Előfizetés

Tizennégy cég jelentkezett, hogy segít az Electrolux 800 kirúgott dolgozóján

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 18:53

Fotó: Bugány János / MTI
A kormány is bejelentkezett, bár tőlük nem hangzott el konkrétum.
Eddig 14 cég jelezte szándékát, hogy alkalmazná azokat a munkavállalókat, akiket érint az Electrolux létszámleépítése, de a jelentkezők száma tovább bővül, így még nagyobb portfólióból választhatnak majd az érintettek.   A kormány is bejelentkezett, hogy segít az elhelyezkedésben - írja az MTI, de azon kívül, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán egy jászberényi sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem hagyják magukra az embereket, és segíteni fognak nekik abban, hogy el tudjanak helyezkedni, semmi konkrétumot nem mondtak.  

Sokkolta Jászberényt az Electrolux kivonulása

Nyolcszáz embert küldenek el az Electrolux Group jászberényi üzeméből, ahol jelenleg 1700 fő dolgozik. A bejelentés sokkolta az alkalmazottakat és a város lakóit. Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán délután Jászberénybe érkezett, hogy teendőkről tárgyaljon Szabó Tamás fideszes polgármesterrel. A találkozó miatt az önkormányzat aktuális ülése is félbeszakadt. – Churchill klasszikus háborús beszéde jutott eszembe, amelyben pártállástól függetlenül azt kérte mindenkitől, fogjanak össze a bajban. Hasonlóra buzdította az ellenzéket a szerdai önkormányzati ülésen Jászberény polgármestere is, sajnos azonban az ő felelősségétől mi nem tudunk eltekinteni. Úgy véljük, neki is szerepe van abban, hogy a helyiek életet meghatározó, emblematikus üzem felszámolja a fél gyártási kapacitását, s emiatt emberek százai kerülnek utcára – mondta lapunknak Gedei József, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője, aki két ellenzéki képviselőtársával, Budai Lóránttal és Balogh Bélával tartott az ügyben sajtótájékoztatót. Szerintük a városvezetés egyre kevésbé tudott lépést tartani az üzem fejlődési igényeivel, az ipartelepre vezető elavult utakat nem modernizálták, s nem biztosítottak megfelelő üzleti környezetet az idetelepült multinacionális cégeknek. Elhangzott: ha a polgármester minderre legalább akkora figyelmet fordított volna, mint orvosi praxisának fejlesztésére, vagy arra, hogy – mint azt korábban lapunkban megírtuk –, egy háromgyermekes családot beelőzve önkormányzati bérlakást szerezzen magának, akkor talán mérsékelni lehetett volna a károkat. Az Electrolux Group a porszívók és a szabadon álló hűtőgépek gyártását szervezi ki Jászberényből, az átalakítás közel nyolcszáz dolgozót érint – írták a cég közleményében. Közölték: az érdekképviseletet már tájékoztatták az átszervezésről, s felveszik a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzanak ki. - Doros Judit

Volner János pártalapításra készülhet, szerinte a Mi Hazánk a tíz évvel ezelőtti Jobbik klónja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 17:01

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Ezért nem működik tovább együtt Toroczkaiékkel. Egyben sejtelmes megjegyzést is tett.
Volner János nyolc éven át volt a Jobbik országgyűlési képviselője, 2018-ban lépett ki a pártból. Akkor sokan azt várták, hogy átigazol a Toroczkai-Dúró-Novák triumvirátus fémjelezte Mi Hazánkhoz, ami csak félig-meddig történt meg. Voner most bejelentette, velük is szakít, mert szerinte a Mi Hazánk tulajdonképpen a tíz évvel ezelőtti Jobbik klónja. Facebookon közzétett indoklásában pedig sejtelmes részek is vannak miniszteri szerepre alkalmas értelmiségiekről, 150 fősre duzzadt közösségről. Ez minden klasszikus logika mentén azt jelenti, hogy Volner pártalapításra készül. Az egykori jobbikos, volt félig-meddig mihazánkos politikus közölnivalóját itt el is olvashatják teljes egészében:

Lázár Jánosból a hölgyek mindent kitapostak

Pion István
Publikálás dátuma
2019.09.11. 16:38
Lázár János. Fotó: Népszava
A fideszes kormánybiztos a Szeretem Vásárhelyt képviselőjelöltjénél vendégeskedett.
Lázár Jánossal valami történik. Csupa olyan szerepben tűnik fel mostanság, ami a fideszes országgyűlési képviselőktől általában nagyon távol áll. Sőt, Lázár száját néha olyan szavak is elhagyják, amikre kezdő dialektuskutatók csak azt mondanák: tájidegen. Mindegy, nézzék csak ezt a két és fél perces videót, amiben kormánybiztos úr meglátogatja Walterné Böngyik Terézia önkormányzati képviselőjelöltet, aki, kapaszkodjanak meg, nem Fidesz-színekben indul a hódmezővásárhelyi pozícióért. És ha ez nem lenne elég, a videóból kiderül, hogy Walterné sokszor üldözte már Lázár Jánost, aki szerint a legjobb mindig a sütemény széle, és nagyon fontos, hogy sok nő legyen a képviselő-testületben, akik jól kitaposnak egy polgármesterből, ahogy tették azt Lázárral is, mindent: