Karácsonyt 16 ezren ajánlották, már csak Erzsébetvárosban nincs egység

Publikálás dátuma
2019.08.31. 06:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Már csak a VII. kerületben megosztottak az ellenzéki indulók, de ott nagyon, egyelőre nem is látszik, miként oldható fel a mind feszültebb helyzet.
Megnyerte az „ajánlás-versenyt” Karácsony Gergely, ugyanis az ellenzék főpolgármester-jelöltje több mint tizenhatezer szignót adott le péntek délelőtt a Városházán, a kormánypárti Tarlós István tizenkétezer aláírásával szemben. A jelenleg is regnáló városvezető ugyanakkor már hétfőn letudta ezt a feladatot, a választási bizottság pedig már nyilvántartásba is vette október 13-i önkormányzati választásra. Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke – aki a momentumos Kerpel-Fronius Gáborral, a párbeszédes Béres Andrással, a DK-s Gy. Németh Erzsébettel és az LMP-s Heltai Lászlóval adta le Karácsony ajánlásait – közölte: nemcsak a főpolgármester-aspiránsnak vannak meg a szükséges aláírások, hanem az összes budapesti, ellenzéki polgármester-jelöltnek, valamint az egyéni körzetekben indulóknak is. 
Miközben az ellenzék is könnyedén abszolválta a szignó-gyűjtést, van, amit beárnyékolja a részsikert. Gyakorlatilag már csak egyetlen kerületben, Erzsébetvárosban megosztottak az ellenzéki indulók, de ott nagyon, egyelőre nem is látszik, miként oldható fel a mind feszültebb helyzet. A VII. kerületben április 6-án bejelentették, hogy a közös jelölt Niedermüller Péter, a DK leköszönő uniós politikusa lesz. Niedermüller mögött csaknem teljes, ötpárti összefogás formálódott, a DK-s politikust csak a Jobbik nem favorizálta. Az érzés ugyanakkor kölcsönös volt, lapunknak adott korábbi interjújában Niedermüller erről azt mondta: „A hetedik kerületben – ahol a gettó állt, most működnek zsidó szervezetek és zsinagógák – nem lehet olyan párt képviselőivel szövetkezni, akiknek olyan a múltja, mint a Jobbiké.” Augusztus elején vett fordulatot Erzsébetváros ügye, amikor Hunvald György, az MSZP-ből kilépett politikus bejelentette: megméretteti magát polgármester-jelöltként. (A helyzetet tovább bonyolította, hogy nem sokkal ezután az LMP-ből távozó Moldován László is jelezte, hogy indulni fog októberben.) Csütörtökön derült ki, hogy az MSZP, a DK, Niedermüller Péter és Karácsony Gergely közös levélben kérlelte Hunvaldot, hogy ne induljon a közös polgármester-jelölttel szemben. Cserében pedig elindulhat egy egyéni körzetben úgy, hogy az ellenzék nem indít ellene senkit.
Hunvald rövidre zárta a kérdést, lapunk írta meg először, hogy csütörtök késő este elutasította az ajánlatot és egyértelművé tette indulását. – Ezzel vége annak, hogy a VII. kerületben bármilyen megegyezésre jussunk, innentől ennek megfelelően folytatjuk a kampányt – reagált Hunvald válaszára lapunknak Niedermüller Péter. Akkor sem lett volna egyébként egyszerűbb a képlet, ha az egykori MSZP-s politikus elfogadja az ajánlatot. Kanász-Nagy Máté, az LMP ügyvezetője a Népszavának például azt mondta, „elképesztő, hogy Hunvald a rendőrségi ügyei után bármilyen szerepre tör.” Ha nem lép vissza – folytatta Kanász-Nagy –, akkor a választók fognak róla ítéletet mondani. – Úgy látszik, kell neki egy végső vereség, hogy visszavonuljon – jelezte az LMP-s politikus. Egy név nélkül nyilatkozó momentumos még egyértelműbben fogalmazott. – Nem értem Karácsonyék levelét, az egymásra indulás is jobb, mint hagyni, hogy Hunvald zsaroljon – mondta. Forrásunk úgy látja, hogy Hunvald akár kaphat egy jelenleg MSZP-s körzetet, de „mi nem adjuk neki sem a logónkat, sem semmit.” Úgy tudjuk, a szocialisták és Karácsony még mindig nem adta fel, próbálják visszalépésre bírni Hunvaldot, azt remélik, hogy ha nem is azonnal, de október 13-a előtt megegyeznek a korábbi polgármesterrel.

Szoros verseny – jelentős előny

Tarlós István veszített előnyéből, szoros lesz a verseny Karácsony Gergellyel – írta a 24.hu, kormányközeli intézetek nem publikált méréseire hivatkozva. Gyakorlatilag a cikk megjelenésével egy időben, a Magyar Nemzet közölt egy Nézőpont Intézet felmérést, amelyben azt írták, „jelentős az előnye a főpolgármesternek.” Az mindenesetre biztos, hogy Karácsony Gergely ma tartja kampánynyitóját. A „változás most kezdődik” című eseményre lapzártánkig több mint 2200-an jelezték érdeklődésüket. Tarlós István nem készül ilyesmivel: sajtófőnöke korábban azt mondta, a főpolgármester folyamatosan dolgozik, ezért nem tart kampánynyitó rendezvényt.

Szerző

Itt ragyog, ott fakó: tanévkezdet Miskolcon

Publikálás dátuma
2019.08.31. 06:00
Avalon magániskola átadása
Fotó: Koncz Márton / Népszava
Zeneszoba, saját szakács, tisztított levegő a magániskolában, kopott padló, felállványozott falak, elhalasztott matekóra az államiban.
Halványkéken, diszkréten világít az elektromos beléptető kapu fénye, az aulában vidám szőnyegpadló, közepén süppedős, tarka színű fotelszigetek. Az óvodások számára kijelölt részlegben okostábla, tornaszoba, fejlesztő terem, külön folyosói játszósziget. Az iskolások térfelén zeneterem – persze, új dobfelszereléssel, gitárral –, odébb számítástechnika- és fejlesztő tanterem, természettudományi labor, speciális képzőművészeti asztalokból álló alkotószoba. Az udvaron külső tantermek, tanulószigetek, kertészkedéshez magas ágyások. A fiúk vécéje elegáns kék, a lányoké vörös, az ovisok kis fürdőrészlegében előre betárazva minden fakkban ott a saját tubus fogkrém, fogkefe, pohár. A levegőt mindenütt hűtik és tisztítják, a konyhán saját szakácsok főznek majd, tudományosan összeállított, egészséges étrend szerint. A pedagógusok egy konyhaszigettel ellátott pihenőszobában lazulhatnak két tanóra között, van versenyekre is alkalmas kosár- meg kézilabdapálya, könyvtár és hatalmas színházterem is. Az elsősöknek szánt táblagépek – mindenki kap majd egyet saját használatra  feltöltve várják a szeptember első hétfőjén megérkező kisdiákokat.
Észak-Magyarország és Miskolc első magániskoláját, a Hell Csoport finanszírozásával elkészült Avalon International Schoolt pénteken adták át. Az óvodások után havi 120 ezer forint térítési díjat, az iskolásoknál 240 ezer forint tandíjat kell fizetni. Utóbbiaknak még egy kezdőcsomagot is meg kell venniük 60-70 ezer forintért, amiben az egyenruhájuk, pólók, melegítők, egyéb kiegészítők lesznek. Nemcsak az iskola filozófiája szokatlan a magyar közoktatás keretei között – mint a megnyitón elhangzott, a nyitottságra, a globális világszemléletre, a környezet fenntarthatóságára és az egymás megértésére, befogadására épülő Cambridge-i rendszert alkalmazzák majd –, de maga az épület is unortodox módon épült fel, ismerve a hazai viszonyokat. A város határában lévő hajdani Sárga Csikó Étterem és Hotel helyén ugyanis rekordgyorsasággal, márciustól elkezdve mindössze öt hónap alatt húzták fel az 5000 négyzetméteres alapterületű új, angol stílusú épületet, amelynek a környezetét is rendbe tették, parkosították. – Ja, pénzből könnyű! – jegyezte meg az ünnepélyes átadón egy kevésbé lelkes résztvevő, hozzátéve, hogy ráadásul a pénz egy része mindannyiunké. Ezzel nyilvánvalóan arra utalt, hogy a magániskola beruházóit korábban alaposan kistafírungozta az állam adóforintokból: az energiaitalokat gyártó Hell csoport szikszói dobozgyárát hétmilliárd forinttal segítette ki a kormány. Maga az iskola egyébként kétmilliárd forintból épült fel – tudtuk meg a bejáráson a minket kalauzoló Tóth Róberttől, az Avalon Center Kft. ügyvezető igazgatójától – s ezt teljes mértékben a magáncég finanszírozta. Korábban azonban megírtuk: az állam 2020-ban plusz 300 millió forinttal járul majd hozzá a miskolci nemzetközi iskola működéséhez. Ennek a pénznek kétharmadából korszerűsítik a magániskolától alig tíz kilométerre lévő, állami fenntartású szirmabesenyői általános iskolát, ahová fénykorában még 600 gyerek járt. Most kétszázhatvanan kezdik a tanévet idén – elég szokatlan módon. Miután a kivitelezők nem végeztek határidőre az épület korszerűsítésével, a gyerekek az első héten úgynevezett alternatív programokon vesznek majd részt. A tanárok igyekeznek úgy tenni, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy matekóra helyett pályaorientációs foglalkozásokat, egészségnapot, erdei iskolát tartanak és a Csanyik-völgybe kirándulnak, de arcukon azért látszik, vannak kétségeik. Főként, hogy mi is csövek és festékes ládák között bukdácsolunk be a kissé viseltes padlójú tornaterembe, ahol a gyerekek épp a tanévnyitó próbáját tartják. A pedagógusok közül az igazgatónő utasítására senki sem nyilatkozott, csak annyit mondtak: minden rendben lesz, s ha nem is a szokásos időpontban, de egy héttel később remélhetőleg megkezdhetik a tanítást. – Az már nem zavar, ha a külső falakon még dolgoznak, hisz tavaly is így tanítottuk végig majdnem az egész évet, csak belül legyen kész – sóhajtott az egyik tanárnő. Majd magáról kissé megfeledkezve hozzátette: – Innen szép nyerni, nem?
Szírmabesnyő iskolafelújítás
Fotó: Koncz Márton / Népszava

Jegyzői buzgóság: ki helyettesíti a polgármestert?

Kriza Ákos miskolci polgármester helyett – aki vélhetően korábban bejelentett betegsége miatt nem tudott személyesen megjelenni – Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője mondott avató beszédet a nemzetközi magániskola átadóján. Ellenzéki képviselők szerint ez meglehetősen visszatetszést keltő, hiszen a polgármestert hivatalosan a két alpolgármester valamelyikének kellene helyettesítenie, nem pedig a hivatal működését irányító, vagyis leginkább adminisztrációs és jogi feladatot ellátó jegyzőnek. Buzgóságát alighanem az indokolja: Alakszai Zoltán a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjévé is avanzsált, miután Kriza Ákos bejelentette visszalépését. Az iskola avatója így kampánycélokat is szolgálhatott.

Szerző

Beígérték, le is váltották Palkovics két államtitkárát

Publikálás dátuma
2019.08.30. 21:00

Fotó: Népszava
Az erről szóló határozat megjelent a közlönyben. Nem tudni, lesz-e utódjuk.
Pont egy héttel ezelőtt jelentette be Gulyás Gergely, hogy jelentősen átalakul az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetősége: távozik államtitkári posztjáról Kara Ákos infokommunikációs és fogyasztóvédelemért, illetve Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár. A beígért átalakulás a mai nappal hivatalossá is vált, ugyanis a két államtitkár felmentéséről szóló határozat megjelent a Magyar Közlönyben - vette észre a 24.hu. Az nem derült ki sem a közlönyből, sem a lapból, hogy Palkovics minisztériumának két érintett államtitkárság megmarad-e, és ha igen, akkor kik veszik át a vezetésüket.
Szerző