Előfizetés

HPV-oltás: még egy hétig nyilatkozhatnak a szülők

D. A.
Publikálás dátuma
2019.09.04. 18:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szülők csaknem ötöde nem kérte az elmúlt tanévben a térítésmentes HPV-oltás gyermekének. Idén az MSD, az ingyenes vakcina állami beszállítója kampányt is indított a szülők mind hatékonyabb meggyőzésére.
Még egy hét van arra, hogy az idén oltható 46 ezer hetedikes lány mindegyike bevigye az iskolába a vakcina beadásába beleegyező szülői nyilatkozatot. Az oltást a 12. életévüket betöltött lányok kapják meg az iskolákban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a tavalyi tanévkezdéskor mintegy tízezernél kevesebb, 8710 szülő nem kérte a lánya ingyenes humán papillomavírus (HPV) elleni oltását. Közülük mindössze 422-en hárították el azzal az indokkal a lehetőséget, hogy gyermeküknek már korábban beadták a vakcinát. Ezzel ugyan javult az érintett korosztály honi átoltottsága, ami az elmúlt tanévben 78 százalékos, míg korábban 74-75 százalék volt. Miután az oltóanyag rendelkezésre áll, jó lenne, ha valamennyi érintett megkaphatná azt. Hiszen a HPV víruscsalád nem csak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb súlyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a HPV elleni vakcinák biztonságosságát kiemelkedőnek minősítette. A Szondaphone Kft. által készített friss reprezentatív kutatás szerint a magyar szülők több mint fele (55%) nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés mennyire gyakori: a szexuális életet élő nők és férfiak kétharmada az élete során átesik egy ilyen fertőzésen. A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy vírushordozó, így könnyen továbbadja a kórokozót. Általában a vírushordozók tíz százalékánál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganatos megbetegedést okozhat.A reprezentatív kutatás szerint a vírus rendkívüli gyakorisága ellenére a magyar szülők mintegy ötöde még csak hallomásból sem ismeri a HPV-t, bár még így is tájékozottabbak az európai átlagnál. Azok közül, akik ismerik, a legtöbben (68%) a méhnyakrák vírusaként azonosítják, pedig nem ez az egyetlen veszélye: rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni, férfiak és nők esetében egyaránt. Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud. A HPV oltás akkor a leghatékonyabb, ha beadására még a szexuális élet megkezdése előtt sor kerül. A vakcina 96 országban a nemzeti oltóprogramok része, öt éve Magyarországon is elérhető, nem kötelező, de térítésmentesen biztosított oltóanyagként. „A kormány a 2014/15-ös tanévben indította el a serdülő lányok HPV elleni önkéntes védőoltását. Erre a célra eddig 6 milliárd forintot fordított. 2014 óta több mint 170 ezer hetedik osztályos lány kapta meg a védőoltást. Magyarországon a HPV elleni átoltottság az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint is kimagasló” – írta a Népszava kérdésére a szakminisztérium. Bár tavalyi tender győztesétől a kormány elegendő oltóanyagot vásárolt ahhoz, hogy a fiúk térítésmentes oltása is megkezdődhessen, a tárca egyelőre halogatja az erről szól döntést. Lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére az Emmi sajtóosztálya azt írta: a fiúk HPV oltásával kapcsolatban jelenleg is vizsgálja az oltás bevezetésének lehetséges időpontját.

Szijjártó Lengyelországban olvasott be az EU-nak

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.09.04. 16:42

Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev / MTI
A magyar külügyminiszter szerint két nagy hazugság is terjed Nyugat-Európában az újonnan csatlakozott tagállamokkal kapcsolatban.
Nagy hazugság, amivel egyes nyugat-európai politikusok vádolják Magyarországot és a többi kelet-közép-európai államot, miszerint az alacsony adókulcsokkal valójában adóparadicsomot akarnak létrehozni a nemzetközi nagyvállalatok számára – mondta a dél-lengyelországi Krynica Zdrjoj-ban zajló gazdasági fórumon Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter szerint ezek az országok (például Magyarország, vagy Lengyelország) azért tehetik meg, hogy alacsony adókulcsokat alkalmaznak, mert a megelőző években nagyon szigorú költségvetési és pénzügyi politikát folytattak, így jelenleg a gazdaságuk állapota már lehetővé teszi, hogy ezzel is növeljék versenyképességüket. A másik nagy hazugság Szijjártó Péter szerint, hogy ezek a tagállamok egyoldalúan élvezik az uniós felzárkóztatási alapok áldásait, mintegy „kicseresznyézve” az EU kínálatából azt, ami számukra előnyös, nem törődve a többiekkel. A tárcavezető azt a magyar kormány által már régóta hangoztatott ellenérvet hozta fel, hogy a csatlakozáskor az újak vállalták, hogy megnyitják gazdaságukat, piacaikat a nyugati cégek előtt, még úgy is, hogy tudták, egyelőre nem versenyképesek velük. Ráadásul a kohéziós pénzek 70 százaléka profit formájában nyugati vállalatokhoz jut vissza, hiszen a támogatott beruházásokat ők valósítják meg. - Ezt egyébként nem sajnáljuk, mert nem vagyunk kommunisták – mondta. A magyar külügyminiszter szerint egyébként hét pontban lehet megfogalmazni az EU jelenleg legégetőbb problémáit. Az első a verseny: ha magán az EU-n belül nincs gazdasági verseny, akkor kívülre sem lesz versenyképes az Unió, ezért veszélyesek azok a „szocialista jellegű” elképzelések, melyek a közterhek, a szociális ellátások harmonizálásáról szólnak. A második és harmadik pont az európai emberek biztonságának és Európa keresztény értékeinek megvédéséről szól. Az EU jelenlegi menekültpolitikája veszélyes Szijjártó szerint, mert az illegális migrációnak kedvez. A negyedik a már említett kohéziós politika megőrzése, igaz, erről a külügyminiszter szerint „őszinte vitát kell kezdeményezni” a következő hét éves uniós pénzügyi ciklus megtárgyalásakor. - Soha nem fogadjuk el az Európai Egyesült Államokat, az erős Európának erős tagállamokon kell alapulnia – szólt az ötödik pont. A hatodik a bővítés ügye: a magyar kormány nagyon szeretné, ha Trócsányi László uniós biztosjelölt a bővítési portfóliót kapná meg, melyre ugyan kevés az esély, de ettől még a magyar politikai konszenzus talán utolsó témáját jelenti, hogy a nyugat-balkáni államokat belátható időn belül fel kell venni az Unióba. (Emmanuel Macron például nem így gondolja.) Végül a „kettős mérce megszüntetése” volt az utolsó pont, amivel Szijjártó szerint elsősorban Magyarországot és Lengyelországot sújtják, jogállami kifogásokba bújtatva ezeket.

Lázár novemberben tervez tisztogatást a Ménesbirtokon

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.04. 15:55

Fotó: Lázár János Facebook oldala
Megmondta, és úgy is lesz: két vezérigazgató-helyettes távozik a mezőhegyesi mintagazdaságtól, egyikük után munkakör sem marad.
Felelősségre vonást tervezek – mondta május végén a Népszavának Lázár János, miután lapunk megtalálta a Mezőhegyesi Ménesbirtok wellness szállóra kiírt 800 milliós tervpályázatát, aminek létezéséről a birtokot kormánybiztosként felügyelő Lázár sem tudott.
Az azóta eltelt három hónapban lapértesülés alapján megtudhattuk, hogy a ménesbirtoknál 30 alkalmazottat bocsáthatnak el -  a takarmánykeverő részlegről. A Lázár által emlegetett felelősökről nem esett szó, a mintagazdaság honlapján pedig még mindig ugyanaz a négy vezető – Pap István Tibor vezérigazgató, valamint Isaszegi Norbert, Szabó Péter László és Turbucz Péter Sándor vezérigazgató-helyettesek – neve szerepel, mint a pályázati botrány kirobbanásakor.

November elsejével új vezetőség áll fel

Megkérdeztük Lázár Jánost, aki a jelek szerint nem feledkezett el ígéretéről: „szeptember 20-án dönt majd az igazgatóság az alapszabály és szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosításáról. November elsejével pedig egy új vezetői struktúra áll fel, távozik a pénzügyi vezérigazgató-helyettes és megszűnik a fejlesztési vezérigazgatói-helyettesi pozíció is”- mondta a kormánybiztos, aki hangsúlyozta, hogy ezúttal tényeket közölt. A harminc ember elbocsátására vonatkozó kérdésre Lázár János annyit mondott:
„az egy másik projekt”.

Látványterv a ménesbirtok átépítéséről
Fotó: Lázár János Facebook oldala
Elmondása alapján tehát utód nélkül távozik a cégtől Turbucz Péter beruházási és fejlesztési vezérigazgató-helyettes; pénzügyi vezető-helyettes konkrétan nincs a cégnél, Lázár így valószínűleg Szabó Péter László gazdasági vezérigazgató-helyettesre gondolhatott. A ménesbirtoknál 2019 második negyedévében egyébként 471 alkalmazott és nyolc vezető, valamint vezető tisztségviselő dolgozott - előbbiek átlagosan bruttó 310 ezer forintot, utóbbiak átlagosan bruttó 3,21 millió forintot kerestek havonta, a társaság három hónapra vonatkozó nyilvános béradatai alapján.