Előfizetés

A vihar miatt 12 ezer dél-alföldi háztartásban nincs áram

M. I.
Publikálás dátuma
2019.09.09. 21:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szegedet és térségét érintő, hatalmas vihar miatt 12 ezer ügyfélnél nincs áram – közölte az állami NKM. A helyreállítás folyamatos.
Tömeges áramszolgáltatási üzemzavart okozott a Dél-Alföldön végigvonult hatalmas vihar – közölte este az állami NKM Nemzeti Közművek. Az erős, óránként akár 110 kilométerest is meghaladó széllel érkezett vihar hétfőn a délutáni órákban közel negyvenezer ügyfélnél okozott átmeneti áramszünetet. Néhány óra alatt az NKM munkatársai az ügyfelek kétharmadánál helyreállították a szolgáltatást. A leginkább Szegedet és térségét érintette a vihar. A kora délután hirtelen érkezett orkánerejű szél a megyeszékhely mellett Ásotthalomtól Deszken át Röszkéig tombolt. A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki. Emiatt tömeges üzemzavar alakult ki. Szegeden 8 ezer fogyasztási helyen szűnt meg az áramszolgáltatás. A térségben a leginkább érintett Kiszombor, Kübekháza, Klárafalva, Deszk, Röszke, Ásotthalom és Szatymaz. Az NKM munkatársai megerősített létszámmal kezdték meg a hibák feltárását és a helyreállítást. A munkákba más térségekből érkeztek szerelőcsapatok, bekapcsolódtak partnervállalkozók, villamosmérnökök és a katasztrófavédelem is. Jelenleg még több mint 12 ezer ügyfélnél nincs áram és 24 középfeszültségű vonal is érintett. Némiképp nehezíti a helyzetet, hogy az NKM áramhálózati társaságának raktárát is megrongálta a vihar. Az emelt létszámmal dolgozó ügyfélszolgálat eddig több mint ezer hibabejelentést fogadott. A kidőlt fák sok helyen leszakították a hálózatot. A leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes. Ezek haladéktalan bejelentését kérik a +36 62 565 881-es ügyfélszolgálati számon. 

329,98 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 19:42

Fotó: Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése alig változott, 329,98 forintra emelkedett este hét órakor a reggel hét óra körül jegyzett 329,97 forintról. Az euró hétfőn 329,70 forint és 330,26 forint között mozgott. A svájci frankkal és a dollárral szemben erősödött a forint. A svájci frank árfolyama 302,53 forintról 301,18 forintra, a dolláré pedig 299,23 forintról 298,36 forintra csökkent. Az euró a reggeli 1,1028 dollár után este 1,1059 dolláron állt. 

Érvénytelenül zárult Paks 2 százmilliárdos irányítási tendere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 17:23

Fotó: Bodajki Ákos / MVM
Ez volt az a pályázat, ami miatt a váratlanul éles konfliktus alakult ki a magyar megrendelő és az oroszok között.
Érvénytelen lett a Paks 2 biztonságos működését felügyelő, az úgynevezett irányítástechnikáról szóló tender – írja a Direkt36, arra a dokumentumra hivatkozva, amely az elmúlt napokban jelent meg a beruházást lebonyolító orosz Roszatom honlapján. A tényfeltáró portál a múlt héten azt írta a több mint 100 milliárd forintba kerülő tenderről, hogy az a projekt kezdete óta éles konfliktust okozott a megrendelő magyar fél és a bővítést végző oroszok között. Az utóbbiak maguknak szerették volna a munkát, a magyar kormány viszont nyugati beszállítót akart, mert velük a jelenleg működő paksi atomerőmű felújítása során is jól tudtak együttműködni. Ráadásul a kormány szerint az idegen informatikai behatolások elleni védelmet is jobban tudná garantálni egy nyugati beszállító.
A Roszatom oldalán most megjelent dokumentum szerint a még versenyben lévő német-francia csoportot és a dél-koreai konzorciumot is kizárták. Ennek oka az volt, hogy a két konzorcium nem nyújtott be olyan referenciáról szóló igazolást, amelyet a pályázatot kiíró és lebonyolító Roszatom elvárt. Korábban már kizárták a harmadik jelentkezőt, a brit Rolls-Royce és orosz tulajdonú Skoda JS konzorciumát is. Mivel egyetlen jelentkező sem maradt versenyben, ezért érvénytelen lett a beszerzés. Az irányítástechnika egy kulcsfontosságú berendezés, amely gyakorlatilag az atomerőmű idegrendszereként funkcionál. A mostani tender ennek főbb elemeiről szólt. A beszállítót így valószínűleg egy megismételt eljárásban választják majd ki - véli a lap.