Trócsányit nehéz lesz elfogadtatni

Publikálás dátuma
2019.09.09. 19:57

Fotó: Népszava
Az Európai Parlament illetékes bizottságai a keddi bejelentést követően fogják meghallgatni Trócsányit és a többi biztosjelöltet, majd eldöntik, hogy alkalmasak-e a kijelölt feladatra.
Ursula von der Leyen megválasztott európai bizottsági elnök minden jel szerint az európai polgári védelemért és a humanitárius segítségnyújtási műveletekért felelős tárcát szánja a magyar biztosjelöltnek, Trócsányi Lászlónak. Az elnök hétfőn közzétette a november elsején hivatalba lépő brüsszeli testület névsorát, kedd délben pedig ismerteti, hogy kinek milyen portfóliót szán. „A bajba jutottak megsegítésére szánt uniós források célba juttatásáért” felelős bizottsági tag feladata többek között „a szoros kapcsolatépítés a nem-kormányzati szervezetekkel, a civil társadalom képviselőivel, és annak biztosítása, hogy az EU teljesítse humanitárius kötelezettségvállalásait a költségvetési szabályok tiszteletben tartása mellett” – fogalmaz az EB a honlapján. Ez érdekes helyzetet teremt, hiszen a Trócsányit ajánló Orbán-kormány évek óta hadban áll civil szervezetek sokaságával.
A keddi bejelentést követően az Európai Parlament (EP) illetékes bizottságai meghallgatják Trócsányit és a többi biztosjelöltet, majd eldöntik, hogy alkalmasak-e a kijelölt feladatra. Nem csak a szakmai felkészültségüket értékelik, hanem európai, demokratikus elkötelezettségüket is. Ajánlásaik alapján a képviselő-testület plenáris ülése előreláthatólag október végén szavaz – nem az egyes tagokról, hanem – a teljes Európai Bizottságról. A magyar politikust az EP fejlesztési bizottsága fogja beszámoltatni, várhatóan október első hetében, amikor a meghallgatásokra sor kerül. A volt igazságügyi miniszter könnyen fennakadhat a szűrőn, ha az „ellenfelek olyan politikai döntést hoznak, hogy meg kell őt buktatni” – mondta lapunknak egy Európai Néppárthoz közelálló forrás. A balliberális oldal szerint Trócsányi László az egyik legnehezebben elfogadható jelölt, mert az Orbán-kormány tagjaként részt vett az „illiberális állam” kiépítésében, és a nevéhez fűződik egy sor olyan törvénytervezet, amelyeket az Európai Bizottság, és – a Sargentini-jelentésben – az Európai Parlament is az EU szabályaival, normáival ellentétesnek ítélt. Ugyanakkor még korai a magyar exminiszter esélyeit eltemetni, mert mind a szocialista, mind a liberális oldalon akad olyan biztosjelölt, akinek „vaj van a fején”, ami mérsékelheti a két frakció Trócsányira záporozó bírálatait. A közlekedési tárcára váró román szocialista Rovana Plumbot és a versenyjogi feladatkörrel megbízott francia liberális Sylvie Goulard-t is megvádolták pénzügyi visszaélésekkel. Az előbbi elkerülte a felelősségrevonást, utóbbi pedig a napokban fizette vissza az EP-nek azt a 45 ezer eurót, amit képviselőként jogtalanul költött pártja támogatására. Ursula von der Leyen legfrissebb – és birtokunkba került – listáján továbbra is a cseh Vera Jourová viszi a jogállamisági ügyeket, a horvát Dubravka Suicáé a bővítési portfólió, a belga Didier Reynders felel a költségvetésért, a portugál Elisa Ferreira a regionális támogatásokért. Első alelnökként Frans Timmermanshoz tartozna a klímapolitika, az ugyancsak első alelnök Margrethe Vestagerhez a digitális fejlesztések.

Az alapkő már megvan a 7,1 milliárdos nyíregyházi sportcentrumból

Publikálás dátuma
2019.09.09. 19:22
Illusztráció
Fotó: Szalmás Péter
Várhatóan két év múlva készülhet el az állami támogatással épülő atlétikai központ.
Letették a kormányzati támogatás segítségével megépülő új atlétikai központ alapkövét hétfőn Nyíregyházán. A beruházás a tervek szerint 2021 tavaszára készül el – írja az MTI. Az ünnepségen Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a nyírségi megyeszékhely legfontosabb sport-infrastrukturális fejlesztésének nevezte a 12 ezer négyzetméteren megvalósuló centrumot, amely többek közt egy szabadtéri atlétikai pálya és egy fedett atlétikacsarnok megépítését foglalja magában. 
A városban a tavaly megnyitott jégpálya és a hamarosan megnyíló belvárosi uszoda után ez lesz a következő jelentős sportcélú beruházás, ami mellé egy 48 férőhelyes sportszállót is építenek majd. Az új, hét sportág befogadására alkalmas atlétikai centrumban megépül egy nyolcsávos, rekortán borítású, IAAF-minősítésű szabadtéri atlétikai pálya és egy élőfüves edzőpálya a hozzá tartozó fedett lelátóval. A fedett atlétikacsarnokban egy kétszáz méter hosszú futópályát, közvetítőhelyeket, hatszáz férőhelyes lelátót, számos kiszolgálóhelyiséget, illetve több, az edzések és a versenyek lebonyolítására is alkalmas edzőtermet hoznak létre. Az eseményen részt vett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, egykori sportoló is, aki nem mellesleg sportolói karrierje kezdetén a Nyíregyházi Vasutas SC-ben is versenyzett. A kormány 7,1 milliárdos támogatás ítélt meg a helyi beruházásra a távirati iroda beszámolója szerint – a nyíregyháza.hu viszont június végén arról írt, hogy a központ 6,8 milliárdba fog kerülni.
Szerző

Beteg lett az éjszakás, nem nyitott ki egy pénztár sem a Keletiben

Publikálás dátuma
2019.09.09. 18:41

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az utasok csak automatákból tudtak jegyet venni, már ha sikerült nekik.
Betegség miatt vált elérhetetlenné vasárnap este a Keleti pályaudvar jegypénztára – tudta meg az RTL Klub Híradója: mint Biber Anettől, a MÁV szóvivőjétől megtudták, az egyetlen, éjszakás szolgálatot teljesítő jegypénztáros gyengélkedett, emiatt 19:15 és hétfő hajnal között csak automatából vehettek jegyet az utasok.
Már amelyikből vehettek: a csatorna hétfőn talált olyan automatákat a Keletiben, amik vagy csak kártyát vagy készpénzt, vagy egyiket sem fogadtak el – esetleg kizárólag aprót lehetett beléjük dobálni. Az RTL Klub emlékeztetett rá, hogy egy hete, szombaton létszámhiány miatt zártak részlegesen a Nyugati jegypénztárai. Ráadásul, augusztusban 30 vonat nem tudott elindulni személyzet híján.
Egyre aggasztóbb a helyzet, ez már a szolgáltatások színvonalát is befolyásolja – mondta a csatornának Gyöngyösi Máté, a Közlekedő Tömeg Egyesület társelnöke. Biber szerint azonban a munkaerő-hiány nem befolyásolja érdemben a helyzetet: 800 fő hiányzik a MÁV-tól, és ez a szám évek óta konstansnak mondható a társaságnál, a munkát pedig így is ellátják. Folyamatosan indítunk tanfolyamokat, túlórát is lehet vállalni a cégnél, de a nyugdíjas dolgozók visszafoglalkoztatásával is kezeljük a helyzetet – mondta a szóvivő. 
Szerző