Bioritmus;allergia;gyógyszer;

2019-09-05 12:27:21

Nem mindegy, milyen allergiagyógyszert szedünk

Az allergiás tüneteket több készítmény is enyhítheti, nem mindegy azonban, hogy ezek közül ki melyiket szedi.

Emelkedőben van a növények pollenszórása, a parlagfű virágzásának éppen a csúcsidőszakát éljük. Az allergiások tüsszögnek, viszket a szemük, folyik és dugul az orruk, sokan aludni sem tudnak. Bár ismerik a sok helyen ajánlott praktikákat: erdő, mező kerülése, gyakori hajmosás, hajnali szellőztetés, ezek általában nem segítenek, ezért sokan gyógyszerekhez nyúlnak, ám nem mindegy, mit szedünk be.

Az antihisztaminok között léteznek első és második generációsak is. Légúti allergiák kezelésében az utóbbiak, ezeken belül is a korszerű, új típusú antihisztaminok váltak be leginkább. Ezek előnye, hogy nem korlátozzák a napi tevékenységeket, szedésük mellett ugyanis kevésbé jellemző fáradtság, és álmosító mellékhatás is csak néhány készítmény esetében jelentkezik. Azt, hogy kinek milyen készítmény a jó, a hatóanyag tartalom és a beteg tünetei döntik el – mondta Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosa.

Ha pollenallergia miatt szedjük, akkor egész szezonban – az allergén növény pollenszórásának ideje alatt - alkalmazhatjuk a készítményeket. A legjobb eredményt is akkor tudjuk elérni, ha hosszú távon használjuk, nem csak magas pollenkoncentráció idején. Dr. Tárnok Ildikó hangsúlyozta, hogy a gyógyszerek szedését akkor is a megadott módon javasolt folytatni, ha a beteg jobban érzi magát. Ha ilyenkor csökkenti a gyógyszerek adagját, a készítmények nem tudják megfelelően kifejteni a hatásukat.

Egy másik lehetséges ok, amiért antihisztamin szedése mellett is allergiás tünetek jelentkeznek, hogy nem megfelelően választottunk hatóanyagot. Ez általában az előzetes orvosi ellenőrzés nélkül szedett készítmények kapcsán szokott előfordulni. A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazunk, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is. 

Az antihisztaminok főleg az orrfolyást, tüsszögést, könnyezést, torok- és szemviszketést csökkentik. Ha egyéb légúti panaszaink vannak, más típusú kezelésre van szükségünk. Légúti allergiásoknál – főleg, ha az allergia nem megfelelően kezelt - gyakrabban alakul ki asztma. Erre már nem elég az antihisztamin, egyéb gyógyszerekre is szükség van a tünetek megszüntetéséhez.

Kezdődő allergiás asztmára utal, ha fizikai terhelésre, például lépcsőzés, futás közben jelentkező nehézlégzés, a mellkasi szorító érzés, a sípoló légzés, éjszaka vagy a reggeli órákban jelentkező köhögőroham. Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, légzésfunkciós vizsgálat elvégzése javasolt annak eldöntésére, hogy valóban asztma vagy egyéb légúti betegség okozza-e a panaszokat, esetleg más belgyógyászati ok áll-e a háttérben.