„Ma mindent sötéten látok” – Megszólalt Rossi a Szlovákia elleni meccs után

Publikálás dátuma
2019.09.10. 15:33
A mentális felkészülésre is nagy hangsúlyt fektet Marco Rossi
Fotó: Molnár Ádám
Marco Rossi tisztában van azzal, hogy a szlováktoktól elszenvedett vereség (1-2) után nagyon nehéz dolga lesz a magyar válogatottnak az Eb-selejtezők hátralévő három fordulójában. A jövőt a meccs után sötéten látta.
„A vereség ellenére elismerés jár a játékosaimnak, mert jól játszottunk, sőt talán jobban is játszottunk a szlovákoknál” – fogalmazott a szövetségi kapitány, aki úgy vélte: több lehetőségük adódott, mint ellenfelüknek, de amíg ezeket a magyar válogatott nem tudta értékesíteni, addig a vendégek kihasználták helyzeteiket. „Bizonyítottuk, hogy felérünk a szlovák válogatotthoz, de balszerencsések voltunk, a játékvezetői döntésekben és a sérülések terén is. Lovrencsics kényszerű cseréje után Nagy Ádámot is le kellett hoznunk, emellett Kleinheisler is cserét kért, és a végén Sallai is jelezte, hogy gondjai vannak. Sajnos éppen azt a két mérkőzést veszítettünk el, amelyek megnyerésére leginkább számítottunk.”
A válogatott jövőjével kapcsolatban Marco Rossi elmondta: nem szabad feladni továbbjutási reményeket: „Igyekszünk bizonyítani a következő mérkőzéseken. Innen nagyon nehéz lesz, de hinnünk kell magunkban. Nincs minden veszve, még akkor sem, ha ma mindent sötéten látok és így vannak ezzel a játékosaim is” – mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány.
Szoboszlai Dominik, a válogatott egyetlen góljának szerzője a távirati irodának elmondta: boldog, hogy már a válogatottban is gólt lőtt, de ennek a vereség miatt mégsem tud annyira örülni. Lovrencsics Gergő, akit sérülés miatt az első félidőben le kellett cserélni, kijelentette: „Fel kell emelni a fejünket, sok pozitívum volt ebben a mérkőzésben. Volt, amikor sikerült odaszögeznünk őket a kapujuk elé” – mondta Lovrencsics, aki szerint a mostani vereséggel sokkal nehezebb lesz kivívniuk az Európa-bajnoki részvételt, de „még nincs veszve semmi.”
Baráth Botond, akit a lefújás után állított ki a játékvezető, az okokról szólva azt nyilatkozta: megkérdezte a játékvezetőt, „Miért volt ilyen kényelmes?” „Az első szlovák gól lesről született, utána nekünk mindenért sárga lapot osztogatott, rájuk az új szabályok sem vonatkoztak, elrugdosták a labdákat, én meg elvesztettem a fejemet. Kipécézett magának, alig várta, hogy sárgát adhasson. Biztos nem voltam szimpatikus neki.”
A csereként beállt Holender Filip szerint a továbbjutás szempontjából még „minden nyitva van”, a következő találkozókon is nyugodtan kell játszaniuk. A csapat hozzáállásáról így vélekedett: „Mindent beleadtunk, azt gondolom, ez látszott is.” A magyar válogatott legközelebb október 10-én Splitben a világbajnoki ezüstérmes Horvátország ellen játszik.
Szerző

Illés Fanni paraúszó-világbajnok lett

Publikálás dátuma
2019.09.10. 13:43
Illusztráció
Fotó: ISAIAS HERNANDEZ / AFP
100 méter mellen Illés Fanni aranyérmet nyert a Londonban zajló paraúszó-világbajnokságon.
A Magyar Paralimpiai Bizottság beszámolója szerint győzelmével - a tavaly Európa-bajnokságot nyert - Illés megszerezte az első női úszókvótát az ország számára a jövő nyári, tokiói paralimpiára. A Vasas SC sportolója közel négy másodperccel nyerte kategóriájában a döntőt a brit fővárosban. 
Becsey János vezetőedző értékelése szerint Illés Fanni akaratereje példaértékű, hiszen a kevésbé sikeres riói paralimpia után kemény edzésmunkával és elszántsággal bizonyította, képes a világ legjobbja lenni. A nap másik magyar érdekeltségű döntőjében, ugyancsak 100 méter mellen egy másik kategóriában Száraz Evelin harmadik lett.
A vasárnapig tartó világbajnokságra rekordszámú nevezés érkezett, 80 ország 650 sportolója versenyez a világranglista-pontokért, és az első-második helyezetteknek járó kvótákért. A magyar színeket Illés és Száraz mellett Adámi Zsanett, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Iván Bence és Tóth Tamás képviseli.
Szerző

Még mindig gólra játsszák a futballt

Publikálás dátuma
2019.09.09. 22:47

Fotó: Koncz Márton / Népszava
A magyar labdarúgó-válogatott hiába volt jobb szinte minden mutatóban Szlovákiánál, mégis 2-1-es vereséget szenvedett a Groupama Arénában.
Mindkét csapat szempontjából sorsdöntő mérkőzést vívott egymással a magyar és a szlovák labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozat 5. fordulójában. Egyik fél sem a legjobb előjelekkel hangolt: a magyarok Montenegró vendégeként szenvedtek 2-1-es vereséget felkészülési mérkőzésen, míg a szlovákok a világbajnoki ezüstérmes horvátoktól kaptak ki 4-0-ra az Eb-selejtezőben.
A gólzáporos siker után a horvátok elbízhatták magukat, ugyanis hétfőn mindössze 1-1-es döntetlenre voltak képesek az ez idáig pont nélkül álló Azerbajdzsán vendégeként. A horvátok tizenegyesből ugyan hamar vezetést szereztek Luka Modric révén, Tamkin Khalilzade hajrában szerzett találata egy pontot ért a hazaiaknak.
Ekkor még egy óra volt hátra a magyar-szlovák meccs kezdő sípszójáig, azonban a lelátón hely foglaló mintegy háromezer ember örömujjongásban tört ki azt eredményről értesülve. A bemelegítő szlovák kapusokat hangos füttyszó, majd a „sz.r Szlovákia” rigmus fogadta, amit követett a „nincs hazátok, szlovákok nincs hazátok”, a műsorközlő nem szólt közbe. A 20 órakor egyszerre melegíteni érkező mezőnyjátékosokat már félig telt látók fogadták, ekkor jöttek meg a vendégdrukkerek is, a fogadtatást el lehet képzelni...
Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya – aki hétfőn ünnepelte 55. születésnapját – betartotta vasárnapi ígéretét, nem kockáztatott sokat a kezdőcsapat kijelölésekor, a rendelkezésre álló játékosokból papíron a legerősebb kezdő tizenegyet küldte pályára: Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Baráth Botond, Kádár Tamás – Kleinheisler László, Nagy Ádám – Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland – Szalai Ádám.
Az első lehetőségre az 5. percig kellett várni, Kleinheisler kapta üresen a labdát a tizenhatoson belül, lövése azonban meglehetősen gyengécske volt. Három percre rá a magyar háló zörrent meg, Bozenik talált be, ám jócskán lesen kapta a labdát, így maradt a 0-0. Az első negyedóra végére kirajzolódott, hogy a magyar csapat ugyan nem esett neki ellenfelének, de mindenképp kezdeményezőbben lépett fel. Antonio Mateu Lahoz játékvezető eközben vasszigorral fegyelmezte a csapatokat, még nem telt el 20 perc, mikor már három sárga lapot is kiosztott. A 24. percben Szalai villant meg, Dubravka azonban ezúttal is hárított.
A 30. percben kényszerűségből kellett cserélnie Rossinak, Lovrencsics egy sprintnél meghúzódott, Bese Barnabás állt be a helyére. Az első játékrész hajrájában egyre inkább feljavultak a vendégek, a 40. percben pedig meg is szerezték a vezetést, Mak talált be hat méterről – noha előtte Bozenik lesen ért labdába… (0-1)
Nem örülhettek sokáig a szlovákok, ugyanis az 50. percben Szoboszlai tekert szabadrúgásból, 18 méterről a sorfal fölött a rövid felsőbe. (1-1) A 18 éves középpályás ötödik felnőtt válogatott meccsén megszerezte első gólját címeres mezben. Az 56. percben aztán szinte a semmiből jött egy újabb vendég találat, Bese beragadt, Bozenik pedig a 16-os vonaláról lőtt a rövid alsóba. (1-2) A 61. percben Szalai forgatta meg védőjét a tizenhatosnál, Dubravka azonban újfent védett. Három percre rá Orbán és Baráth ügyetlenkedett a magyar kapu előtt, Mak azonban nyolc méterről a kapu fölé lőtt.
A 65. percben második cseréjét hajtotta végre Rossi, Pátkai Máté jött Nagy helyére. Alig később Dzsudzsák bombáját tolta ki a kapus, a magyar publikum pedig a szlovákok vezetése ellenére űzte-hajtotta a csapatot. Ennek ellenére a magyar játékosok a továbbiakban nem találták az ellenszert, a szlovákok pedig taktikusan próbálták minél többet birtokolni a labdát.
A 85. percben Holender Filip váltotta Kleinheislert, azonban a svájci Lugano támadója sem tudott lendületet adni, így a szlovák válogatott, csakúgy mint márciusban legyőzte a magyar csapatot, amelynek újabb bravúrra, bravúrokra lesz szüksége, ha ott akar lenni a 2020-as kontinensviadalon. 

EB 2020, selejtező, E csoport

Magyarország–Szlovákia 1-2 (0-1) Groupama Aréna, vezette: Antonio Mateu Lahoz (spanyol) Gól: Szoboszlai (50.) illetve Mak (40.), Bozenik (56.) Kiállítva: Baráth (90+4) Azerbajdzsán–Horvátország 1-1 (0-1) Baki, Bakcell Aréna, vezette: Schärer (svájci) Gólok: Khalilzade (72.), ill. Modric (11. – 11-esből) 1. Horvátország 5 3 1 1 10-5 10 2. Szlovákia 5 3 - 2 9-7 9 3. Magyarország 5 3 - 2 7-6 9 4. Wales 4 2 - 2 4-4 6 5. Azerbajdzsán 5 - 1 4 5-13 1

Szerző