Előfizetés

Műanyag lehet a kifliben, visszahívja a Lidl

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.12. 17:23

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
A tejes kifli és vizes zsömle véletlenül belekerült tölteléke kemény kék műanyag lehet. A szerdai sütés érintett.
A Lidl visszahívja a szeptember 11-én gyártott 55 grammos vizes zsemlét és 45 grammos tejes kiflit, miután nem kizárt, hogy kék színű, kemény műanyagdarabok kerültek a termékekbe - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön honlapján.
A Lidl a visszahívásról az érintett üzleteiben, az üzlettérben elhelyezett plakátokon tájékoztatta vásárlóit. A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy ne fogyasszák el a termékeket.
A termékek már nincsenek forgalomban.

Kevesebben mennek szembe önmagukkal

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2019.09.12. 13:00

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Feltehetően öngyilkos akart lenni az a nő, aki a múlt hét végén egy éjszaka forgalommal szemben haladt az M5-ös autópályán. Magyarországon - a rossz példák ellenére - az utóbbi időben javultak az öngyilkossági statisztikák.
Mintegy tíz kilométeren át haladt autójával egy 27 éves nő a forgalommal szemben. Hiába dudáltak és villogtak rá, elszántan ment tovább. Tizenhárom közlekedő kikerülte, a tizennegyedikkel frontálisan ütközött. De nemcsak ő halt meg, hanem vele utazó 10 éves kisfia, valamint a vétlen autó sofőrje, egy 68 éves asszony. A végzetes útról a pálya másik oldalán - szabályosan - haladó autóból felvételt is készítettek. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy a nő meg akart halni. Bár édesanyja biztos benne, hogy leánya nem szándékosan cselekedett így, a rendőrség mindenesetre vizsgálódik. Tettének oka egyelőre ismeretlen. De az tény, hogy még mindig gyakran osztanak meg öngyilkossággal, önbántalmazással kapcsolatos tartalmakat a felhasználók a közösségi médiában, Facebookon és Instagramon. Ez azonban a jövőben sokkal nehezebb lesz. Tilos lesz ugyanis olyan vizuális tartalmakat megosztani, melyeken vágás látható, hogy ezek még akaratlanul se ösztönözzenek másokat is önkárosító viselkedésre, még akkor sem, ha a posztoló így kér segítséget vagy így fejezi ki magát a lelki gyógyulása útján. Emellett az Instagramon nehezebbé tették az ilyen tartalmak böngészését, amelyek még a keresésben sem jelennek meg mostantól - tudtuk meg a cégtől.  Nem jelentéktelen számú bejegyzésről van szó. 2019. áprilisától több mint másfél millió öngyilkossággal vagy önkárosítással kapcsolatos tartalmat szűrtek ki a Facebookon, és az esetek több mint 95 százalékában ezeket még azelőtt felfedezték, hogy egy felhasználó jelentette volna őket. Ugyanezen idő alatt az Instagramon 800 ezer hasonló tartalmat sikerült kiszűrniük, 77 százalékot a felhasználói bejelentés előtt beazonosítottak. Magyarországon - a rossz példák ellenére - az utóbbi időben javultak az öngyilkossági statisztikák. Hosszú ideig az elsők között szerepeltünk, ma már nem vagyunk a világon az első tízben, illetve kontinensünkön az első háromban. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy míg 1984-ben 100 ezer emberből 46 vetett véget önkezével az életének, összesen 4911-en, tavaly ez a szám arányaiban 17-re, összesen 1656 főre mérséklődött. A nemek arányában viszont nincs változás, a férfiak közül továbbra is háromszor-négyszer annyian vetnek önkezükkel véget életüknek, mint a nők. Hasonlóan erőteljes csökkenés Európában sehol sem volt tapasztalható. 

Az élelmiszerek fogyasztói árának növekedéséhez igazítanák a kiegészítő nyugdíjemelést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.12. 12:18

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Emellett a jövő évi költségvetés módosítását kérik a tervezett infláció mértékének változása miatt.
Az idősek képviselői az élelmiszerek fogyasztói árának növekedéséhez igazítanák a novemberi kiegészítő nyugdíjemelést, és kérik a jövő évköltségvetés módosítását a tervezett infláció mértékének változása miatt – olvasható a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleményében. Mint írják, a nyugdíjas szervezetek egyeztették véleményüket a közeli napokban várható kormányrendelettel kapcsolatban, mely a törvényben előírt kiegészítő nyugdíjemelést tartalmazza majd. Az idősek képviselői – tekintettel arra, hogy a nyugdíjasok az év eddigi időszakában a tényleges inflációnál alacsonyabb mértékű nyugdíjemelésben részesültek, így lényegében hiteleztek a kormányzatnak 8 hónapon át – kérik, hogy
a törvényes kompenzáció az élelmiszerek fogyasztói ára növekedésével megegyező mértékben történjen meg.

„A javaslat elfogadása esetén az idei év elején – sajnálatos módon alacsonyan – megvalósult 2,7 százalékos nyugdíjemelés utólagosan és visszamenőlegesen 5,6 százalékos mértékűre emelkedne. Ezzel a lépéssel a nyugdíjas fogyasztói kosár legjelentősebb árucsoportja áremelkedéséhez igazodna a nyugdíjak korrekciója, és ezáltal némileg ellensúlyozódna az idősek anyagi helyzetének eddigi,méltatlan lemaradása. Erre a lépésre a nyugdíjtörvény 62.§ (6)pontja lehetőséget is ad a kormányzatnak” – olvasható a közleményben. Az idősek képviselői azt is javasolják, hogy a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényben
az Országgyűlés módosítsa a 2020-ra vonatkozó 2,8 százalékos inflációs előrejelzés mértékét a Magyar Nemzeti Bank szakértői által prognosztizált 3,4 százalékos mértékre.