Előfizetés

Ötmillió kevésbé tehetős magyarnak szűnhet meg a térítésmentes fogászati ellátása – Reagáltak a fogorvosok a tárca közleményére

D. A.
Publikálás dátuma
2019.09.03. 13:53

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A fogászok kéthetes demonstrációjának második napján az Emmi közleményében jogellenesnek minősítette az akciójukat. A megmozdulást szervező gyógyítók közleményben pontosították a tárca reagálását.
Nem 288, hanem 1100 fogorvos vesz részt a demonstrációban – reagált a tárca közleményére az akciót szervező fogorvosok Facebook-csoportja. Mint írják: 288-an csak azok vannak, akik azt kérték, hogy dr. Nagy Ákos, a MOK Fogorvosi Tagozatának Zala Megyei elnöke közvetlenül tárgyalhasson az Emmivel. Ezt a 288-as számot értelmezi az Emmi az összes résztvevő számának. Hozzátették: amennyiben a tiltakozó akció jogellenes, ahogyan az az Emmi közleményében szerepel, úgy a fogorvosok valójában soha nem mehetnek szabadságra. Az alapellátó („körzeti”) fogorvosi rendelők súlyos finanszírozási gondokkal küzdenek, még akkor is, ha a lakosság ebből a mindennapi kezelések során nagyon keveset, vagy talán semmit sem tapasztal. Az Egészségbiztosítás által kifizetett térítési díjak nem fedezik a kezelések költségeit. A fogászati ellátás finanszírozásában meglévő problémákat a Magyar Orvosi Kamara rendszeresen jelzi a döntéshozók felé, azonban sajnos érdemi és lényegre törő megoldás nem születik. Ezzel kapcsolatban a sajtóban többször egyoldalú és félreérthető információ jelenik meg. A jelenlegi finanszírozás nem teszi lehetővé a rendelők hosszú távú, kiszámítható, biztonságos működését. Számos helyen emiatt nehéz megoldani a helyettesítést szabadság, betegség vagy gyermekvállalás idején. Gondot jelent a gépek, berendezések javítása, karbantartása, új eszközök beszerzése. Az elégtelen finanszírozás miatt nagyon sok a betöltetlen fogászati, és a gyermek- és iskolafogászati körzet, ahol a lakosoknak nincs körzeti fogorvosuk. Ezek miatt kerül sor 2019. szeptember 2-től 2019. szeptember 13-ig tartó figyelemfelhívó akcióra, amikor a fogorvosi rendelőben, a rendelési idő alatt csak az akut panasszal jelentkező Páciensek sürgősségi ellátása történik – írják. „Emlékeztetjük az Emmit, hogy mind a Magyar Nemzeti Bank, mind a Pénzügyminisztérium – egyik sem ellenzéki szervezet – felhívta a kormány figyelmét az egészségügyben a valós költségek figyelembevételével történő finanszírozásra. Az akcióban résztvevő fogorvosok sem kérnek mást, csupán ennyit. Ha a rendelések fenntarthatatlanná válnak, azt a lakosság kevésbé tehetős részének – jelenleg több mint 5 millióan jelennek meg évente NEAK szerződött rendeléseken – fogászati ellátását fogja ellehetetleníteni” – zárul a közlemény.

Molnár Zsolt: Tévedtem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 11:56

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
„Ha Bús Balázstól csak ennyi telik, idézze bátran a mondataimat, jogdíjat sem számolok fel!”– közölte az MSZP budapesti elnöke.
„Nem kérdés, hogy a Fidesz Óbudán gyengébb, mint a közös jelölteket állító ellenzék. Minden közvélemény-kutatás ezt mutatja, de nem feledhetjük, hogy sehol nincs lefutott meccs. Bús Balázs lehetséges esélyeivel kapcsolatban azonban lehet, hogy tévedtem. Ha valóban jobban szeretnék az emberek, mint hatalmaskodó pártját, akkor nem lenne szüksége arra, hogy politikai ellenfele kiforgatott mondataival kampányoljon – inkább a kerületről beszélne” – fogalmazott Molnár Zsolt az MSZP Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben. Majd arra emlékeztetett: Botka Lászlónak eszébe sem jutott, hogy a Szegedre látogató Orbán Viktor elismerő szavaira építsen kampányt, hisz mindenki tudja, mit tett a városért. „Ha Bús Balázstól csak ennyi telik, idézze bátran a mondataimat, jogdíjat sem számolok fel!” – közölte az MSZP budapesti elnöke.
Az ATV múlt csütörtökön számolt be arról, hogy Molnár Zsolt egy háttérbeszélgetésen azt mondta Óbudáról: a kerületben a Fidesznek nincs esélye, de Bús Balázs polgármesternek van. A kijelentéssel Bús ezt követően elkezdett kampányolni a Facebookon.

Nyomoz a rendőrség a Zalaegerszegen meghalt beteg ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 11:27

Fotó: Google Street View
Az eset a Szent Rafael Kórházban történt.
Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a Szent Rafael Kórházban nyár elején, műtétre várás közben meghalt férfi ügyében, akinek tragédiája után felmondott az intézmény veterán szívsebésze, Alotti Nasri főorvos — írta meg a VálaszOnline. Hétfőn tanúként hallgatták meg Alotti Nasri főorvost. A lap szerint az áldozat, H. úr egy másik vidéki kórházból került Zalaegerszegre. Már korábban meg kellett volna operálni, de előbb a tüdőgyulladását kellett kikúrálni. Pünkösdkor érkezett a hír, hogy a tüdeje meggyógyult, ekkor Zalaegerszeg jelezte: átveszik a beteget. Alotti Nasri főosztályvezető szabadságra ment, ezért helyettesét, Rashed Alefet kérte meg, hogy operálja a beteget. Mint írják: az osztályvezető elutazott, de előtte még elkérte a beteg szívkatéteres vizsgálatának felvételét Szombathelyről. Pünkösd vasárnap jelezték, hogy fent van az egészségügyi felhőben, vagyis letölthető az internetről. A beteg kedden érkezett, de amikor következő hétfőn Alotti Nasri visszatért szabadságáról, még mindig nem volt túl a műtéten. A program szerint csak két nap múlva, szerdán operálták volna, amikor már nem 48, hanem 168 órája vagy annál is régebben volt az osztályon. Nasri kikelt magából, lemondatta a kijelölt sebésszel a másnapra tervezett szakmai útját, és kötelezte, hogy operálja meg a beteget. A lap szerint hétfőnként a kórház rekonstrukciója miatt a szívsebészek a két műtőből csak egyet használhatnak, a másikon egy másik osztály sebészei dolgoznak. Más sürgős szívműtét is volt programozva aznapra, helyettese pedig másnapra külföldi tanulmányútra indult, ha törölteti a műtétjeit, az is következménnyel járt volna. Ezt kellett mérlegelnie, úgy döntött, hogy kedden reggel operálják a beteget. Másnap a főorvos a nővérektől értesült, mi történt: reggel a fürdőszobában holtan találták a beteget. Nasri szóban jelezte a történteket a kórházvezetésnek, belső vizsgálatot javasolt. Miután nem kapott érdemi választ, írásban is megismételte a kérését, majd felmondott. Levele a Facebookra is kikerült, így lett országos botrány felmondásából.