Előfizetés

Túl sokat kértek Mészárosék, egyelőre nem épül meg a zalaegerszegi tesztpálya központja

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.06. 14:35

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Hiába öntenek bele a projektbe tízmilliárdokat, a járműipari tesztpálya építői sem fogadnak el minden kivitelezői ajánlatot.
Eredménytelenül zárult az állami zalaegerszegi tesztpálya irányítótornyára kiírt közbeszerzési eljárás, bár már akadt két jelentkező a nyolcemeletes, 980 négyzetméteres alapterülető épület felhúzására - derült ki a pénteki uniós közbeszerzési értesítőből. Az ok a pénz, pontosabban annak hiánya: a pályázaton ajánlatot tevő, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Záév és a Laterex Zrt. ugyanis olyan sokat kért, hogy azt a megrendelő, az állami tulajdonú Autóipari Próbapálya Zala Kft. sem tudta vagy akarta kifizetni. „A benyújtott ajánlatok mindegyike jelentős mértékben meghaladja a szerződés teljesítéséhez rendelkezésre álló anyagi fedezet összegét” - magyarázták a dokumentumban.
Hogy mekkora összegről van szó, arra a pályázati anyag nem tér ki, de az indoklás meglepő, tekintve, hogy már eddig is tengernyi közpénzt öltek bele a ZalaZONE néven is ismert próbapályába. A G7 értesülése szerint csak az aszfaltozás 30,5 milliárdba került, amivel szintén (az akkor a Duna Aszfalttal konzorciumban dolgozó) Záév-et bízták meg, a portál pedig július végén úgy becsülte, hogy a projekt teljes költségvetése nem áll meg 45 milliárd forint alatt.
Az eredménytelen tender üzenetértékű is lehet az eddig privilegizált helyzetű Mészáros Lőrinc számára:  jó lenne szerényebben kalkulálni az árakkal. Hasonló költség-visszavágás történt a Népliget mellé tervezett, gigantikus kézicsarnok-beruházás esetében, bár ott a kezdeti 150 milliárd felé is rúgó kivitelezési ajánlatokat végül kormányhatározat törte le bruttó 101, 5 milliárd forint alá. Ráadásul a kézis tendert nem is a Mészárosék családi cégeként ismert Fejér-Bál Zrt., hanem Garancsi István Market Zrt.-je nyerte meg végül.
A tesztpálya látványterve

A NER kedvenc luxusgépével repülhetett Montenegróba Orbán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 13:02

Fotó: Nagy Dániel / Planespotters
A miniszterelnök a magyar labdarúgó-válogatott meccse miatt utazott a balkáni országba.
Montenegrói meccset nézett meg csütörtökön este Orbán Viktor, miután délelőtt beszédet mondott a Várkert Bazárban tartott demográfiai csúcson; a magyar miniszterelnök kollégájával, Milo Dukanoviccal nézte végig, ahogy magyar válogatottat kettő egyre veri a hazai csapat.

Megint arra repült, ahol Orbán jár

A jelenetnél – és főleg a magyar válogatott vereségénél – érdekesebb, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető osztrák luxusrepülőgép éppen Podgoricába repült csütörtök délután
Az OE-LEM lajstromjelű, 17 milliárdos magángép délután 3 után indult Budapestről, és 4 körül landolt a meccs helyszínén

– tudta meg az Átlátszó. A tényfeltáró portál hónapokig tartó munka után tavaly szeptemberben mutatta be a repülőt . A Bombardier Global 6000 típusú luxusrepülő 2018 márciusának végén érkezett a cég montreali gyárából Bécsbe, és azóta az osztrák léginyilvántartásban szerepel. Tulajdonosa nem ismert, az üzembentartója pedig az International Jet Management GmbH, egy erre szakosodott osztrák cég. Az osztrák üzemeltető és lajtsromszám ellenére azonban az OE-LEM szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol. Innen indul, és ide érkezik, csak nagyon ritkán megy ki Bécsbe, ahova elvileg tartozik. Ráadásul többször repült Ferihegyről éppen oda, ahol a szintén Mészáros Lőrinchez köthető, 7 milliárdos Lady Mrd luxusjacht tartózkodott.

A magánrepülőzés, mint tradició

2018. július 25-én Orbán Viktor az OE-LEM fedélzetén utazott a Videoton-Ludogorec Bajnokok Ligája meccsre Bulgáriába, és hazaérkezésekor sikerült lefotózni, ahogy kiszállt a luxusrepülőből. A kormánykommunikációban hetekig különböző – gyakran egymásnak is ellentmondó – nyilatkozatok születtek a magángépes út megmagyarázására. A miniszterelnök pedig azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre, hogy
“Harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”

Dubajba is kiruccannak vele

Az OE-LEM tulajdonosa ugyan nem ismert, de az már kiderült, hogy Mészáros Lőrinc és üzlettársa, Szíjj László is használta már. A Mészáros-család a Maldív-szigetekre, Szíjjék pedig Dubajba utaztak a miniszterelnök által is használt magánrepülővel. Orbán Viktor miniszterelnök idén nyáron kétszer is fapados repülőjáraton mutatkozott, de a jelek szerint az osztrák bejegyzésű luxusrepülőgép továbbra is a rendelkezésére áll.

Éppen a legszegényebbeknek nem jár iskolakezdési támogatás Sajókazán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 12:30
Illusztráció
Fotó: Népszava
Ügyesen megfogalmazták a rendeletet, nehogy a cigányok is kaphassanak segítséget.
Sajókaza önkormányzatának képviselő-testülete úgy döntött, hogy a 2019. évi szociális juttatások terhére iskolakezdési támogatás nyújt. A testület azonban gondosan ügyelt arra, hogy a jogszabály éppen a legrászorultabbakra, a legkiszolgáltatottabbakra, a legnagyobb szegénységben élő gyerekekre ne vonatkozzon - írja a 168 Óra. A rendelet szerint az 5-10-15 ezer forintos támogatást azok vehetik igénybe, akik „rendszeres gyermekvédelmi támogatásra nem jogosultak”, illetve azok, akik „más település általános iskolájába” járnak.  Azt ugyan nem mondta ki az önkormányzat, hogy cigányoknak nem jár ez a pénz, de a rendelet pontosan ezt jelenti - írja a portál. A rendszeres gyerekvédelmi kedvezmény ugyanis eleve a legszegényebb családok gyerekeinek jár, ez viszont kizárja őket az iskolakezdési segélyből. Ráadásul a támogatásból kizárják a sajókazai szegregált, cigány többségű iskola tanulóit. Vagyis csak azok vehetik igénybe, akiket a szülei éppen azért, hogy a sajókazai szegregált – ezáltal az átlagosnál sokkal rosszabb színvonalú – iskolából kimenekítsék, a környék más intézményeibe viszik.