó: Pixabay
A svájci kutatók által kifejlesztett oltóanyagot az állatoknak kell beadni.
A macskaszőr-allergia oka nem a szőr, hanem egyik endogén protein, amelyik az állat nyálából mosakodás közben kerül a szőrére. A tünetek megjelenésének kiküszöbölésére a macskák egy bizonyos allergén elleni oltóanyagot kapnak - mondta el Martin Bachmann immunológus, a Zürichi Egyetem munkatársa. Az állat allergénjét ekkor megkötik az antitestek.
A hatóanyagot 70 állaton tesztelték, hatására az allergiás tünetek csökkentek az érintett embereknél. A gazdik emellett többször is simogatták a cicájukat. 
Az állatok számára semmilyen negatív mellékhatással nem járt az oltás, amely legkésőbb három év múlva kerülhet forgalomba.
Szerző
Témák
macska allergia

Parittyaszerű mozgása "buktatta le" a Naprendszer legnagyobb bolygóját

Publikálás dátuma
2019.08.28. 17:12

Fotó: Adam Makarenko / W. M. Keck Observatory
Parittyaszerű mozgása alapján fedeztek fel egy óriási tömegű exobolygót, amely háromszor nagyobb, mint a Jupiter, a Naprendszer legnagyobb planétája - közölte a Kaliforniai Műszaki Egyetem.
A HR 5183 b nevű exobolygó, vagyis Naprendszeren kívüli bolygó hosszúkás, tojásdad alakú pályán kering csillaga körül. Ilyen mértékű excentricitással nem találkoztak még eddig felfedezett más exobolygó esetében - mondta Sarah Blunt, a Caltech végzőse, a The Astronomical Journal című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: a csillaguktól távol észlelt más bolygók általában kis excentricitásúak, röppályájuk inkább kör alakú. 
"Ez a bolygó azonban ideje nagy részét a csillaga naprendszerének külső részén tölti lassan mozogva a nagyon nagy excentricitású pályán, majd elkezd gyorsulni és parittyaszerű mozgással kerüli meg a csillagot" - mondta Andrew W. Howard, a Caltech professzora, az exobolygókat vizsgáló kutatási vezetője. A professzor elmondta, hogy a parittyamozgást észlelték. Ez olyan megkülönböztető jellemző, amely alapján a kutatók biztosak lehetnek abban, hogy valódi bolygóról van szó, még ha nem is látták a teljes keringési pályáját. 
A bolygót az úgynevezett radiálissebesség-mérés módszerével fedezték fel. Ezzel az anyacsillagnak azt az imbolygását észlelik, amelyet a bolygók gravitációs vonzása idéz elő. Ezeknek az adatoknak az elemzése ugyanakkor általában megkívánja a bolygó teljes pályájának megfigyelését. Azoknak a bolygóknak, amelyek távolra jutnak a csillaguktól, akár évtizedekbe vagy évszázadokba is telhet, mire befejeznek egy teljes pályát - közölte a Caltech. Az új felfedezés rávilágít arra, hogy a radiálissebesség-mérés használatával évtizedekig tartó várakozás nélkül lehet megfigyeléseket végezni távoli bolygók esetében is.
Szerző
Témák
bolygó

Az epilepszia együttműködőbbé tesz

Publikálás dátuma
2019.08.28. 14:00

Fotó: Pixabay
Érdekes eredményre vezetett a Linzi Orvosi Egyetem neurológiai klinikáján végzett, úgynevezett fogolydilemma teszt.
A frontális lebeny epilepsziában szenvedő emberek a tesztek során jóval együttműködőbbnek mutatkoztak, mint a betegség nélkül élők. A döntéshozatalban szerepet játszó agyi régiók náluk más aktiválódási mintákat mutattak fel - állapította meg egy szakértői csoport a Royal Society Open Science című szaklapban. 
Andrija Javor, a kutatás idején a Linzi Orvosi Egyetem neurológiai klinikáján dolgozó tudós vezetésével a szakértők összehasonlították 15 epilepsziás páciens kooperációs hajlandóságát 15 kontrollszemélyével a viselkedéstan egyik sztenderd tesztje, az úgynevezett fogolydilemma segítségével.
Az epilepsziás személyek több kooperatív döntést hoztak, mint a többi résztvevő személy - állapították meg a tudósok. Ennek hátterében vélhetően az áll, hogy ők a negatív tapasztalatokat kisebb mértékben veszik figyelembe, tehát együttműködők maradnak akkor is, ha a fogolydilemmában társuk kijátssza őket. 
A döntéshozás során a kutatók figyelték az agyi aktivitást és észlelték, hogy az epilepsziával érintetteknek mások az aktivizálódási mintáik a frontális lebenynek a társas viselkedésért és döntéshozatalért felelős régiójában.
Szerző
Témák
epilepszia