Már hét halálos áldozata van a texasi mészárlásnak

Publikálás dátuma
2019.09.01. 19:53
Rendőrségi szalag az odessai lövöldözés helyszínén, 2019. augusztus 31-én, ahol a fegyveres ámokfutóval végeztek a rendőrök
Fotó: Cengiz Yar / AFP/ Getty Images
Ketten belehaltak sérüléseikbe a szombati lövöldözés sebesültjei közül. Texas államban éppen most lazítottak a fegyvertartás szabályain.
Hétre emelkedett a szombati texasi lövöldözés halálos áldozatainak száma – idézi az MTI a nyugat-texasi Odessa rendőrségének vasárnapi bejelentését  Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a nyugat-texasi Midland és Odessa között történt lövöldözésben szombaton öten haltak bele, és mintegy húszan megsérültek. A sérültek között van egy 17 hónapos kislány és három rendőr is, ketten pedig kórházban veszették életüket. A rendőrség agyonlőtte az elkövetőt, akinek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az elkövető autóját a midlandi rendőrség állította meg egy közlekedési jelzőlámpánál, mire a férfi rájuk lőtt, és az autóval elmenekült. Az országúton vaktában lövöldözött, majd kiszállt a Hondájából és elrabolt egy postai teherautót, azzal ért be Odessa városába, ahol egy parkolóban a rendőrök lelőtték, miután tűzharcba keveredett velük.

Fegyvert a templomba, iskolába

Texasban éppen egy nappal ezt követően - vasárnap - lépett életbe a fegyvertartást könnyítő rendelkezés, ami alapján engedélyezik a fegyvertartást az iskolákban és a templomokban is. 
Donald Trump amerikai elnök vasárnapi Twitter-bejegyzésében dicsérte az azonnal fellépő rendőröket és a mentőket, egyben köszönetét fejezte ki Gregg Abbott texasi kormányzónak is. "Nagyon kemény és nehéz helyzet ez" - írta mikroblogjában az elnök. Ugyanakkor tartózkodott attól, hogy a fegyvertartás szabályainak szigorítására szólítson fel. Még szombaton újságíróknak úgy fogalmazott: "rendkívül sok csoport dolgozik ezen a kérdésen, én tárgyaltam több szenátorral és képviselővel is. Az emberek azt szeretnék, hogy történjen már végre valami". Hozzátette, hogy a szombaton történtek nem befolyásolják a kongresszusban folyó munkát.  Trump elmondta, a kormányzat több elképzelést és törvényjavaslatot vizsgál, ám nem részletezte ezeket. 
De azt kifejtette, hogy a fegyvervásárlás előtti ellenőrzések szigorítása szerinte nem eredményezné a lövöldözések megszűnését

Szerző

Iszonyatos erővel tombol Dorian, ez a bolygó legnagyobb hurrikánja

Publikálás dátuma
2019.09.01. 19:03
A Dorian trópusi hurrikán 2019. szeptember 1-én belépett a Bahamák fölé, és közelít Florida partjaihoz
Fotó: HO / AFP or licensors
Széllökéseinek sebessége elérheti a 350 kilométer/órát is. A Bahamáknál jár, de Florida partjain is árhullámoktól tartanak.
Tovább erősödött az egyébként is elképesztő energiájú Dorian hurrikán: vasárnapra  elérte a maximális, ötös szintet – írja honlapján CNN. Az amerikai csatorna közlése szerint a hurrikán szélsebessége megközelítette 280 kilométer/ órát, a hazai MET Hír Facebook oldal ugyanakkor 
már 290 kilométer/órás száguldásról, és óránként 350 kilométeres sebességű széllökésekről ír, „a legfrissebb jelentésekre" hivatkozva.

A CNN szerint jelenleg ez az ismert legerősebb hurrikán a bolygón, pusztító ereje csak az 1992-ben tomboló Andrew-éhoz mérhető. Hétfőn elérheti a Bahamákat, és akár egy napon keresztül tombolhat a szigetcsoport felett, a veszélyeztetett régiókból már pénteken evakuálták a lakosságot. Az MTI idézi Hubert Minnist, a Bahamák miniszterelnökét, aki arról beszélt, hogy a viharzónában  maradók az  életükkel játszanak. A szélsebesség ugyan még változtat, ám a tomboló szupervihar fenyegeti Florida keleti partvonalát is –  valószínűleg nem sújt le teljes erejével a part menti városokra, de az általa keltett viharos szél 48 órán belül akár szökőárat is okozhat az érintett területeken. Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ folyamatosan ellenőrzi az elöntéssel leginkább veszélyeztetett partszakaszt. Már most tudható, hogy legalább nyolc megyében (Brevard, Martin, Osceola, Palm Beach, Glade, Hendrey, Volusia és Indian River területén) evakuálni kell a lakosok egy részét – valahol ez önkéntes alapon, más megyékben hatósági eljárás keretében zajlik.  Floridában péntek reggel óta az állam egész területén rendkívüli állapot van érvényben, és Ron DeSantis kormányzó kérése után Donald Trump elnök is rendkívüli állapotot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy a déli állam külön szövetségi segítségre is igényt tarthat.
Szerző
Frissítve: 2019.09.02. 07:20

Hatalmas kő eshet le Merkel szívéről

Publikálás dátuma
2019.09.01. 18:34
Angela Merkel a második háború kitörésének 80. évfordulóján tartott megemlékezésen Varsóban
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto/AFP
Az Alternatíva Németországért (AfD) párt egyik tartományban sem tudott az élen végezni.
Bár jelentős veszteségeket könyvelhettek el a kormánypártok a Berlinben is lélegzetvisszafojtva várt szászországi és brandenburgi választáson, hatalmas kő eshet le Angela Merkel kancellár, illetve a szociáldemokraták vezetőinek szívéről. Az Alternatíva Németországért (AfD) párt ugyanis, függetlenül attól, hogy jelentősen javított 2014-es eredményén, egyik tartományban sem tudott az élen végezni. Így nem vált valóra a legrosszabb forgatókönyv. Szászországban a CDU hívei hatalmas üdvrivalgással fogadták, hogy a párt 32-33,5 százalékot szerzett, simán megelőzte az AfD-t (27,5 százalék). Fej-fej mellett jósolták az SPD-t és az AfD-t Brandenburgban, a szociáldemokraták azonban végül 26,5-27,5 százalékot szereztek, az AfD 22,5-24,5 százalékot. A nagykoalíció számára a vártnál jobb eredmény arra vezethető vissza, hogy 2014-hez képest jelentősen emelkedett a részvétel. Mindkét tartományban javítottak eredményükön a Zöldek, a jóslatok ellenére viszont az FDP egyik helyen sem került a helyi parlamentbe.
Szerző
Frissítve: 2019.09.01. 19:06