Előfizetés

Putyin eladná a titkos csodafegyverét Trumpnak

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.05. 14:16

Fotó: Iliya Pitalev / AFP
Pár héttel azután kínálta eladásra a nukleáris meghajtású csoda-rakétát, hogy az súlyos balesetet okozott Arhangelszkben.
Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön közölte, hogy megvételre ajánlotta fel amerikai hivatali partnerének, Donald Trumpnak az orosz hiperszonikus fegyvereket a G20-csoport júniusi oszakai csúcstalálkozóján. Erről Putyin Vlagyivosztokban, a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén számolt be. Mint mondta, felmerült a kérdés, hogy az új orosz fegyvereket, beleértve a hiperszonikus csapásmérő rakétarendszereket, miként vegyék számításba a szerződésekben.
"Azt mondtam Donaldnak: akarod, hogy eladjuk őket neked? Így mindent azonnal ki fogunk egyensúlyozni"

- mondta az orosz vezető, aki szerint amerikai részről azt a feleletet kapta, hogy ilyen eszközt hamarosan ők is ki fognak fejleszteni.
Mindez összefügghet azzal, hogy éppen Putyin ígéretes csodafegyvere, a 9M730 Burevesztnyik nukleáris meghajtású cirkálórakéta okozott tragédiát nemrég Arhangelszkben. A Roszatom felügyeletével zajló rakétakísérlet következményei igen súlyosnak tűnnek, de komoly titkolózás övezi az esetet. Amerikai szakértők különben többször hangot adtak már annak az álláspontjuknak, hogy nukleáris meghajtással nem fejleszthető ki megbízható és biztonságos rakéta.
Egy 9M730 még a laborban
Fotó: Youtube

Hiába a béketárgyalások, a tálibok megint robbantottak - egy román katona is meghalt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.05. 13:45

Fotó: Sayed Khodaberdi Sadat / AFP/Anadolu Agency
Hétfőn jelentették be az amerikaiak, hogy megegyeztek a szélsőségesekkel. Azok kedden 21 embert öltek meg, kedden újabb tízet a külföldiek lakta negyednél.
Egy román katona is életét vesztette a csütörtöki kabuli merényletben, amely a héten már a második terrortámadás volt az afgán fővárosban. A nagy erejű robbanást egy kisbuszba rejtett pokolgép okozta az afgán főváros Sas-Darak negyedében, ahol külföldi nagykövetségek és más kormányzati épületek is találhatók.
Legalább tízen vesztették életüket, és mintegy 40 ember megsebesült. A merénylet elkövetését a tálibok vállalták magukra.

A tálibokkal jelenleg is kiterjedt béketárgyalásokat folytat az Egyesült Államok. Az amerikai fél éppen hétfőn jelentette be, hogy sikerült alkut kötniük a szélsőségesekkel: 5000 katonát vonnak ki az országból, valamint bezárnak öt katonai bázist. Cserébe a tálibok azt vállalnák, hogy nem engedik, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei ellen szervezkedjenek Afganisztánban. (Románia például az Egyesült Államok szövetségese, NATO-tag.) Az alku még nem lépett életbe, ahhoz Donald Trump amerikai elnök jóváhagyása is kell. Pillanatnyilag 14 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban a Reuters összesítése szerint.
Hétfőn jelentették be, hogy óriási előrelépés történt a béketárgyalásokon - kedd hajnalban pedig már robbantottak is a tálibok, Kabul külföldiek lakta negyedénél.

A korábbi merényletet keddre virradóra hajtották végre. Aznapi adatok szerint 21-en vesztették életüket és 119-en sebesültek meg a támadásban. A halálos áldozatok között van az öt elkövető is, velük a biztonsági erők végeztek.
Már a keddi robbantásnak is volt román áldozata: az afganisztáni román diplomáciai képviselet biztonsági szolgálatának egy tagja halt meg aznap, egy alkalmazott pedig megsebesült.

A csütörtöki merényletben egy román katona vesztette életét - közölte Gabriel Les román védelmi miniszter. Klaus Iohannis államelnök és Viorica Dancila kormányfő részvétét fejezte ki az elhunyt családjának. Románia 2002 óta vesz részt az afganisztáni békefenntartó műveletekben, jelenleg 762 román katona szolgál a nemzetközi békefenntartó misszióban. 2002 óta harminc román katona vesztette életét Afganisztánban.

Már majdnem teljessé vált Salvini kudarca

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.05. 12:44

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
Olaszországban letette hivatali esküjét csütörtökön az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) közös kormánya Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével.
Az 55 éves, párton kívüli Conte második kormányának munkájában 21 miniszter - köztük hét nő - vesz részt. Az új kabinetben a Szabadok és Egyenlők nevű kis baloldali párt is képviselteti magát. A tömörülés politikusa, Roberto Speranza az egészségügyi miniszteri tisztséget tölti be. A belügyi tárcát a független Luciana Lamorgese vezeti. Lamorgese Matteo Salvinit, a belvándorlásellenes Liga vezetőjét váltja a minisztérium élén. A külügyminiszter Luigi Di Maio, az M5S vezetője lesz. Conte szerdán mutatta be leendő minisztereinek listáját Sergio Mattarella köztársasági elnöknek. Conte 2018 júniusa óta vezette előző kormányát, amely az M5S és a jobboldali Liga koalícióján alapult. A két párt szövetsége azt követően bomlott fel, hogy a Ligát vezető Salvini az előrehozott választások és a kormányfői tisztség elnyerésének reményében felmondta a kormányzati együttműködést. Salvini döntését hetekig tartó belpolitikai válság követte, Salvini számítása mégsem vált be. Az előrehozott választás helyett létrejött az új koalíció, így a korábban miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter Salvini ellenzékbe került.
. A sikeres kormányalakítás legutolsó lépése, hogy a római parlament alsó- és felsőháza bizalmat szavazzon az új kabinetnek. Ez azonban nincs veszélyben, mert az M5S és a PD a törvényhozás mindkét kamarájában többséggel rendelkezik. A szavazást hétfőn és kedden tartják. A második Conte-kormány egyik első intézkedéseként Paolo Gentiloni korábbi kormányfőt, a PD politikusát jelölte az európai biztosi tisztségre. Gentiloni személyében egy kifejezetten Európa-párti politikus kerülhet Brüsszelbe.