Előfizetés

Távvezetéket vágott el a német autóklub mentőhelikoptere, végül egy réten landolt a sérülttel

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.30. 07:24

Fotó: THOMAS FREY / dpa Picture-Alliance/AFP
A balesethez, amelyben egy 82 éves ember autójába szorult, egy másik helikoptert vezényeltek.
Távvezetéket vágott el a német autóklub egyik mentőhelikoptere csütörtökön, a Németország nyugati részén történt balesetben senki sem sérült meg. A helikopter egy baleset helyszínére igyekezett, hogy egy sérültet kórházba szállítson, amikor a Mosel-folyó völgyében, Cochem-Zell körzetben, Valwig és Brutti-Fankel települések között, hátsó rotorjával „elkapta” egy elektromos oszlop vezetékét. A pilótának sikerült egy réten letenni gépét. A hálózatban azonban rövidzárlat keletkezett, Cochemben megszűnt az áramszolgáltatás, amit hamarosan helyreállítottak a helyi elektromos művek szakemberei. A balesethez, amelyben egy 82 éves ember autójába szorult, egy másik helikoptert vezényeltek. A férfit a tűzoltóknak sikerült járművéből kiszabadítani. A helikopter Trier város helyi kórházába szállította.

Trump a csillagok közé tör: létrejött az amerikai űrparancsnokság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.30. 07:24
Trump megtekinti az űrparancsnokság zászlaját
Fotó: Ron Sachs / usage worldwide
A régi-új szervezetet stílszerűen egy négycsillagos tábornok, John Raymond vezeti – céljuk az Egyesült Államok űrbeli fölényének biztosítása.
Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Fehér Ház Rózsakertjében tartott ünnepség keretében hivatalosan is létrehozta az Egyesült Államok űrparancsnokságát. Az ünnepségen - amelyen az MTI beszámolója szerint részt vett Mike Pence alelnök és Mark Esper védelmi miniszter is - kibontották az Egyesült Államok új haderőnemének zászlaját, majd az elnök rövid beszédében méltatta az űrparancsnokság jelentőségét. Mint mondta: "történelmi nap" ez az amerikai haderő számára, mert ezzel "elismerjük a világűr elsődleges fontosságát az amerikai nemzetbiztonságban és nemzetvédelemben".   
Trump bejelentette, hogy az űrparancsnokságot a légierő egyik négycsillagos tábornoka, John Raymond vezeti majd, akinek kinevezését a szenátus júniusban már jóváhagyta. Elsődleges feladata Trump szerint annak biztosítása lesz, hogy "senki ne kérdőjelezze meg és ne fenyegesse Amerika fölényét a világűrben'.  
a parancsnokság az Egyesült Államok által létfontosságúnak nevezett érdekeit védelmezi majd a világűrben, amelyet Donald Trump a következő háborúk színhelyének nevezett.

A védelmi minisztériumban valójában még tart az űrparancsnokság szervezése, bár már 287 munkatársa van. A Fehér Háznak még meg kell győznie a kongresszust az űrparancsnokság haderejének költségvetéséről. Amerikai sajtóértesülések szerint egyes részletkérdésekben egyelőre eltér a kormányzat és a törvényhozók álláspontja.  Űrparancsnokság már korábban is létezett, 1985-ben hozta létre Ronald Reagan akkori amerikai elnök, de a parancsnokságot 2002-ben megszüntették, miután a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után átszervezték a Pentagont. Donald Trump 2018 márciusában vetette fel az újbóli létrehozását, kifejtve, hogy a légierő nem képes maradéktalanul ellátni az űrbiztonsági feladatokat, az amerikai űrdominancia biztosítását. Az elnök Oroszország és Kína térnyerését említette az űrfegyverzetek kiépítésében. Az űrparancsnokság az amerikai haderő tizenegyedik harci parancsnoksága lesz, az új szervezet pedig nem foglalkozik a Földön kívüli élet kutatásával.

Több mint 150 embert mentettek ki a Földközi-tengerből Marokkó partjainál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.30. 07:12

Fotó: Guillaume Pinon / AFP
A parti őrség Észak-Marokkó különböző kikötőibe szállította a csoport tagjait, ahol egészségügyi ellátásában részesítették őket.
Százötvenhat embert mentett ki a Földközi-tengerből csütörtökön a marokkói parti őrség – derült ki a hadsereg közleményéből. A beszámoló szerint a megmentett emberek többségében afrikaiak, akik több felfújható csónakon próbáltak meg átjutni a tenger európai oldalára. A csoportban 15 nő és három gyerek is volt. A parti őrség Észak-Marokkó különböző kikötőibe szállította a csoport tagjait, ahol egészségügyi ellátásában részesítették őket. Marokkó lett a gyülekező helye azoknak az illegális bevándorlóknak, akik Európában próbálnak meg boldogulni egy jobb élet reményében. Az észak-afrikai ország közbeiktatásával igyekszik több ezer migráns elmenekülni az afrikai szegénység és a harcok elől. Kis és bizonytalan vízi járműveken próbálnak meg átkelni a tengeren. Mások Melilla és Ceuta észak-afrikai különleges spanyol kormányzati területre igyekeznek bejutni, hogy onnan továbbmenjenek. A marokkói hatóságok szerint az év első hat hónapjában több mint 40 ezer illegális bevándorló átkelési kísérletét hiúsították meg.