Falhoz csapott egy nőt a Fakszaj tájfun, milliók maradtak áram nélkül Tokió környékén

Publikálás dátuma
2019.09.09. 12:29

Fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
200 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel pusztít Tokió környékén a Fakszaj tájfun. A hatóságok árvíz és fölcsuszamlás veszélyére és szokatlan hőségre is figyelmeztetnek.
A tájfun helyi idő szerint hétfőn hajnali 5 órakor érte el a Tokiói-öböl partján fekvő Csiba városát. A tokiói elektromos művek tájékoztatása szerint Tokió agglomerációjában és Sidzuoka prefektúrában 930 ezernél is több háztartásban nincs áram. Számos helyen távvezetékek, betonoszlopok dőltek ki. A fővárosban és környékén reggel 8 óráig minden vonatot leállítottak. Vasárnap 135, hétfőn pedig mintegy 160 járatot kellett törölni a tokiói reptéren.
Egy ötvenéves nő holttestére egy tokiói utcán bukkantak. Az NHK közszolgálati televízió beszámolója szerint egy közeli térfigyelő kamera felvétele megörökítette, hogy erős széllökések hozzácsapták egy épület falához. Egy másik, a húszas éveiben járó nőt Tokiótól keletre, Icsira tartományban kimentették házából, miután egy vasoszlop csapódott otthonába, átütve a tetőt. A nő súlyosan megsérült.
A hatóságok a széllökések mellett árvíz és fölcsuszamlás veszélyére is figyelmeztettek az érintett területen. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a tájfun ereje ugyan alábbhagyhat, de az azt követő heves eső még akár több órán át is eshet, más térségek mellett Fukusimában is, amely nukleáris szerencsétlenség helyszíne volt nyolc és fél évvel ezelőtt.
Az NHK szerint évek óta a Fakszaj tájfun volt a legerősebb trópusi vihar Tokió környékén. Meteorológusok előrejelzése szerint a térségben - a szezon átlaghőmérsékletétől eltérően - akár 36 Celsius-fokos hőmérséklet is lehet, ami a hőguta veszélyével fenyeget.
Szerző
Témák
tájfun japán

Baráti kölcsönt kaphat a meghallgatásához Netanjahu

Publikálás dátuma
2019.09.09. 10:30

Fotó: ABIR SULTAN / AFP
A kétmillió dolláros támogatás folyósítására Matanjahu Engelman, az izraeli számvevőszék új elnöke adott engedélyt.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, alighogy átesik a bizonytalan kimenetelű, szeptember 17-i parlamenti választásokon, máris felkészülhet arra, hogy Avicháj Mandelblitt legfőbb ügyész három korrupciós ügyben október 2-án vádat emel ellene. Ez csak akkor nem történik meg, ha a rendőrségi nyomozás alapján elkészített, a bírósághoz benyújtandó vádiratok okafogyottá válnak, mert előtte az ügyvédi segédlettel zajló meghallgatás során a kormányfő ráveszi a legfőbb ügyészt a vádak ejtésére. Az ügyvédi munkának azonban jelentős költségei vannak, amit Benjamin Netanjahu egyik barátja, Spencer Partridge amerikai zsidó ingatlanmágnás fedez – írta a Jediot Aharonot című izraeli újság. A kétmillió dolláros támogatás folyósítására Matanjahu Engelman, az izraeli számvevőszék új elnöke adott engedélyt. Az ügy előzménye, hogy a számvevőszék illetékes bizottsága korábban háromszor is elutasította Benjamin Netanjahunak ezt a kérését, mert a miniszterelnök nem mutatta be az általuk bekért dokumentumokat anyagi helyzetéről, valamint kapcsolatáról az amerikai üzletemberrel, hogy kizárhassák az esetleges összeférhetetlenséget. Egy korábbi döntés alapján az új kölcsönből a kormányfőnek vissza kell fizetnie az unokatestvérétől, Nathan Milikowskytól a számvevőszéki bizottság jóváhagyása nélkül kapott háromszázezer dollárt, valamint vissza kell adnia a Partrige által számára megvásárolt öltönyöket, vagy azok ellenértékét.   Egy izraeli civil szervezet szerint ugyanakkor Engelman magatartása meglepő és felettébb gyanús. A számvevőszéki elnök egyrészt az utóbbi napokban úgy döntött, hogy a választások előtti érzékeny időszakra hivatkozva befagyasztja a már elkészült, a kormányzatot bíráló jelentések közzétételét, másrészt az illetékes számvevőszéki bizottság korábbi véleményével ellentétes, ügydöntő határozatot hozott Netanjahu kölcsöne ügyében.  Augusztusban egyébként lemondott a számvevőszék engedélyezési bizottságának több tagja, tiltakozásul Engelman engedékenysége miatt. Az új számvevőszéki elnök ekkor „reformot” hirdetett, több mint duplájára emelte a bizottság tagjainak számát, és nem jogászokat hívott a bizottságba, hanem – a 13-as kereskedelmi tévé beszámolója szerint – a kormányzó Likuddal és Netanjahuval azonosuló közszereplőket. Gidi Weitz, a Háárec szakértője szerint miniszterelnökkel szemben ennyire engedékeny, amellett pedig a korrupciós osztály felszámolását is tervező Engelman kiválasztása a demokratikus fékek és ellensúlyok leépítésének újabb állomását jelenti Izraelben, és kérdéses, hogy a számvevőszék elég kritikus lesz-e a kormányzattal szemben. 
Szerző

Wehrmacht-páncélosmakettet is árulnak a bécsi múzeumban

Publikálás dátuma
2019.09.09. 09:15
Az egykori felderítő repülőgépek legendás teljesítményét is dicsőítik az egyik kiállításon
Fotó: MÚZEUM/HGM.AT
Az ajándékboltban ma is kapható olyan könyv, amely a harmadik birodalom hadseregét dicsőíti – írta a minap Kurier című lap.
Az „Ausztria tűzben – a bátorság tragédiája 1939-1945” című, 1988-ban megjelent kötet előszavában egyebek közt az olvasható, hogy „a Wehrmacht hősiesen harcolt, emberfeletti bátorságról tett tanúbizonyságot”. A könyv szerzője szerint „a háború utáni nemzedékek teljesen hamis képet kapnak a német hadseregről, amely a háborúban rendkívül korrekt magatartást tanúsított”.    Mint a beszámolóban olvasható, a boltban a náci hadsereg egykori páncélos járműveinek méretarányos modellje is kapható. A hadtörténeti múzeum az egyetlen olyan állami múzeum Bécsben, amely még minisztériumi felügyelet alatt áll, és a Kurier szerint az ottani kiállításokon egyáltalán nem érzékelhetők semmiféle tudományos kutatás nyomai. A lap idézi az egyik legtekintélyesebb osztrák történészt, Eva Blimlingert, a képzőművészeti egyetem rektorát, aki látogatása során úgy érezte, hogy  muzeális közeggé átalakított kaszárnyában van, ahol háborús eszközöket dicsőítenek, például egykori felderítő repülőgépek legendás teljesítményét éltetik. Blimlinger azt sürgeti, hogy a múzeumot vegyék el a védelmi minisztériumtól, és helyezzék a szövetségi múzeumfelügyelet alá. Kiderült, hogy a HGM évek óta kitapintható irányultságáról a minisztérium korábban nem is szerzett tudomást, és nem emelt vele szemben kifogást sem Norbert Darabos, sem Hans Peter Doskozil volt szociáldemokrata védelmi miniszter sem. Az átmeneti osztrák kormány védelmi minisztere, Thomas Starlinger viszont, aki júniusi kinevezése előtt az osztrák államelnök, Alexander Van der Bellen katonai tanácsadója volt, vizsgálatot rendelt el az ügyben, kivált annak hírére, hogy a múzeum kiállítását nem csupán az osztrák szélsőjobboldali identitárius mozgalom vezetője, Martin Sellner, hanem az Új-Zélandon terrorcselekményt elkövető – Sellner mozgalmát pedig pénzzel segítő – férfi is megtekintette. A média felhívja a figyelmet arra: a múzeum élén olyan történész – Christian Ortner – áll, akit még az első néppárti-szabadságpárti koalíció idején,  2000 elején helyeztek pozíciójába, és aki a Szabadságpárt felettébb vitatott megítélésű ideológusának, Lothar Höbeltnek a tanítványa. De 2009-től egy nála is radikálisabb munkatársat kapott a múzeum, Walter Kalinát, a Szabadságpárt egykori szélsőséges politikusának, Martin Grafnak az emberét. Ő nem csupán a hadtörténeti múzeum irányát igyekszik jobbra tolni, de Pappenheim álnéven a Wikipédián is ír a Wehrmachtot éltető megjegyzéseket, valamint beszámol a Szabadságpárt és az identitáriusok kapcsolatairól is.
Témák
Ausztria múzeum