Előfizetés

Leváltották a kormányhivatal egyik vezető munkatársát, miután Orbán Balázs nem létező céget tett felelőssé a trágyaszag miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.13. 14:02

Fotó: Shutterstock
A Miniszterelnökség utasította vizsgálatra a kormányhivatal vezetőjét, ennek eredménye a döntés.
A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője leváltotta azt a vezető munkatársát, aki téves tájékoztatást nyújtott az augusztus eleji, Budapesten, illetve Fejér és Pest megyében terjedő trágyaszag ügyében – tudta meg az Origo. A kormányhivatal vezetőjét a Miniszterelnökség utasította vizsgálatra, ennek eredménye a döntés. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy augusztus elején néhány napra rendkívül büdös volt Fejér és Pest megyében, a szagfelhő egy időre beterítette a fővárost is. Az interneten elterjedt egy álhír, miszerint a Felcsút közelében lévő Óbarokon működő „Óbarok Kerti Vasút Kft.” a felelős a bűzért, mert új parkerdőt telepítettek és trágyáztak. Hamar kiderül azonban, hogy ilyen nevű kft. nincs a magyar cég adatbázisban. Ennek ellenére, amikor Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő azt kérdezte a Miniszterelnökségtől, hogy ki a felelős a bűzért, Orbán Balázs államtitkár a nem létező céget tette felelőssé. Hasonlóan kínos, hogy állította: „A bejelentéseket és a hatósági vizsgálat megkezdését követően az érintettek a kifogásolt szaghatást megszüntették”. Orbán Balázs ezután bejelentette, hogy személyi következményei lesznek annak, ha kiderül, hogy a kormányhivatal hibás tájékoztatást adott a Miniszterelnökségnek.  

Sok pénzt költöttek a nyáron Mészáros szállodáiban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.13. 13:56
Aqua-Sol Hunguest Hotel, Hajdúszoboszló
Fotó: Oláh Tibor / MTI
A múlt évhez képest közel nyolc százalékkal magasabb nettó árbevételt tudhatnak maguk mögött.
Sikeres nyári szezont zárt a legnagyobb magyar belföldi szállodalánc – írja a Magyar Nemzet. A kormányközeli lap cikkéből kiderül, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels vidéki egységeiben idén dinamikusan nő a magyar vendégektől származó árbevétel, „köszönhetően az általánosan jobb jövedelmi viszonyoknak, valamint a belföldi turizmust élénkítő Szép-kártyának.” Hülvely István vezérigazgató a lapnak elmondta: ugyanazon szállodákat vizsgálva
a múlt évhez képest közel nyolc százalékkal magasabb nettó árbevételt tudhat már maga mögött a szállodalánc erre az esztendőre.

A nyaralási időszakban érezhetően nőtt a belföldiek részvállalása a forgalomból, a tavalyinál többet költöttek a magyar turisták, akik idén az árbevétel 60 százalékát adták – tette hozzá a vezérigazgató, megjegyezve, hogy a belföldi és a külföldi vendégek esetében is sikerült érzékelhetően növelniük az átlagárakat. A külföldiek többsége a környező országokból érkezik a Hunguest-szállodákba, évek óta Csehország vezeti a listát, megelőzve – sorrendben – Németországot, Romániát, Ausztriát, Szlovákiát, Lengyelországot és Szerbiát. Hülvely István szerint várakozásaiknak megfelelően a Szép-kártya forgalma jelentősen megugrott 2019-ben a cafeteriaelem kedvező adózási szabályai miatt. A Hunguest Hotelsnél az év első nyolc hónapját vizsgálva a tavalyi bázisidőszakhoz képest több mint 30 százalékkal nőttek a kártyákról beváltott összegek. A vendégek átlagos tartózkodási ideje a belföldiek esetén három éjszaka volt a hotelekben, míg a messzebbről és inkább gyógyüdülési céllal érkező német vendégeknél például a 8-10 éjszaka a jellemző – tette hozzá.

332,71 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.13. 08:35
Illusztráció: Shutterstock
Gyengült kissé a forint az előző esti árfolyamához képest a főbb devizákkal szemben péntek reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a csütörtök esti 332,48 forint után tizenkét órával később 332,71 forinton állt, a dollár jegyzése 300,01 forintról 300,49-re, a svájci franké pedig 303,52 forintról 303,61 forintra ment fel.