Előfizetés

A NER kedvenc luxusgépével repülhetett Montenegróba Orbán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 13:02

Fotó: Nagy Dániel / Planespotters
A miniszterelnök a magyar labdarúgó-válogatott meccse miatt utazott a balkáni országba.
Montenegrói meccset nézett meg csütörtökön este Orbán Viktor, miután délelőtt beszédet mondott a Várkert Bazárban tartott demográfiai csúcson; a magyar miniszterelnök kollégájával, Milo Dukanoviccal nézte végig, ahogy magyar válogatottat kettő egyre veri a hazai csapat.

Megint arra repült, ahol Orbán jár

A jelenetnél – és főleg a magyar válogatott vereségénél – érdekesebb, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető osztrák luxusrepülőgép éppen Podgoricába repült csütörtök délután
Az OE-LEM lajstromjelű, 17 milliárdos magángép délután 3 után indult Budapestről, és 4 körül landolt a meccs helyszínén

– tudta meg az Átlátszó. A tényfeltáró portál hónapokig tartó munka után tavaly szeptemberben mutatta be a repülőt . A Bombardier Global 6000 típusú luxusrepülő 2018 márciusának végén érkezett a cég montreali gyárából Bécsbe, és azóta az osztrák léginyilvántartásban szerepel. Tulajdonosa nem ismert, az üzembentartója pedig az International Jet Management GmbH, egy erre szakosodott osztrák cég. Az osztrák üzemeltető és lajtsromszám ellenére azonban az OE-LEM szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol. Innen indul, és ide érkezik, csak nagyon ritkán megy ki Bécsbe, ahova elvileg tartozik. Ráadásul többször repült Ferihegyről éppen oda, ahol a szintén Mészáros Lőrinchez köthető, 7 milliárdos Lady Mrd luxusjacht tartózkodott.

A magánrepülőzés, mint tradició

2018. július 25-én Orbán Viktor az OE-LEM fedélzetén utazott a Videoton-Ludogorec Bajnokok Ligája meccsre Bulgáriába, és hazaérkezésekor sikerült lefotózni, ahogy kiszállt a luxusrepülőből. A kormánykommunikációban hetekig különböző – gyakran egymásnak is ellentmondó – nyilatkozatok születtek a magángépes út megmagyarázására. A miniszterelnök pedig azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre, hogy
“Harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”

Dubajba is kiruccannak vele

Az OE-LEM tulajdonosa ugyan nem ismert, de az már kiderült, hogy Mészáros Lőrinc és üzlettársa, Szíjj László is használta már. A Mészáros-család a Maldív-szigetekre, Szíjjék pedig Dubajba utaztak a miniszterelnök által is használt magánrepülővel. Orbán Viktor miniszterelnök idén nyáron kétszer is fapados repülőjáraton mutatkozott, de a jelek szerint az osztrák bejegyzésű luxusrepülőgép továbbra is a rendelkezésére áll.

Éppen a legszegényebbeknek nem jár iskolakezdési támogatás Sajókazán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 12:30
Illusztráció
Fotó: Népszava
Ügyesen megfogalmazták a rendeletet, nehogy a cigányok is kaphassanak segítséget.
Sajókaza önkormányzatának képviselő-testülete úgy döntött, hogy a 2019. évi szociális juttatások terhére iskolakezdési támogatás nyújt. A testület azonban gondosan ügyelt arra, hogy a jogszabály éppen a legrászorultabbakra, a legkiszolgáltatottabbakra, a legnagyobb szegénységben élő gyerekekre ne vonatkozzon - írja a 168 Óra. A rendelet szerint az 5-10-15 ezer forintos támogatást azok vehetik igénybe, akik „rendszeres gyermekvédelmi támogatásra nem jogosultak”, illetve azok, akik „más település általános iskolájába” járnak.  Azt ugyan nem mondta ki az önkormányzat, hogy cigányoknak nem jár ez a pénz, de a rendelet pontosan ezt jelenti - írja a portál. A rendszeres gyerekvédelmi kedvezmény ugyanis eleve a legszegényebb családok gyerekeinek jár, ez viszont kizárja őket az iskolakezdési segélyből. Ráadásul a támogatásból kizárják a sajókazai szegregált, cigány többségű iskola tanulóit. Vagyis csak azok vehetik igénybe, akiket a szülei éppen azért, hogy a sajókazai szegregált – ezáltal az átlagosnál sokkal rosszabb színvonalú – iskolából kimenekítsék, a környék más intézményeibe viszik. 

Karácsony Gergely: a város nem Fidesz-tulajdon, októberben visszaadjuk a lakóknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 12:02
Karácsony és Tóth egy korábbi sajtótájékoztatón
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az önkormányzati választás tétje az lesz, hogy újra a civilek dönthessenek saját ügyeikről – mondta az ellenzék főpolgármester-jelöltje.
A választás nem cél, csupán eszköz arra, hogy a településeket felszabadítsák a Fidesz uralom-alól – erről beszélt pénteken Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt, és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. A két politikus egy baloldali önkormányzati konferencia után tartott közös sajtótájékoztatót: Karácsony hangoztatta, büszke arra, hogy részese lehet a sokszínű összefogásnak, amit 2018 után az utca követelt ki a politikától. A jelölt a korábbinál szolidárisabb, igazságosabb városvezetést ígért – és azt, hogy helyreállítják az elmúlt kilenc évben kivéreztetett önkormányzati ellátó rendszereket: a szociális hálózatot, az egészségügyi ellátást és az oktatást is.
Október 13-a arról szól, hogy a helyi ellenzékiek koalíciója vissza tudja-e adni a az adott települést polgárainak. 2022-ben pedig következő lépésként az országot is vissza kell adni a magyaroknak – fejtegette Karácsony Gergely. Tóth Bertalan számokkal érzékeltette az összefogás működőképességét:  
  • az ellenzéknek, Jobbiktól a DK-ig mind a 23 fővárosi kerületben sikerült közös jelöltet állítania
  • 23 megyei jogú városból 21-ben megvan az ellenzéki összefogás és jelölt
  • a tízezer feletti lélekszámú települések közül 89-ben tudtak megállapodni, és sok helyen alakult ki összefogás ennél kisebb helyeken is
Az MSZP elnöke a jövőre nézve erősebb társadalmi párbeszédet szorgalmazott: az önkormányzat több teret kell adjon a civilek és a helyi munkaadók véleményének – emellett, nagyobb hangsúlyt kell fektetni az idősek ellátására, a leszakadó társadalmi rétegek felzárkóztatására is. Tóth a XIII. kerületet hozta fel példaként a szolidárisabb városvezetésre – itt ugyanis új sportcsarnok-beruházás helyett CT-készüléket vásároltak, amit a kerületiek ingyen használhatnak. Ha pedig mégis valamilyen ingatlan-beruházás készül, akkor legalább nem Mészáros Lőrincnek kell belőle adni jutalékot - tette hozzá a szocialista pártelnök.