Előfizetés

Tudósok és papok együtt követelnek klímavédelmet Magyarországnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.12. 13:04
A Greenpeace szeptember 3-i akciója a Hősök terén
Fotó: Népszava
Olyan közismert személyek álltak ki a kezdeményezés mellett, mint Beer Miklós korábbi megyéspüspök vagy Pálinkás József, az MTA volt vezetője.
50-nél több közéleti személy követel klímavédelmet Magyarországnak! Az akadémikustól neves tudósokon át a környezetvédelem iránt elkötelezett művészekig húzódó lista sosem látott társadalmi összefogásról tanúskodik, írja a Facebookon a Greenpeace Magyarország. A közleményt – melyben felsorolják a támogatókat az Index szúrta ki először. 
Mint írják, a petíciós listán olyan neveket szerepelnek, mint Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök, Csányi Vilmos, Veiszer Alinda, Ürge-Vorsatz Diána, Pálinkás József. 
A Greenpeace szerint azért van szükség nemzeti és nemzetközi összefogásra, mert anélkül nem fog menni. „Ezért kiállunk mindenhol a környezetrombolás ellen. Levelet írunk minden politikusnak és vezetőnek – nem egyet, egymilliót. Addig dörömbölünk a legnagyobb cégek ajtaján, amíg abba nem hagyják a környezetpusztítást!” - ígéri a környezetvédő szervezet.

Belepusztulunk, de azért jó üzlet

Magyarország a júniusi EU-csúcson Lengyelországgal, Csehországgal és Észtországgal együtt megakadályozta, hogy minden uniós tagállamra kötelező érvényes klímamegállapodást kössenek Brüsszelben. A szabotázs főként a szénkitermelést és fosszilis energiahasználatot csúcsra járató Lengyelországnak kedvezett, hiszen a lengyel kormány az Orbán-kabinet erős politikai szövetségese – a közös klímacél ugyanakkor  pénzkiesést is jelenthetne itthon. Magyarországnak, mint kis szén-dioxid-kibocsátónak jó üzletet jelentenek az emissziós kvóták, tavaly  72 milliárdért adtunk el emissziós egységeket. Ha azonban a lehetséges vevők is visszafogják kibocsátásukat, nem kell venniük kvótát, tehát ugrik a magyar biznisz is. A kormány tehát előrébb helyezte a rövid távú politikai és üzleti érdekeket a hosszú távú célnál - ami mindannyiunk túlélését jelenti.

Új budapesti napilap indulhat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.12. 13:00

Fotó: Shutterstock
A Media1 úgy tudja, a legvalószínűbbként a Pesti Hírlap név merült fel.
A Media1 értesülése szerint hamarosan egy új, ingyenes nyomtatott napilap indul Budapesten, Kerényi György szakmai irányításával. Bár az újság végleges nevéről még nem született végleges döntés, a Media1 úgy tudja, a legvalószínűbbként a Pesti Hírlap név merült fel. Információik szerint az új napilapot eredetileg már októberben szerették volna elindítani, de más forrásaik szerint valószínűleg ténylegesen inkább novemberben lehet az utcákon a lap. Az új termék elsősorban közterületi terjesztésben jutna el a majdani olvasókhoz. A Media1 azt írja, a leendő napilap már sok újságírót megkeresett ajánlattal. Megtudták azt is, hogy az új ingyenes napilap tulajdonosa az a Milkovics Pál, aki a Magyar Nemzet tavaly áprilisi bezárásakor megjelent hírek után megkereste Simicska Lajos nagyvállalkozót, a lap akkori tulajdonosát, hogy szeretné megvásárolni tőle a napilapot, de mivel nem kapott választ Simicskáéktól, visszavonta az ajánlatát. Milkovics Pál főleg Csehországban aktív, övé az S&P Brodcasting tévétársaság, valamint a Schwartz Capital Groupnak is ő a tulajdonosa. Tavaly februári hírek alapján cicás-kutyás és gasztro tévécsatornái (Vau TV és Nyamm TV) Magyarországra történő bevezetését is tervezi.  A Pesti Hírlap név nem ismeretlen a magyar sajtótörténetben, megszakításokkal ugyan, de több mint száz éven át létezett ilyen néven lap Magyarországon. A Pesti Hírlap első száma 1841. január 2-án jelent meg, és 1848-ban ebben a lapban jelent meg a Nemzeti Dal, így fontos szerepe volt a forradalom során. A Pesti Hírlapnak eleinte Kossuth Lajos volt a főszerkesztője. Mások is adtak ki ilyen néven újságot. 1878. december 25-én Légrády Károly indította el az első egyértelműen üzleti alapon álló, mérsékelten konzervatív tömeglapot, a Pesti Hírlapot (ami már a negyedik volt ezen a néven). Tulajdonosa a Légrády Testvérek kiadóvállalat volt. Később az 1990-es évek első felében, néhány éven át szintén létezett ilyen néven egy lap. 

Lefoglalták Pikó kampányfőnökének laptopját

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.09.12. 12:33

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Csütörtök reggel is folytatódott Udvarhelyi Tessza kihallgatása.
Csütörtök reggel folytatódott Udvarhelyi Tesszának, Pikó András VIII. kerületi polgármester-jelölt kampányfőnökének a rendőrségi kihallgatása. Úgy tudjuk, Udvarhelyi laptopját lefoglalták. Mint megírtuk, Pikó András kampányközpontjában szerdán tartottak házkutatást, és Udvarhelyit már akkor kihallgatták a rendőrök. Pikó a történteket lapunknak úgy kommentálta: „Felháborító, megdöbbentő, hogy egy egyértelműen alaptalan rágalom után egy nappal a rendőrséget politikai célokra használják fel ellenünk. Lehet, úgy gondolták, hogy ezzel megfélemlítenek bennünket, de pont ellentétes hatást értek el. Biztosan nem lépek vissza”. Már akkor szó volt arról, hogy lefoglalják az épületben lévő laptopokat. Az ügy előzménye, hogy az ellenzéki aspiránst a kormánylap Magyar Nemzet jogtalan adatgyűjtéssel vádolta meg. Az újság dokumentumokat és fotókat tett közzé, amelyek szerintük igazolják, hogy csalást követtek el. Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje még szerda este Pikóék kampányközpontjához ment. A politikus azt mondta, Pikóék „talpig becsületes emberek, akiknek a legtöbb fideszes politikus a lába nyomát se csókolhatná meg.” Az Indexnek azt is hozzátette, hogy péntek este hat órakor szolidaritási tüntetést tartanak. A Népszavával kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy „választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.” Pikó András szerint semmiféle csalást nem követettek el, de a Fidesz valóban vásárol voksokat, óvónőket kényszerít ajánlóívek aláírására és visszaél a megszerzett adatokkal.