Előfizetés

Erőszakba torkollt a sárgamellényesek tüntetése Montpellier-ben

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.08. 13:07

Fotó: PASCAL GUYOT / AFP
A hatóságok könnygázt is bevetettek a demonstráción.
Kisebb számban, mint tavaly novembertől idén nyár közepéig rendszeresen, de szombaton ismét tüntettek több francia nagyvárosban a sárgamellényes mozgalom tagjai. Montpellier-ben erőszakba torkollt több ezer ember demonstrációja: összecsaptak a rendőrökkel, és felgyújtottak egy rendőrautót – jelentette az AFP hírügynökség. Június vége óta is voltak tüntetések, amelyeken elenyésző számban vettek részt a mozgalom tagjai, ezúttal többen voltak, de számuk messze elmaradt a hét hónapig tartó tüntetés- és zavargássorozat résztvevőinek számától. Montpellier-ben a belvárosban történtek az összecsapások, amelyek miatt ott sok turista és helyi lakos érezte magát csapdába esve. A helyzetet súlyosbította számukra, hogy a rendőrök könnygázt is bevetettek. Az egyik sétálóutca, ahol az üresen álló rendőrautót felgyújtották, megtelt füsttel – mondta el az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója. Az utcán sok kirakatot betörtek. A rendőrség szerint a randalírozók mintegy ötszázan voltak. Közülük kilencet előállítottak a rendfenntartók. Hat rendőr könnyebben megsérült.
Az északi Rouenban szintén mintegy ötszázan voltak az erőszakos demonstrálók. Ők is betörtek több kirakatot, és közülük 26-ot állított elő a rendőrség. Párizsban a fővárosi prefektúra szerint 107 embert állítottak elő, de nem derült ki, hogy milyen cselekményekért. A sárgamellényesek tavaly november óta tüntettek rendszeresen szombatonként Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen. A sárgamellényes mozgalom szociális és intézményi követeléseiről rendezett nemzeti vitasorozat és a május végi európai parlamenti választások után Edouard Philippe francia miniszterelnök módszerváltást, az energetikai átállás felgyorsítását és adócsökkentést ígért az országnak.

Az amerikai konzulátus elé vonultak a hongkongi tüntetők

Pion István
Publikálás dátuma
2019.09.08. 12:55
Hongkongi tüntetők vonulnak a város utcáin az amerikai konzulátus felé, kezükben amerikai zászlókkal 2019. szeptember 8-án
Fotó: VIVEK PRAKASH /
Tízezrek mentek az épülethez amerikai zászlókat lengetve és a himnuszt énekelve.
Mint várható volt, nem fejeződtek be a hongkongi tüntetések azzal, hogy a helyi kormányzat visszavonta a Kínának kedvező kiadatási törvényt. Vasárnap is felvonulás volt, ezzel megkezdődött a demonstráció-sorozat 14. hete. A Chater Garden nevű nyilvános parkban, Hongkong üzleti negyedében kezdődtek a mai események, majd tízezrek indultak az amerikai konzulátus felé. Egy levelet akartak átadni a tüntetők a konzulátus tisztviselőinek, amelyben felszólítják az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy fogadjon el egy „2019. évi hongkongi emberi jogi és demokrácia-törvényt”. A tüntetők egyik zászlajára az volt írva angolul: "Trump elnök, kérünk, szabadítsd fel Hongkongot". Néhány tüntető a konzulátus felé haladva elénekelte az amerikai nemzeti himnuszt. "Ugyanazokon a szabadság- és demokráciaértékeken osztozunk" - nyilatkozta az egyik tüntető, David Wong, aki 30 éves bankár. "Az USA a demokrácia országa. Donald Trumpot saját népe választja meg. Ezt akarjuk mi is" - tette hozzá a demonstráló a CNN tudósítása szerint.

Az izraeli miniszterelnök Borisz Jelcinnek hívta Boris Johnsont

Pion István
Publikálás dátuma
2019.09.08. 12:29
Boris Johnson és Benjámin Netanjahu találkozója 2019. szeptember 5-én a londoni Downing street 10. előtt
Fotó: WIktor Szymanowicz / WIktor Szymanowicz/NurPhoto
Pedig Netanjahu csak a brit kormányfővel való találkozójáról akart beszámolni.
Vasárnap is kormányülés volt Izraelben - írja a Jerusalem Post. Benjámin Netanjahu itt számolt be a csütörtöki, londoni útjáról, de amint belekezdett, a brit miniszterelnököt rögtön úgy hívta, hogy Borisz Jelcin - Boris Johnson helyett. A nyelvbotlásra a miniszterelnök kollégái kórusban hívták fel a figyelmet:
Borisz Jelcin Oroszország elnökeként egyébként még 1991 és 1999 között szolgált, de volt átfedés közte és Netanjahu első miniszterelnöki ideje (1996-1999) között. Jelcin 2007-ben meghalt.