Anglia megszakította Koszovó szép sorozatát

Publikálás dátuma
2019.09.11. 17:34

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
A szigetországiak 5-3-as győzelmet arattak, miközben Cristiano Ronaldo négy gólt lőtt Litvániában.
Kedd este hét mérkőzést játszottak le, ezzel pedig véget ért a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők 6. fordulója. Az angol válogatott 5-3-as győzelmet aratott Koszovó ellen Southamptonban, mindez pedig azt jelenti, hogy a kevesebb mint 2 millió lélekszámú ország 2017 októbere után először kapott ki – így egy 15 meccses veretlenségi sorozata szakadt most meg –, pedig egy nagy védelmi hiba nyomán már bő fél perc után előnybe került. Az angolok aztán hamar fordítottak, s már a szünetig öt gólt szereztek. Bár a rivális a fordulás után szépített, a hazaiaknak még az is belefért, hogy Harry Kane büntetőt hibázott. A szigetországi együttes ezzel továbbra is makulátlanul áll - csakúgy, mint Belgium, Olaszország és Spanyolország -, s immár 43 meccs óta veretlen az Eb-, illetve világbajnoki selejtezőket tekintve, ezeken az összecsapásokon 9 döntetlen mellett 34 siker a mérlege.
A franciák „csak” 3-0-ra verték Andorrát úgy, hogy Kane-hez hasonlóan Antoine Griezmann is kihagyott egy büntetőt. A csehek Montenegróban, a törökök Moldovában nyertek, Szerbia pedig Luxemburgban zsebelte be a három pontot. Izland eközben Albánia vendégeként kapott ki, s került nagy hátrányba a kijutást illetően.
A regnáló Európa-bajnok, egyben Nemzetek Ligája-győztes portugálok két döntetlennel kezdték a selejtezőcsoportot, majd előbb Szerbiában, kedden pedig Litvániában nyertek 5-1-re a négygólos Cristiano Ronaldo vezérletével. A címeres mezben immár 93 találatnál járó 34 éves világklasszisnak immár csak 16 gól kell ahhoz, hogy beérje a világcsúcstartó Ali Daeit, a válogatott mezben szerzett találatok számát illetően. A luzitánok a győzelmükkel pedig immár a továbbjutást érő második helyen állnak Ukrajna mögött.
A tíz csoport első két helyezettje automatikusan biztosítja majd a helyét a jövő évi tornára, a további négy pozíciót pótselejtezőn lehet megszerezni, de oda már a tavalyi Nemzetek Ligája eredményei mutatják az irányt.
A magyar válogatott a szlovákok elleni vereségével visszacsúszott csoportja harmadik helyére, ugyanakkor annak köszönhetően, hogy Csehország megelőzte Koszovót az A jelű ötösben, Marco Rossi együttese jelen állás szerint pótselejtezős részvételre jogosult. Jelenleg az A divízióból Hollandia, Svájc és Izland, a B-ből Bosznia-Hercegovina, Ausztria és a magyarokkal azonos selejtezőcsoportban szereplő Wales, a C-ből Skócia, Norvégia, Szerbia, míg a D-ből Georgia, Észak-Macedónia, Koszovó és Fehéroroszország lenne érintett a rájátszásban. Az első három trióhoz sorsolás útján csatlakozna egy-egy csapat a Bulgária, Izrael és Magyarország alkotta hármasból. Ugyanakkor három vagy négy találkozó még mindenkire vár, vagyis alapvetően átrendeződhet még az állás, nem kell messzebb menni, az ötödik játéknap előtt a magyar válogatott még a csoportja élén állt.

Keddi eredmények

A csoport Montenegró-Csehország 0-3 Anglia-Koszovó 5-3 B csoport Luxemburg-Szerbia 1-3 Litvánia-Portugália 1-5 H csoport Moldova-Törökország 0-4 Franciaország-Andorra 3-0 Albánia-Izland 4-2 

Csoport állások

A csoport: 1. Anglia 12 pont/4 mérkőzés, 2. Csehország 9/5, 3. Koszovó 8/5, 4. Bulgária 2/5 (5-11), 5. Montenegró 2/5 (3-13). B csoport: 1. Ukrajna 13/5, 2. Portugália 8/4, 3. Szerbia 7/5, 4. Luxemburg 4/5, 5. Litvánia 1/5. C csoport: 1. Németország 12/5 (17-6), 2. Észak-Írország 12/5 (7-4), 3. Hollandia 9 pont/4, 4. Fehéroroszország 3/5, 5. Észtország 0/5. D csoport: 1. Írország 11/5, 2. Dánia 9/5, 3. Svájc 8/4, 4. Georgia 4/5, 5. Gibraltár 0/5. E csoport: 1. Horvátország 10/5, 2. Szlovákia 9/5 (9-7), 3. Magyarország 9/5 (7-6), 4. Wales 6/4, 5. Azerbajdzsán 1/5. F csoport: 1. Spanyolország 18/6, 2. Svédország 11/6, 3. Románia 10/6, 4. Norvégia 9/6, 5. Málta 3/6, 6. Feröer-szigetek 0/6. G csoport: 1. Lengyelország 13/6, 2. Szlovénia 11/6, 3. Ausztria 10/6, 4. Izrael 8/6, 5. Észak-Macedónia 8/6, 6. Lettország 0/6.
H csoport: 1. Franciaország 15/6 (19-4), 2. Törökország 15/6 (14-2), 3. Izland 12/6, 4. Albánia 9/6, 5. Moldova 3/6, 6. Andorra 0/6.
I csoport: 1. Belgium 18/6, 2. Oroszország 15/6, 3. Ciprus 7/6, 4. Kazahsztán 7/6, 5. Skócia 6/6, 6. San Marino 0/6.
J csoport: 1. Olaszország 18/6, 2. Finnország 12/6, 3. Örményország 9/6, 4. Bosznia 7/6, 5. Görögország 5/6, 6. Liechtenstein 1/6.

Szerző
Témák
Eb-selejtező

Meglepetés! Kiestek az amerikaiak a kosár-vébéről

Publikálás dátuma
2019.09.11. 17:33

Fotó: YE AUNG THU / AFP
Óriási meglepetésre a címvédő amerikai férfi kosárlabda-válogatott nem jutott be a legjobb négy közé a Kínában zajló vb-n, ugyanis a szerdai negyeddöntőben 89-79-re kikapott Franciaországtól.
Az európai gárda a nagyszünetben 45-39-re vezetett, majd a harmadik negyedben tíz ponttal elhúzott. Az Egyesült Államok csapata azonban - amely százszázalékos mérleggel zárta a csoportkört - főként a Utah Jazzt erősítő Donovan Mitchell remeklésével kiegyenlített a 28. percben. Az utolsó játékrészben úgy tűnt, hogy a tengerentúliak állnak közelebb a sikerhez, ám a 22 pontos Evan Fournier vezette franciák fantasztikus hajrával megszerezték a győzelmet.
Az amerikaiak veresége mindenképp váratlan, ugyanakkor messze nem a legerősebb keretükkel vesznek részt a világbajnokságon, ugyanis csak két idei All Star-játékos, Kemba Walker és Khris Middleton van ott a keretben.
Az elmúlt két vb-n aranyérmes amerikaiak augusztus végén 78 mérkőzés és közel 13 év után kikaptak Melbourne-ben az ausztráloktól, tétmeccsen pedig előzőleg a 2006-os világbajnokság elődöntőjében maradtak alul Görögországgal szemben. Legutóbb a 2002-es, hazai rendezésű vb-n fordult elő, hogy az amerikaiak nem jutottak be a négy közé, akkor a hatodik helyen végeztek. Ami a többi párharcot illeti, a három legerősebbnek tartott válogatott közül egyik sem lesz ott az elődöntőkben, ugyanis Szerbia kedden Argentínától kapott ki, míg a görögök a csoportjukból sem tudtak továbbjutni.
Az elődöntőben az argentinok Franciaországgal, a spanyolok pedig Ausztráliával mérik össze erejüket.
Szerző
Témák
kosárlabda

Semmivel sincs előrébb a hazai labdarúgás

Publikálás dátuma
2019.09.11. 11:00

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Józanul nézve a magyar válogatott még mindig jobban áll Eb-selejtezőcsoportjában, mint ahogyan az a hazai futball általános állapotából következne.
Elvégre a nemzeti együttes a szlovákoktól elszenvedett újabb vereséggel együtt is azonos helyzetben van kétszeri legyőzőjével, valamint az ezúttal szabadnapos walesi csapattal; mármint a vesztett pontokat illetően, mert a kettős szlovák diadal a szomszédok számára jelent előnyt. Azaz honfitársaink versenyben maradtak a továbbjutásért, bár kétségkívül nehezebb a szituáció, mint amilyen az Üllői úti 1-2 előtt volt, mert hátralévő három mérkőzésükből kettőt vendégként kénytelenek megvívni. Ám az, hogy túl a féltávon egyáltalán szóba jön a gárda, mint lehetséges Eb-résztvevő, sokak mostani csalódása ellenére is figyelmet érdemel, elvégre ezzel a hátországgal már a lépéstartás is eredmény.
Hiába zengik, akik zengik, hogy micsoda fejlődésen ment keresztül a magyar futball az utóbbi dekádban, a valóság az: a hazai labdarúgás semmivel sincs előrébb annál, mint ahol egy évtizede tartott. Sőt. Irdatlan állami ráfordítással újra Vaduzig jutott – 2006-ban már járt e szakadékban, ráadásul nem csupán liechtensteini, hanem máltai szurdokban is megfordult –, és úgynevezett kirakatcsapatai egyikének másodosztályú megszégyenítése tényszerűen jelzi: itt bizony változatlan a mélység. Elvégre európai kupaszinten a svájci B ligánál egyszerűen nincs lejjebb. (Pláne, ha az onnan érkező ellenfél momentán az utolsó előtti helyen áll a második vonalban.) De látható volt az is, hogy a másik „kirakatot” miként törte darabokra a kontinens középmezőnyéhez sem tartozó zágrábi Dinamo vagy a középmezőnyhöz sorolható Torino milyen magától értetődő módon játszadozott el itt is, ott is a Debrecennel. (Nem a DVSC játékosai tehettek róla, hiszen a mezei poszáta miként versenghetne a kabasólyommal?)
A példákat esztendőkre visszamenőleg hosszasan lehetne sorolni. A lényeg: a magyar mezőny emberemlékezet óta harmatos színvonala a súlyos százmilliárdokban mérhető dotációval sem javult, sőt inkább romlott. Akkor pedig hogyan lehetne elvárni, hogy kvalifikációs ötösében szériában négy győzelmet arasson a válogatott? A körülményeket figyelembe véve már a három egymást követő siker (Horvátország 2-1, Azerbajdzsán 3-1, Wales 1-0) is maximális, ha nem éppen erőn felüli teljesítmény volt, és bizony hosszú távon nem lehet megúszni, hogy előtűnjék: a fundamentum ingatag lábakon áll.
Ha nálunk lenne, mondjuk, Marek Hamsik vagy Stanislav Lobotka, akkor alighanem honfitársaink nyerik a hétfői meccset is. Hamsik most Kínában futballozik, de több mint négyszáz bajnokit lenyomott a Napoliban, és egyáltalán nem mellékszereplőként; középpályás társa pedig Spanyolország első osztályában „penget”. E labdarúgók maga- és labdabiztosságán tökéletesen tükröződik, honnan jönnek, mi van mögöttük. A vendégek 4-0-ás hazai kudarc után játszottak Budapesten. Ennélfogva a mérkőzés első harmadában kivártak. Majd amikor világossá vált, hogy elkerülik az újabb megpróbáltatásokat, olyannyira megnyugodtak, hogy a találkozó befejező szakaszában már kimérten adogattak.
Mifelénk ezzel szemben az érzelmek kavarognak. „Az év mérkőzése”, meg hogy milyen volna, ha a szlovákok vívnának jövőre Eb-meccseket Budapesten. Amúgy – megfigyelésem szerint – azzal is emelkedett a tét, hogy nem csupán a futball „játszik”, mert a kabinetfüggők úgy gondolják: az Európa-bajnokságon futballozó magyar együttes visszamenőleg igazolná a páratlan kincstári költést. Csak hát amíg Vaduz jut, hallatlanul bonyolult az alátámasztás...
A selejtezők hajrája sem sokkal könnyebb. Egyrészt a mostani vereséggel odalett a horvátok elleni győzelem előnye. Másrészt legközelebb éppen Splitbe kell menni, és csekély a valószínűsége, hogy a vb-ezüstérmes szomszédot ugyanabban a sorozatban másodszor is sikerül felülmúlni. Még az is elképzelhető: a végső sorrendről csak az utolsó játéknap (november 19.) dönt. A záróra Cardiffban éri a magyar csapatot. Számolgatni amennyire izgalmas, olyannyira fölösleges. Ami tény: hazánk fiai csoportjuk harmadik helyére csúsztak vissza, ez a pozíció pedig még a kontinenstorna huszonnégyes mezőnyében sem jelent tagságot. Úgy tetszik, a válogatottól az eddigieknél több kell.
Miközben körülötte idehaza mindenütt csak kevesebb van.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport

1. Horvátország 5 3 1 1 10-5 10 2. Szlovákia 5 3 0 2 9-7 9 3. Magyarország 5 3 0 2 7-6 9 4. Wales 4 2 0 2 4-4 6 5. Azerbajdzsán 5 0 1 4 5-13 1 A magyar válogatott mérkőzései: október 10., Horvátország–Magyarország. Október 13., Magyarország–Azerbajdzsán. November 19., Wales–Magyarország.