Fucsovics újra pályára lép a Davis Kupa-csapatban

Publikálás dátuma
2019.09.13. 09:55

Fotó: Zádor Péter
Fucsovics Márton és a Magyar Tenisz-szövetség (MTSZ) közötti összetűzés nem oldódott meg, a világranglistán 65. játékos azonban pályára lép a hétvégi Ukrajna elleni mérkőzésen.
Az önkéntes száműzetés után visszatérő Fucsovics Márton vezérletével jelentősen megnőttek a magyar Davis Kupa-csapat esélyei hétvégén az Ukrajna elleni mérkőzésen. A világranglistán 65. játékos legutóbb 2018 februárjában a Belgium ellen elvesztett mérkőzésen szerepelt a válogatottban, majd tavaly augusztus végén jelezte, nem lép pályára a Csehország elleni meccsen. A távolmaradás okaként azt hozta fel, hogy nem érzi a szövetség támogatását, és elégedetlen annak működésével.
Akkor többen is kiálltak Fucsovics mellett – köztük Babos Tímea –, aki azonban nem tudott kellő nyomást gyakorolni, s kutyaszorítóba keveredett. A 27 éves játékos szeretne elindulni a tokiói olimpián, az ötkarikás játékokra való kvalifikáció egyik feltétele pedig az, hogy az adott teniszező a játékokat megelőző olimpiai ciklusban legalább háromszor képviselje hazáját, úgy, hogy abból legalább egy 2019-re vagy 2020-ra essen – a megfelelő világranglistás helyezés mellett. Azaz Fucsovics olimpiai reményei felülírták a helyzetet.
Köves Gábor szövetségi kapitány ezúttal nem számíthat Piros Zsombor játékára, mivel a világranglista 365. helyezettje részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, Valkusz Máté (518.) pedig ínhüvelygyulladás miatt nem áll a rendelkezésére, így Fucsovics mellett Balázs Attilát (136.), Nagy Pétert (604.), Borsos Gábort (1098.) és Marozsán Fábiánt (páros 757) nevezte a csapatba. A tervek szerint Fucsovics és Balázs játszik szombaton egyesben, ezek után vasárnap kettejükre bízná a kapitány a párost is, de ez az első nap eredményeinek, illetve a két játékos egyéni kéréseinek függvényében még változhat.
„Úgy tervezem, hogy a legjobbak fognak szerepelni mindaddig, amíg éles a meccs. Az új szabályok és a két nyert szettre menő meccsek a papíron gyengébb csapatnak kedvezhetnek, mivel ha valaki jó formában van, és hoz egy szettet, akkor már csak egyre van szüksége a győzelemhez, és nem kell esetleg tartalékolni egy hosszabb csatára” – fejtette ki Köves, hozzátéve, a magyarok mellett szól a hazai pályán túl az is, hogy ők választhattak számukra kedvező borítást.
Az ukrán szövetségi kapitány Andrij Medvegyev – aki 1997-ben tagja a magyarokat legyőző Davis Kupa-csapatnak – Szerhij Sztahovszkij (147.), Ilja Marcsenko (371.), Eric Vanshelboim (713.) és Gyenyisz Molcsanov (páros 70.) játékára számít Budapesten. Csak Olekszandr Dolgopolov hiányzik a keretéből, aki súlyos sérülése miatt másfél éve harcképtelen, és csak jövőre térhet vissza.
A párharc győztese marad a világcsoportban, és februárban ismét selejtezőt vívhat a madridi döntőbe jutásért, míg a vesztes egy osztállyal lejjebb, az Euro-afrikai zóna I-es csoportjában kezdi meg a 2020-as évet.
A DK-osztályozót szombaton és vasárnap 11 órától a Sport11 sportközpontban rendezik meg salakon.
Szerző

Gigászok csatája: a Nike az Adidas ellen

Publikálás dátuma
2019.09.12. 10:30

Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP
Évi több milliárdos haszonnal működő sportcégek versenyeznek egymással a legnagyobb sztárok kegyeiért és az ennek köszönhető újabb reklámért és gigabevételekért.
A Nike és az Adidas a világ két legnagyobb sportszergyártó cége óriási harcot vív egymással a legnagyobb, legismertebb sztárok kegyeiért. A legutóbbit a Nike nyerte, amely magához tudta csábítani a 2005 óta Adidasban pályára lépő angol élvonalbeli Chelsea labdarúgócsapatát. A sportág belső ügyeit – általában visszaéléseit feltáró – Football Leaks nevű szervezet kiderítette ennek a tranzakciónak a hátterét, az információkat a Der Spiegel című német hetilappal osztotta meg.
Az Adidas számára a Chelsea-vel aláírt megállapodás volt az egyik legfontosabb, legnagyobb reklámértékkel bíró együttműködés. A londoni klub 2016. április 30-án egy szigorúan bizalmas levélben tájékoztatta az Adidast arról, hogy 2017. június 30-tól kéri a még több évig érvényes szerződés felbontását. Fél évvel később derült ki, hogy a Chelsea a második legnagyobb sportszergyártótól a legnagyobbhoz, a Nike-hoz szerződik.
A sportszergyártók reklám- és marketingérték, eladhatóság alapján kategorizálják a csapatokat, egyéni versenyzőket. A Chelsea a legmagasabb, A kategóriába tartozott, ilyen partner távozása mindig rendkívül érzékeny veszteségnek számít.
Az Adidas és a Chelsea titoktartási megállapodást kötött egymással a szerződésbontás részleteiről, ám a Football Leaks megszerezte a titkos dokumentumokat: ezekből kiderült, hogy az angol klubnak 67 millió font kártérítést kellett kifizetnie a német sportszergyártónak az egyoldalú és idő előtti szerződésbontásért. A londoniak számára azonban így is megérte váltani, a Nike ugyanis egy egyszeri, 70 millió fontos kifizetésen kívül a 2032. június 30-ig érvényes szerződés szerint szezononként 40 millió fontot utal át a klub számlájára, további 15 millió fontot kapnak a Kékek a mezek, egyéb sportruházatok értékesítése után. Ezen kívül 3 millió extra prémiumot kapnak, ha megnyerik a Bajnokok Ligáját vagy bajnokok lesznek a Premier League-ben.
A nagy sportszergyártók – Nike, Adidas, Puma – ilyen mértékű támogatásai fokozatosan növelik a különbséget a klubok között. Egyre kisebb az esélye annak, hogy egy kiscsapat olyan hatalmas bravúrt érjen el, mint amilyen például 2016-ban a Leicester bajnoki címe volt a Premier League-ben. Az őrült támogatási összegek ellenére a nagy cégek elképesztő bevételekre tesznek szert. A 2018-as pénzügyi beszámolókból az derült ki, hogy a világszerte 76 600 dolgozót foglalkoztató Nike 34,2 milliárd eurós forgalmat bonyolított le és 3,4 milliárdos nyereséget ért el. A másik óriás, az Adidas 57 016 munkatárssal, 21,9 milliárdos forgalom mellett 1,7 milliárdos profitra tett szert.

Ronaldo hozza a pénzt

A portugál világklasszis, Cristiano Ronaldo példáján keresztül jól látható, hogyan működik a Nike támogatási rendszere, és miért nem tud a sportszergyártó ráfizetni akkor sem, ha elsőre hihetetlennek tűnő összegeket ad valakinek. Szintén a Football Leaks szerezte meg Ronaldo szerződésének részleteit. A sztár még csak 19 éves volt, amikor 2004. szeptember 1-jén az első szerződését aláírta a Nike-val: 2010. június 30-ig évi 608 ezer eurót kapott Ronaldo a cégtől, a megállapodást a lejárta előtt egy évvel meghosszabbították 2014. június 30-ig, ekkor már évi 3,1 millió jutott a portugál klasszisnak. Az összeg kifizetéséért (négy évre 12 millió euró) a Nike a szerződésben azt várta el, hogy legalább 120 millió eurós bevétele legyen a Ronaldo nevét viselő termékek eladásából, ebben az esetben a szerződést automatikusan meghosszabbítják 2016 végéig. A Nike minden bizonnyal elégedett volt Ronaldóval, mert a jelenleg érvényes megállapodás 2026. június 30-ig érvényes, a futballista 41 éves koráig minden évben 16,2 millió eurót kap. Ennek feltétele, hogy csak a sportszergyártónál A kategóriába sorolt csapatban játszhat, ha külön díjat nyer (pl: év játékosa lesz valamelyik nemzetközi futballszervezetnél), azt további négymillió euróval honorálja a Nike.

Évi 800 ezer eurót veszített Özil

Mesut Özil, a konkurenciával, az Adidasszal állapodott meg. A német futballista 2013-tól 2020. június 30-ig évi kétmillió euróról állapodott meg német sportszergyártó céggel. Ez az összeg tavaly változott, miután 2018 július 22-én lemondta a szereplést a német válogatottban, a neki járó támogatási összeg évente 800 ezer euróval csökkent.

Anglia megszakította Koszovó szép sorozatát

Publikálás dátuma
2019.09.11. 17:34

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
A szigetországiak 5-3-as győzelmet arattak, miközben Cristiano Ronaldo négy gólt lőtt Litvániában.
Kedd este hét mérkőzést játszottak le, ezzel pedig véget ért a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők 6. fordulója. Az angol válogatott 5-3-as győzelmet aratott Koszovó ellen Southamptonban, mindez pedig azt jelenti, hogy a kevesebb mint 2 millió lélekszámú ország 2017 októbere után először kapott ki – így egy 15 meccses veretlenségi sorozata szakadt most meg –, pedig egy nagy védelmi hiba nyomán már bő fél perc után előnybe került. Az angolok aztán hamar fordítottak, s már a szünetig öt gólt szereztek. Bár a rivális a fordulás után szépített, a hazaiaknak még az is belefért, hogy Harry Kane büntetőt hibázott. A szigetországi együttes ezzel továbbra is makulátlanul áll - csakúgy, mint Belgium, Olaszország és Spanyolország -, s immár 43 meccs óta veretlen az Eb-, illetve világbajnoki selejtezőket tekintve, ezeken az összecsapásokon 9 döntetlen mellett 34 siker a mérlege.
A franciák „csak” 3-0-ra verték Andorrát úgy, hogy Kane-hez hasonlóan Antoine Griezmann is kihagyott egy büntetőt. A csehek Montenegróban, a törökök Moldovában nyertek, Szerbia pedig Luxemburgban zsebelte be a három pontot. Izland eközben Albánia vendégeként kapott ki, s került nagy hátrányba a kijutást illetően.
A regnáló Európa-bajnok, egyben Nemzetek Ligája-győztes portugálok két döntetlennel kezdték a selejtezőcsoportot, majd előbb Szerbiában, kedden pedig Litvániában nyertek 5-1-re a négygólos Cristiano Ronaldo vezérletével. A címeres mezben immár 93 találatnál járó 34 éves világklasszisnak immár csak 16 gól kell ahhoz, hogy beérje a világcsúcstartó Ali Daeit, a válogatott mezben szerzett találatok számát illetően. A luzitánok a győzelmükkel pedig immár a továbbjutást érő második helyen állnak Ukrajna mögött.
A tíz csoport első két helyezettje automatikusan biztosítja majd a helyét a jövő évi tornára, a további négy pozíciót pótselejtezőn lehet megszerezni, de oda már a tavalyi Nemzetek Ligája eredményei mutatják az irányt.
A magyar válogatott a szlovákok elleni vereségével visszacsúszott csoportja harmadik helyére, ugyanakkor annak köszönhetően, hogy Csehország megelőzte Koszovót az A jelű ötösben, Marco Rossi együttese jelen állás szerint pótselejtezős részvételre jogosult. Jelenleg az A divízióból Hollandia, Svájc és Izland, a B-ből Bosznia-Hercegovina, Ausztria és a magyarokkal azonos selejtezőcsoportban szereplő Wales, a C-ből Skócia, Norvégia, Szerbia, míg a D-ből Georgia, Észak-Macedónia, Koszovó és Fehéroroszország lenne érintett a rájátszásban. Az első három trióhoz sorsolás útján csatlakozna egy-egy csapat a Bulgária, Izrael és Magyarország alkotta hármasból. Ugyanakkor három vagy négy találkozó még mindenkire vár, vagyis alapvetően átrendeződhet még az állás, nem kell messzebb menni, az ötödik játéknap előtt a magyar válogatott még a csoportja élén állt.

Keddi eredmények

A csoport Montenegró-Csehország 0-3 Anglia-Koszovó 5-3 B csoport Luxemburg-Szerbia 1-3 Litvánia-Portugália 1-5 H csoport Moldova-Törökország 0-4 Franciaország-Andorra 3-0 Albánia-Izland 4-2 

Csoport állások

A csoport: 1. Anglia 12 pont/4 mérkőzés, 2. Csehország 9/5, 3. Koszovó 8/5, 4. Bulgária 2/5 (5-11), 5. Montenegró 2/5 (3-13). B csoport: 1. Ukrajna 13/5, 2. Portugália 8/4, 3. Szerbia 7/5, 4. Luxemburg 4/5, 5. Litvánia 1/5. C csoport: 1. Németország 12/5 (17-6), 2. Észak-Írország 12/5 (7-4), 3. Hollandia 9 pont/4, 4. Fehéroroszország 3/5, 5. Észtország 0/5. D csoport: 1. Írország 11/5, 2. Dánia 9/5, 3. Svájc 8/4, 4. Georgia 4/5, 5. Gibraltár 0/5. E csoport: 1. Horvátország 10/5, 2. Szlovákia 9/5 (9-7), 3. Magyarország 9/5 (7-6), 4. Wales 6/4, 5. Azerbajdzsán 1/5. F csoport: 1. Spanyolország 18/6, 2. Svédország 11/6, 3. Románia 10/6, 4. Norvégia 9/6, 5. Málta 3/6, 6. Feröer-szigetek 0/6. G csoport: 1. Lengyelország 13/6, 2. Szlovénia 11/6, 3. Ausztria 10/6, 4. Izrael 8/6, 5. Észak-Macedónia 8/6, 6. Lettország 0/6.
H csoport: 1. Franciaország 15/6 (19-4), 2. Törökország 15/6 (14-2), 3. Izland 12/6, 4. Albánia 9/6, 5. Moldova 3/6, 6. Andorra 0/6.
I csoport: 1. Belgium 18/6, 2. Oroszország 15/6, 3. Ciprus 7/6, 4. Kazahsztán 7/6, 5. Skócia 6/6, 6. San Marino 0/6.
J csoport: 1. Olaszország 18/6, 2. Finnország 12/6, 3. Örményország 9/6, 4. Bosznia 7/6, 5. Görögország 5/6, 6. Liechtenstein 1/6.

Szerző
Témák
Eb-selejtező