Újabb LMP-s lett fideszes jelölt röviddel azután, hogy elhagyta a pártot

Publikálás dátuma
2019.09.03. 11:00

Fotó: Tempfli József Budapest XIII. önkormányzati képviselő / Facebook
A Fidesz-KDNP önkormányzati képviselő-jelöltjeként jelentették be Tempfli Józsefet. Budakeszin korábban Ligetiné Komáromi Gabriella tűnt fel hirtelen a kormánypártok jelöltjeként.
Napokon belül már a második ex-LMP-s bukkan fel a kormánypártok képviselőjelöltjeként az önkormányzati választáson – írja az Azonnali. A portál szerint – ugyan még csak idén augusztus közepén lépett ki az LMP-ből – szeptember másodikán már a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselő-jelöltjeként jelentettek be egy XIII. kerületi politikust, Tempfli Józsefet. Budakeszin ugyancsak egy, az LMP-t augusztusban elhagyó önkormányzati képviselő, Ligetiné Komáromi Gabriella tűnt fel hirtelen a kormánypártok jelöltjeként. Akárcsak Ligetiné, úgy Tempfli is jelenleg is önkormányzati képviselő, és az is közös bennük, hogy az LMP kompenzációs listájáról jutottak a testületekbe 2014-ben. Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára a portálnak Tempfli váltásával kapcsolatban úgy fogalmazott: ez egy elég meglepő fejlemény, és szerinte „azt is jelzi, hogy a Fidesz eléggé rottyon lehet”. A kérdésre, hogy tud-e másik, hasonló esetről az angyalföldin és a budakeszin kívül, nemmel felelt. Arra pedig, hogy tartanak-e az újabb Fidesz-KDNP-hez csatlakozó LMP-sektől, azt mondta, nem, „ennyi misztikum ritkán fordul elő, ez nyilván kivételes eset”. Angyalföldön egyébként 2014-ben 58 százalékkal vitte az MSZP-s Karácsonyi Zoltán a 7. számú egyéni választókerületet, ahol most Tempfli is indul. Karácsonyi ismét ebben a körzetben fogja megmérettetni magát októberben. 
Szerző
Témák
LMP Fidesz

Könnyen büntetik az ellenzéki jelölteket

Publikálás dátuma
2019.09.03. 09:39
Aláírásgyűjtés Nemes Gábornak
Fotó: Nemes Gábor Facebook oldala
Kifogásolták, hogy Nemes Gábor a városrész egészségügyi szakrendelője előtt gyűjtött aláírásokat. Az önkormányzatot a másik polgármester-jelölt, a fideszes Kovács Péter vezeti.
A XVI. kerületi helyi választási bizottság majdnem 150 ezer forintra bírságolta az ellenzéki összefogás polgármester- és képviselőjelöltjét, mert valaki kifogásolta, hogy Nemes Gábor a városrész egészségügyi szakrendelője előtt gyűjtött aláírásokat múlt szerdán. Az épület előtt minden jelölt minden kampányban rendszeresen tart választási rendezvényt, de aláírást gyűjteni csak a terület tulajdonosa, vagyis az önkormányzat előzetes hozzájárulásával lehet – hangzik az érvelés. Az önkormányzatot a másik polgármester-jelölt, a fideszes Kovács Péter vezeti.
Szerző

Kezelésbe vették a kormányt

Publikálás dátuma
2019.09.03. 09:29

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A tiltakozó fogorvosok már nem csak a kormány, hanem kamarájuk eljárását is elfogadhatatlannak tartják.
Egertől Budapesten át Kaposvárig több mint ezer alapellátásban dolgozó fogorvos nem állt munkába hétfő reggel azért, hogy a praxisok alulfinanszírozottsága ellen tiltakozzon. A lapunk által megkérdezett fogorvosok szerint a betegek nagy többsége türelmesen, támogatóan fogadta akciójukat. Az államapparátus kevéssé volt megértő: lapunkhoz arról is érkeztek hírek, hogy az önkormányzatok és különböző hatóságok igyekeznek nyomást gyakorolni a demonstrálókra. Érsekvadkert és Tokajban például az ÁNTSZ helyezett kilátásba ellenőrzést, Tapolcán pedig az önkormányzat jelezte, hogy ha a körzeti betegek távolabbi rendelőbe utaznak, akkor az esetleges felmerülő költségeket „átszámlázzák” a demonstrálóknak. 
Volt olyan fogorvos, aki pénteken, kamarai elnökségi tagként még elfogadhatónak tartotta a kormány utolsó pillanatban – meglehet csak a tiltakozók megosztása miatt – tett finanszírozási ajánlatát, de hétfőn már a demonstrálókkal tartott, nem dolgozott. Gurzó Mária, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozat békés megyei elnöke lapunknak felidézte: az ajánlat teljesen készületlenül érte őket, komoly pressziót éreztek a gyors elfogadásra is. Az államtitkár megjelenése nem szerepelt az ülés előzetes programjában sem.   Gurzó Mária szerint az államtitkár szuggesztív pénteki előadása ellenére többen is kezdeményezték, hogy vitassák meg a hallottakat a tagokkal, viszont helyben erősebb volt azok hangja, akik szerint azonnal kell dönteni. Az ő személyes szavazatát ebben a helyzeteben az is motiválta, hogy az ajánlat „félpénz” több a semminél, és nagy szükségük van rá az alapellátóknak. Aztán ezt újragondolva hétfőn ő is beállt a demonstrálók közé.
A pénteki szavazás egyébként bizalmi válságot gerjesztett az orvoskamarai tagok között: az alapellátók nyílt levelet fogalmaztak tegnap a tagozat elnökségének, amiért a megyei elnökök 19:3 arányban elfogadták a kormány ajánlatát. Sérelmezték: úgy fogadták el az államtitkár szóbeli ígéretét, hogy az érintetteket meg sem kérdezték. A levél több száz aláírója szerint a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöksége a múlt pénteken tagsága érdekeinek figyelembevétele nélkül hozott döntést. Mint írták, ha a jelenlegi elnökség nem érzi magát képesnek az alapellátó fogorvosok jogos érdekeinek a képviseletére, a mostani akció „teljes mellszélességgel való támogatására”, javasolni fogják a testület visszahívását. – Az ajánlat nem jelentéktelen, de nem is elégséges – reagált lapunknak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Aki elismerte azt is, hogy az érintetteknek a Fogorvosi Tagozat elnökségi állásfoglalása ellenére joguk van demonstrálni. Hozzátette: ha a kormányzati ajánlatot összevetjük a kamara által összehívott szeptemberi nagygyűlés céljaival, akkor azt sem teljesíti, hiszen a kormányzati ajánlat nem fedezi a 900 ezer forintos szakorvosi bért. Arra a kérdésünkre, hogy az orvosi kamara miért nem képviseli markánsabban a demonstrálók érdekeit, Éger István azt válaszolta: mi nem 1100, hanem az országban dolgozó összes, 6600 fogorvos érdek-képviseletét látjuk el.
Szerző
Témák
fogorvos