Előfizetés

DK: tűzbe veszett számlákat is kér tőlünk a Számvevőszék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.14. 13:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Demokratikus Koalíció szerint az ÁSZ nem működik velük együtt – ha pedig büntetni is fogja őket, az már politikailag elrendelt támadás lesz.
A Számvevőszék rugalmatlan hozzáállására panaszkodik az DK: a párt szerint ők idén is eleget tettek az ÁSZ éves ellenőrzése során elvárt adatszolgáltatásnak, és bár a tavaly novemberi irodatűzben teljes könyvelésük, számlagyűjteményük megsemmisült, igyekeztek pótolni a dokumentumokat. Ez szerintük többségében sikerült is, ám az ÁSZ olyan további bizonylatokat kért be tőlük, amiket a tűz miatt egyértelműen nem tudnak bemutatni. „A sorozatos kérések mellett az ÁSZ teljesen elzárkózott mindenfajta együttműködéstől, még olyan alapvető dolgokban is, mint hogy kiadja számunkra a korábban neki megküldött, az ÁSZ rendszerébe elektronikusan feltöltött számláinkat és könyvelési adatállományunkat, amelyek törvényi kötelességéből adódóan most is a hatóság birtokában vannak” - írják közleményükben.
A DK tovább is megy: ha az ÁSZ „önhibájukon kívül” is megbírságolja őket, az szerintük egyértelműen pártállami büntetési módszer lesz, és politikai megrendelésre megindított hatósági támadásnak fogják tekinteni. A párt állításaival kapcsolatban megkerestük az Állami Számvevőszéket is, ha válaszolnak, arról is beszámolunk.  Az ÁSZ sablonszerű közleményben reagált a DK állításaira.
Mint ebben írták,  az "Állami Számvevőszék nem vesz részt a Demokratikus Koalíció választási kampányában. Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírások alapján végzi hét párt – közte a DK – 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ a jogállami normáknak megfelelően minden pártot azonos törvényi előírások és egységes eljárási szabályok szerint ellenőriz. A közpénzekkel való elszámolásra vonatkozó törvényeket pedig a Demokratikus Koalíciónak is be kell tartania."  Hozzáteszik, hogy "Minden közpénzből működő szervezetnek – így a pártoknak is – a vonatkozó törvényi előírások szerint biztosítaniuk kell a dokumentumok és adatok biztonságos megőrzését és tárolását a törvényben előírt beszámolási kötelezettség teljesítése, valamint a közpénzekkel való átláthatóság és elszámoltathatóság érdekében. Erre az ÁSZ már tavaly november 20-án felhívta a figyelmet." 

Túl sokat kért az honvédelmi cég, pilótasisak nélkül maradt a rendőrség

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.14. 13:20

Fotó: Shutterstock
A Készenléti Rendőrség 24 darab sisakot vett volna, de drágának tartották az egyetlen jelentkező ajánlatát. A HM EI Zrt.-nél nem először fog vastagon a ceruza.
Még május elején írt ki pályázati felhívást a rendőrség éjjellátóval felszerelt „hajózó sisakok” beszerzésére. A köznyelven pilótasisakként ismert kiegészítőt sejthetően a légi rendészek kapták volna, de beszerzés nem jött össze – derül ki a pénteki uniós közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.
A pályázatra csak a Honvédelmi Minisztérium cége, a HM EI Zrt. jelentkezett, a honvédelmi cég azonban olyan drágán számolta volna sisakokat, hogy a Készenléti Rendőrség inkább elállt az üzlettől. Hogy mekkora összegről van szó, azt a hatóság diszkréten kikerüli – a közbeszerzési eljárás egyetlen dokumentumában sem esik szó az árról - de leírásból egyértelmű, hogy sokallották az ajánlatot. „Az eljárás a Kbt. (Közbeszerzési törvény- a szerk.)  75. § (2) bekezdés b) pontja alapján eredménytelen, tekintettel arra, hogy az ajánlat meghaladja a – Kbt. 75. § (4) bekezdésének megfelelően igazolt – rendelkezésre álló anyagi fedezet összegét” - indokolták döntésüket.

Jó áron közvetítettek a helikopterbeszerzésnél is

A rendőrség nem először üzletelt a céggel: mint a hvg.hu beszámolt róla, a rendőrök a HM EI Zrt-től vásárolták meg 14,2 milliárd forintéért azt a kilenc darab, Norvégiából beszerzett EC135P2+ mentőhelikopert is, amit aztán haszonkölcsön szerződés keretében átadtak a hazai légmentőknek. 
A helikopterbeszerzésben nem csak az kérdéses, hogy egyáltalán miért volt szükség a honvédelmi társaság közvetítői szerepére. Demeter Márta LMP-s képviselő még márciusban kiderítette közérdekű adatigényléssel, hogy 
a HM EI Zrt. tavaly augusztusban 28, 72 millió dollárért vásárolta meg a helikoptereket– ez jelenlegi árfolyamon 8,1 milliárd forintnak felel meg.

Az esetről az Alfahír is beszámolt. Tehát, a közvetítő mintegy 6 milliárdos különbözetet tehetett zsebre az állami szervek között zajló beszerzés során;rendőrség abban az esetben azonban nem kifogásolta az árat, megvették mind a kilenc gépet.  A HM EI a közelmúltban amiatt került a hírekbe, hogy lapunk kiderítette: darabonként 13 milliárdért vásárolhatták meg a honvédelmi nemkormánygép Falconokat, amiket Áder János és Szijjártó Péter is előszeretettel használ.

Valami nagy baj van a Nemzeti Választási Iroda honlapjával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.14. 10:14
Pálffy Ilona, Nemzeti Választási Iroda elnöke
Fotó: Népszava
Még csak véletlenül sem az adott budapesti kerület képviselő-jelöltjeit mutatja, de ennél cifrább is akad.
A választás.hu egy hónappal az önkormányzati választások előtt teljesen megtévesztő adatokat közöl a választópolgárokkal - vette észre a hirklikk.hu. A portálnak az tűnt fel péntek este, hogy a Nemzeti Választási Iroda honlapja egészen más jelölteket mutatott a XXI. kerületi egyéni képviselőjelöltekként, mint akiket a választási bizottság valóban nyilvántartásba vett. A keresését megismételve mindig más és más lett az eredmény. A helyzetet szombat délelőtt ellenőriztük és annyiban változott, hogy minden kerületnél a a II. kerületi jelölteket mutatja a honlap. További érdekesség, hogy a jelöltek között egyet lapozva, a második oldalon bizonyos kerületeknél a tényleges jelölteket mutatja (bár az abc-sorrendbe szedett jelölteket a H-betűnél kezdi, ahol az első oldalon a II. kerületieket abbahagyta), más városrészek esetében viszont még ott sem. Egy adott városrész konkrét választókerületére rákeresve hasonló a helyzet, van, ahol jó listát mutat, máshol a keresési eredménynek semmi köze a tényleges helyzethez.
A szombat délelőtti helyzet: bármelyik budapesti kerületre rákeresve feladja a II. kerületi jelöltek listáját, gondosan abc-sorrendbe szedveBármelyik
Akad még érdekes jelenség is, péntek éjjel a főpolgármester-jelöltek listájában Puzsér Róbert Dr. Al-Rashed Ahmed néven szerepelt.
Az NVI oldala amúgy már az áprilisi választások alatt is összeomlott,  akkor Pálffy Ilona, az NVI elnöke közölte, hogy a zökkenőmentes kiszolgálás érdekében a honlapot átállították egy nagyobb teherbírású technológiai megoldásra. A portáltól keresték az NVI sajtókapcsolatokért felelős munkatársát, hogy milyen magyarázatot tud adni a péntek éjszaka történtekre, de nem érték utol.