Ugyan semmi szükség rá, de újra meghosszabbítják a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

Publikálás dátuma
2019.08.31. 11:49

Fotó: Népszava
Évek óta nem teljesülnek a válsághelyzet törvény szerinti feltételei, de ez nem akadálya újabb fél év rendkívüli jogállásnak.
A Belügyminisztérium kezdeményezi a kormánynál a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítását - válaszolta a tárca az Index.hu kérdésére. A BM-et azután keresték meg, hogy a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely már beharangozta az újabb meghosszabbítást.
Magyarországon 2015 őszén hirdettek ki először tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, akkor még csak az ország néhány megyéjére, 2016 márciusa óta pedig már az ország egész területére érvényes. A rendkívüli jogállást már több mint három éve félévente meghosszabbítják, annak ellenére, hogy
a válsághelyzet további fenntartásának semmilyen, a törvényben előírt feltétele nem állt fenn.

A portál ennek alátámasztására kimazsolázta a törvényből, hogy mik is ezek a nem teljesülő feltételek. Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetnek minősül, ha a Magyarországra érkező, menekülti vagy oltalmazotti státuszuk elismerését kérők száma:
  • egy hónap átlagában a napi 500 főt, vagy
  • két egymást követő hét átlagában a napi 750 főt, vagy
  • egy hét átlagában a napi 800 főt meghaladja.
Továbbá, ha a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma – a külföldiek ellátásában közreműködő személyeket nem számítva: egy hónap átlagában a napi 1000 főt, vagy két egymást követő hét átlagában a napi 1500 főt, vagy egy hét átlagában a napi 2000 főt meghaladja. Ezeken kívül a kormány válsághelyzetet kiálthat akkor is, ha olyan a "migrációs helyzet", hogy az "valamely település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti". Csakhogy ezek a kritériumok - ide értve holmi közvetlen veszélyeztetést is - évek óta nem eljesülnek.
Hogy tömeges bevándorlásról valójában nem lehet beszélni Magyarország esetében, azt Felipe Gonzalez Morales ENSZ-jelentéstevő is megállapította. De valójában a kormánynak is rég tudnia kell, hogy nem jönnek a "migránsok": jelentősen visszaestek az illegális bevándorlással és a terrorizmus elleni harccal kapcsolatos kiadások az idei első félévben.
Szerző

Orbán volt minisztere új pártot alapítana, mert így nem mehet tovább

Publikálás dátuma
2019.08.31. 11:14
Pálinkás József
Fotó: Népszava
„De hogy ez mikor jöhet létre, azt nem tudom” – mondta Pálinkás József.
„Komoly változáshoz csak a politikai erőviszonyok jelentős átalakulása vezethet, például egy olyan politikai formáció megjelenése, amely képes a társadalomban létrehozott esztelen megosztottságot feloldani. Ehhez persze az szükséges, hogy azok is erre a formációra szavazzanak, akik ma a Fidesz-KDNP-t csak azért választják, mert számos okból nem szavaznak más, létező pártra, és csatlakoznak azok is, akik – ugyancsak jobb híján – valamelyik létező pártot választják” – mondta Pálinkás József a Hírklikknek adott interjújában. A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, egykori miniszter az Orbán-kormányban úgy fogalmazott: egyre többen látják úgy, hogy szükség lenne egy új politikai pártra. De hogy ez mikor jöhet létre, azt nem tudja – tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy ő lenne-e a párt vezetője, Pálinkás csak annyit mondott, „egyelőre ezt ne mondjuk”. Pálinkás József szerint sok mindennek meg kell változnia ahhoz, hogy egy ilyen politikai párt létrejöjjön.
„A mai politikai vezetés nagyon erősen koncentrálja a pénzügyi forrásokat is, ezzel együtt reménykedem abban, hogy még az én életemben bekövetkezik az a változás, amely lehetővé teszi, hogy megváltozzon ez az óriási politikai és gazdasági hatalom-koncentráció”

– mondta az MTA volt elnöke.

Szerző

Munkaadójuk mellett tettek hitet a hátramaradt zalaegerszegi szívsebészek

Publikálás dátuma
2019.08.31. 10:54
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A posztot aláírók arra nem tértek ki, hogy tisztázódtak-e a főorvos fölmondását kiváltó haláleset körülményei.
Nem bírják a kibeszélést a zalai kórház hátramaradt szívsebészei – ez a legfőbb tanulsága annak a Facebook bejegyzésnek, amit főnökük, Alotti Nasri távozás után tettek közzé. Mint emlékezetesa főorvos egy betege halála miatt került konfliktusba a kollégáival, illetve a kórház vezetőivel. Úgy értékelte, hogy a számára szükséges műtétet nem hajtották végre, ám ennek okára kielégítő magyarázatot nem kapott. Az ügyben belső vizsgálat sem indult. Minderről abból a felmondó levélből értesülhetett a nagyközönség is, amit valaki a Facebookon tett hozzáférhetővé. Erre az ott maradt kollégák és a frissen kinevezett osztályvezető a kórház közösségi oldalán reagáltak. Bejegyzésük szerint „az összes szívsebész egy emberként ítéli el az osztály élén történt személyi változás mögött meghúzódó háttérvonatkozások bármilyen kiteregetését a széles nyilvánosság előtt. … annyira speciális miliőben dolgozunk, hogy a szakmánkon kívüli emberek, betegek, vagy a társterületeken dolgozó orvoskollégák, vagy akár városunk, hazánk lakossága egyszerűen nem láthatja át a bonyolult szakmai, rangbeli, sokszor (sajnos) feudális viszonyokat. Ezt minden szívsebész tudja, és a betegek bizalmának megőrzése érdekében mindegyikünknek van annyi belátása, hogy semmilyen személyes konfliktust nem tár a sajtó elé. Akár igaza van, akár nem.” Hozzátették: „rendkívül nagy megkönnyebbülés számunkra a változás, szakmai tervekkel felvértezve, hatalmas lelkesedéssel, és fegyelemmel várjuk a jövőt, melyet mi alakíthatunk, most már tényleg a betegek javára.” – írta Dr. Rashed Aref Ph.D. osztályvezető főorvos, Dr. Fülöp János szakorvos, Dr. Vígh András főorvos, Dr. Tóth Roland Ph.D., szakorvosjelölt és Dr. Watti Rézan szakorvosjelölt, akik  József Attila „Tudod, hogy nincs bocsánat” c. versével zárták levelüket. A posztban az aláírók egyetlen szóval sem említik tisztázódtak-e Alotti Nasri távozását kiváltó haláleset körülményei.
Pénteken dr. Rashed Arefet ki is nevezték a szívsebészet új vezetőjének. Az új osztályvezető főorvos Magyarországon, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán szerzett diplomát 22 évvel ezelőtt. Az intézmény közleménye szerint biztos kezű, nagy tudású orvos.
Szerző