Előfizetés

Megműtötték az egyik szétválasztott sziámi ikerlányt, a másik lábadozik

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.13. 12:35
Rabeya és Rukaiya a műtét előtt
Fotó: REHMAN ASAD / AFP
Rekonstrukciós műtétet hajtottak végre a sziámi ikrek egyikén a dakkai kórházban. Az ikerpár másik tagja súlyos szövődmény után lábadozik.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata - Pataki Gergely, Csókay András és Csapody Marcell – szeptember 9-én Dakkába utazott, hogy felmérje az augusztus elején szétválasztott bangladesi ikrek állapotát és megkezdje a műtétsorozat negyedik szakaszának, a rehabilitáció és a koponyarekonstrukció tervezését, illetve kivitelezését – írta az alapítvány a közleményében.
Rabeyán, aki már öt nap után magához tért, és azóta fejlődik, beszél és játszik, és elhagyhatta az intenzív osztályt, szerdán el is végezték az Operation Freedom névre keresztelt műtétsorozat negyedik szakaszát, az ötórás plasztikai sebészeti, koponyarekonstrukciós és hegplasztikai beavatkozást.  
Rukayánál a szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel, aminek következtében az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermek állapota jelentősen romlott, de a végtagjait most is képes mozgatni, szemét kinyitni. Az ő felépülésének mértékéről felelős nyilatkozat még nem tehető – olvasható az alapítvány közleményében.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 15 év hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és hét év bangladesi missziós munka után 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására.

Meddig hat? – Az antibiotikum-rezisztencia veszélyeiről indított honlapot a Nébih

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.13. 12:34

Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / AFP
Ismeretterjesztő és szemléletformáló programot és honlapot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Agrárminisztérium.
A Meddig hat? című ismeretterjesztő és szemléletformáló program és tematikus honlap célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotium-rezisztencia mindenkit érintő veszélyeiről – írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében. 
Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén is. A szerek indokolatlan, illetve helytelen használata következtében a baktériumok egyre ellenállóbbak lesznek azokkal szemben, vagyis az antibiotikumot tartalmazó szerek egyre kevésbé hatékonyak egy-egy betegség kezelésében. A globális közegészségügyi fenyegetés kezelésével, egyes nemzetközi szervezetekhez hasonlóan az Európai Unió is kiemelten foglalkozik – írták. 
Az Európai Gyógyszerügynökség legutóbbi jelentése szerint Magyarország a 4. helyen áll az egységnyi állati termékre vonatkozó antibiotikum-felhasználás rangsorában. A Nébih laboratóriumi, monitoring vizsgálati eredményei pedig arra is rámutattak, hogy a rezisztencia számos baktériumfaj és antibiotikum esetében nálunk a legelterjedtebb.
A Meddig hat? honlap az antibiotikum-rezisztencia témakörét számos aspektusból világítja meg. Az ott megjelenő cikkek, tanulmányrészletek, kutatási eredmények és infografikák segítségével az állategészségügy helyzete rajzolódik ki. A program és a webes felület segítségével arra is igyekszünk rávilágítani, hogy az állati és az emberi egészség ügye szorosan összefügg, továbbá, hogy ki-ki egyénenként hogyan járulhat hozzá a rezisztencia elleni sikeres küzdelemhez – olvasható a közleményben.  
A közreadott ismeretanyag egyik fő pillére az az új animációs kisfilm, amelyet a YouTube-on publikáló Zállatorvos (dr. Simanovszky Zoltán) készített a Nébih felkérésére. A videó korrekt szakmaisággal, mégis szórakoztató formában teszi befogadhatóvá az információkat erről a világméretű egészségügyi problémáról.
Az új kezdeményezést az ősz folyamán a Nébih Facebook oldalán, valamint a Szabad a gazdi állatvédelmi program Facebook-oldalán népszerűsítik és kvízjáték-sorozatot is indítanak. 

Fejfájás ronthat a szép idő élvezeti értékén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.13. 11:05

Fotó: CHASSENET/BSIP / AFP
Nem érkezik pénteken front, a melegedésre és a szélre érzékenyek azonban észlelhetnek kellemetlen tüneteket.
Front ugyan pénteken nem zavarja az indiánnyár élvezetét, de a melegre és szélre érzékenyek fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot, fáradtságot és akár alvásproblémákat tapasztalhatnak – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
Érdemes kihasználni a napsütésnek ígérkező hétvégét is, az olykor megélénkülő vagy megerősödő szél miatt azonban érdemes rétegesen felöltözni a szabadtéri programokhoz. 
A reggelente már hűvös, sőt hideg után kellemes szintre emelkedő napközbeni hőmérséklet miatt nagy a napi hőingás, ami megemelte a megfázás esélyét, ezért és a hamarosan érkező hűvösebb, változatosabb időjárás miatt is célszerű az immunrendszert mozgással, napfénnyel és vitaminokkal is felturbózni.