329,98 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.09.09. 19:42

Fotó: Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése alig változott, 329,98 forintra emelkedett este hét órakor a reggel hét óra körül jegyzett 329,97 forintról. Az euró hétfőn 329,70 forint és 330,26 forint között mozgott. A svájci frankkal és a dollárral szemben erősödött a forint. A svájci frank árfolyama 302,53 forintról 301,18 forintra, a dolláré pedig 299,23 forintról 298,36 forintra csökkent. Az euró a reggeli 1,1028 dollár után este 1,1059 dolláron állt. 
Szerző
Témák
forint euró dollár

Érvénytelenül zárult Paks 2 százmilliárdos irányítási tendere

Publikálás dátuma
2019.09.09. 17:23

Fotó: Bodajki Ákos / MVM
Ez volt az a pályázat, ami miatt a váratlanul éles konfliktus alakult ki a magyar megrendelő és az oroszok között.
Érvénytelen lett a Paks 2 biztonságos működését felügyelő, az úgynevezett irányítástechnikáról szóló tender – írja a Direkt36, arra a dokumentumra hivatkozva, amely az elmúlt napokban jelent meg a beruházást lebonyolító orosz Roszatom honlapján. A tényfeltáró portál a múlt héten azt írta a több mint 100 milliárd forintba kerülő tenderről, hogy az a projekt kezdete óta éles konfliktust okozott a megrendelő magyar fél és a bővítést végző oroszok között. Az utóbbiak maguknak szerették volna a munkát, a magyar kormány viszont nyugati beszállítót akart, mert velük a jelenleg működő paksi atomerőmű felújítása során is jól tudtak együttműködni. Ráadásul a kormány szerint az idegen informatikai behatolások elleni védelmet is jobban tudná garantálni egy nyugati beszállító.
A Roszatom oldalán most megjelent dokumentum szerint a még versenyben lévő német-francia csoportot és a dél-koreai konzorciumot is kizárták. Ennek oka az volt, hogy a két konzorcium nem nyújtott be olyan referenciáról szóló igazolást, amelyet a pályázatot kiíró és lebonyolító Roszatom elvárt. Korábban már kizárták a harmadik jelentkezőt, a brit Rolls-Royce és orosz tulajdonú Skoda JS konzorciumát is. Mivel egyetlen jelentkező sem maradt versenyben, ezért érvénytelen lett a beszerzés. Az irányítástechnika egy kulcsfontosságú berendezés, amely gyakorlatilag az atomerőmű idegrendszereként funkcionál. A mostani tender ennek főbb elemeiről szólt. A beszállítót így valószínűleg egy megismételt eljárásban választják majd ki - véli a lap.
Szerző

Nem változik Szaúd-Arábia olajpolitikája, miután a király fia lett az energiaügyi miniszter

Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:32
Abdelaziz bin Szalmán herceg
Fotó: KARIM SAHIB / AFP
Erről maga Abdelaziz bin Szalmán herceg beszélt, aki szerint a kitermelés napi 1,2 millió hordós korlátozásáról kötött globális megállapodás „mindenki akaratából” tovább fog élni.
Emelkedett a kőolaj világpiaci ára hétfőn, miután Szaúd-Arábia új energiaügyi minisztere megerősítette, hogy nem lesznek radikális változások az ország olajpolitikájában. Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király vasárnap váltotta le Hálid al-Falih energiaügyi minisztert, és helyére egyik fiát, Abdelaziz bin Szalmán herceget nevezte ki. Abdelaziz herceg elismert szakember, évtizedeken át olajipari miniszterhelyettes volt, majd 2017 óta energiaügyi miniszterhelyettes. Az új miniszter hétfőn az MTI összefoglalója szerint kijelentette, hogy
az ország energiapolitikájának pillérei nem változnak, és a kitermelés napi 1,2 millió hordós korlátozásáról kötött globális megállapodás „mindenki akaratából” tovább fog élni.

Hálid al-Falih miniszterként az Aramco szaúdi állami olajipari vállalat igazgatótanácsának tagja is volt, erről a tisztségéről napokkal ezelőtt váltották le. Korábban elnök-vezérigazgatója volt az Aramcónak, 2016 óta volt miniszter. Al-Falih már akkor vesztett presztízséből, amikor a király a múlt héten két részre osztotta a minisztériumát: a bányászat és az ipar külön portfólió lett az energiaügyektől.
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést az olajpiac stabilitásának, és így az árak alátámasztásának érdekében. Abdelaziz herceg arra számít, hogy a nagy olajexportáló országok szövetsége, azaz az olajkartellt és az azon kívüli partnereiket tömörítő OPEC+ csoport együttműködése hosszú időre fennmarad. Hétfőn kora délután a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék közül az északi-tengeri Brent a novemberi határidős jegyzésekben hordónként 0,42 százalékos pluszban, 61,80 dolláron, míg a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) októberi szállításra 0,55 százalékos nyereségben, 56,83 dolláron állt. Az olajárakat támogatta, hogy az Egyesült Arab Emírségek energetikai minisztere vasárnap a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy az OPEC+ csoport elkötelezett az olajpiac egyensúlyának megteremtése mellett. Rámutatott: sokkal inkább a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek sújtják a piacot, semmint a kereslet és a kínálat összhangjának hiánya. Ugyanakkor kizárt bármiféle gyors lépést az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra való reagálásként. A kitermelést korlátozó egyezmény betartásának felügyeletével megbízott miniszteri szintű testület, a közös monitoring bizottság csütörtökön Abu Dzabiban tanácskozik majd. Hétfőn kedvezett az áraknak az is, hogy a legfrissebb külkereskedelmi adatsor szerint Kína, a világ legnagyobb olajimportőre augusztusban 3 százalékkal több kőolajat vásárolt a júliusinál. Az év első nyolc hónapjában közel 10 százalékkal több kőolajat vásárolt külföldön Kína, mint az előző év azonos időszakában.
Szerző
Frissítve: 2019.09.09. 16:35