Minden 40. másodpercben megöli magát valaki a világon

Publikálás dátuma
2019.09.10. 10:21

Fotó: Pixabay
Évente több ember hal meg öngyilkosság miatt, mint háborúban - derült ki az Egészségügyi Világszervezet hétfőn közzétett jelentéséből. A WHO szerint szigorítani kellene a rovarirtókhoz való hozzáférést.
A WHO szerint az öngyilkosság "globális egészségügyi kérdés", amely minden korcsoportot, nemet és régiót érint. A mutatók szerint az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok a 15 és 29 éves kor közötti fiatalok körében a közlekedési balesetek után. A 15-19 éves lányoknál ez a második vezető halálok a terhességi komplikációkat követően, a kamasz fiúk esetében pedig az öngyilkosság a harmadik leggyakoribb halálok a közlekedési baleseti sérülések és az erőszak után.
A Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 
évente csaknem 800 ezer ember vet véget önkezével az életének világszerte, több mint ahányan malária, mellrák, háború vagy emberölés áldozatai lesznek.

Globálisan 9,8 százalékkal esett vissza az öngyilkosságok aránya 2010 és 2016 között, ugyanakkor a csökkenő tendencia nem minden régióban figyelhető meg. Az amerikai kontinens WHO által vizsgált területein például 6 százalékkal nőttek az arányok a vizsgált időszakban.
A jelentésből az is kiderült, hogy a gazdag országokban csaknem háromszor annyi férfi hal meg öngyilkosság miatt, mint nő, míg az alacsony és közepes jövedelmű országokban az arányok jóval hasonlóbbak.
"Az öngyilkosságok megelőzhetők, ezért minden országot arra buzdítunk, hogy építsen bele az öngyilkosságok megelőzését célzó tevékenységeket a közegészségügyi és oktatási rendszerébe"

- hangsúlyozta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

 A világszervezet szerint a rovarirtókhoz való hozzáférés szigorítása az egyik leghatékonyabb módja az öngyilkosságok visszaszorításának. A WHO Srí Lankán végzett tanulmányokat idézve mutatott rá, hogy a rovarirtók betiltása nyomán 70 százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma a szigetországban, amivel a becslések szerint 93 ezer emberéletet óvtak meg 1995 és 2015 között.
Szerző

A Crohn-betegség nem „csak” hasfájás

Publikálás dátuma
2019.09.09. 15:15

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Ismeretlen a kiváltó oka, ráadásul százszázalékos gyógymódja sincs az emésztőrendszer krónikus gyulladásának, a Crohn-betegségnek.
Amikor az immunrendszer egészségesen működik, sok baktériumot, illetve beteg sejtet távolít el, megelőzve ezzel az elfajulásukat. Néha azonban, legtöbbször ismeretlen okból egészséges sejteket is megtámad. Ilyen, úgynevezett autoimmun folyamat eredménye a Crohn-betegség is, amikor a természetes védekező mechanizmus az emésztőtraktus nyálkahártyáját veszi célba. A gyulladással járó folyamat fekélyképződéshez, súlyos esetben akár vérzéshez is vezethet. A betegségre jellemző lehet a tünetek időszakos fellángolása – mondta dr. Koncz Zsuzsa, a Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosa.

A Crohn-betegség leggyakoribb bélrendszeri tünetei:

• krónikus vizes vagy véres-nyákos hasmenés • alhasi görcsös fájdalom • étvágytalanság, fogyás • fáradékonyság • hőemelkedés, láz • ritkábban puffadás, hányinger, hányás

Egyéb tünetei

• ízületi tünetek • bőrelváltozások, kiütések • afta a szájban • szemproblémák

Az évente százezer emberből 10-15-öt érintő Crohn-betegség nőket és férfiakat is érint, és gyakran családi halmozódást mutat. A tápcsatorna bármely szakaszát, azaz a nyelőcsövet, gyomrot, vékony- és vastagbelet is érintheti, ezért szinte nincs két ugyanolyan formája. A tünetek együttes előfordulása esetén célszerű minél előbb gasztroenterológushoz fordulni, aki a laborvizsgálatok mellett széklettenyésztéses vizsgálatokat rendelhet el. A diagnózis felállításához szükség lehet hasi ultrahangra, vastagbéltükrözésre vagy gyomortükrözésre is - mondta a szakorvos.
„Mivel jelenleg nincs gyógymód a betegség végleges gyógyítására, így az elsődleges cél a tünetek csökkentése és a bélnyálkahártya gyógyítása. Egyes gyógyszereket a fellángolási időszakban, másokat pedig a nyugalomban lévő fázisban, a következő fellángolás megelőzésére alkalmaznak. Előfordul, hogy több gyógyszert is ki kell próbálni, mire kiderül, hogy melyik a leghatásosabb. Vannak olyan helyzetek is, amikor sebészeti úton el kell távolítani a gyulladt- vagy a szűkült bélszakaszt. A tünetek életmódbeli változtatással is enyhíthetők, segíthet a rostdús ételek fogyasztása és a dohányzás elhagyása. Érdemes tartózkodni a nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerektől is, mert a betegség fellángolását okozhatják” – tette hozzá a szakorvos.
Szerző
Témák
Crohn-betegség

Gyógyíthatatlan SM betegek néztek szembe önmagukkal

Publikálás dátuma
2019.09.09. 11:53

Fotó: Zsolnai Péter / Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány
Mintegy kétszáz sclerosis multiplexes beteg vett részt Gyulán az Országos SM Napon, amelyen egy vándorkiállítás is indult, amely azt mutatja be, miként élnek a gyógyíthatatlan betegek Magyarországon.
Egy SM beteg sorsa alapvetően azon múlik, hogy az agy, illetve az idegrendszer hol és milyen mértékben károsodik. Ettől függ, hogy valaki hosszan önállóságát megőrizve élhet-e együtt az SM-mel vagy gyors leépülés és kiszolgáltatottság fenyegeti. A Magyarországon élő mintegy nyolcezer SM beteg közül a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége igyekszik minél többeket bevonni az országszerte működő helyi klubokba, egyesületekbe - mondta Furcsa Józsefné a szervezet elnöke. 
Az Országos SM Napon, Gyulán bemutatták a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által meghirdetett fotópályázatra a 42 pályázó 183 képéből beérkezett képekből összeállított fotókiállítást, és kiállították Zsolnai Péter fotós SM betegekről készült fotósorozatait is. Az érintetteket betegségük felvállalására, a társadalmat szolidaritásra ösztönző vándortárlat a tervek szerint legközelebb Szolnokon lesz látható - írta a szervezet közleményében.
Szerző