Előfizetés

Hétfőtől aztán tényleg ne mobilozzon vezetés közben!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.14. 17:31

Fotó: Shutterstock
Máskor sem, de most külön ellenőrzik a rendőrök.
Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik hétfőn egész Magyarországon - közölte a rendőrség a police.hu-n. Azt írták, a rendőrség az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) éves ellenőrzési terve alapján szeptember 16. és szeptember 22. között tartja Magyarországon a "Figyelemmel az útra" elnevezésű ellenőrzését. Az európai kampány során elsősorban a menet közbeni mobiltelefon-használatot ellenőrzik, de nagy hangsúlyt kap a menet közbeni csetelés, közösségi oldalon élőben való bejelentkezés (élőzés), és a szelfizés is. És persze külön felhívják a figyelmet, hogy ellenőrzéstől függetlenül máskor sem kéne ilyeneket csinálni. 

Orbán Viktor a hegyi beszédet idézte a Parlamentben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.14. 17:18
Orbán Viktor beszédet mond a Parlamentben, a Keresztény Értelmiségiek Kongresszusán, 2019. szeptember 04-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Magyarország a hegyen épült város, mutassuk meg, a világnak, milyen a magasabb rendű élet - mondta a miniszterelnök hallgatósága körében.
A magyarok küldetése, hogy megmutassák a világnak, milyen a keresztény szabadság eszményére épített élet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az Országházban, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán.  Orbán szerint a keresztény szabadságot fenyegető, Európa keresztény kultúráját feladni akaró liberálisok támadásait Közép-Európában eddig sikeresen elhárították, és a keresztény szabadságot kívülről fenyegető veszedelmet, a migrációt is sikerült itt megfékezni - idézi szavait az MTI.
"Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk" .

- mondta, megjegyezve: hátha "az összezavarodott, tájékozódását vesztett és végzetes bajoktól gyötört" Európának is mentőöv lesz ez. Orbán ezzel az újszövetségi hegyi beszédet idézte, csakhogy olyan kontextusban, ahogy Jézus sosem tette volna. "Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város." (Máté 5:14) -így szól az eredeti üzenet, ám ezt Jézus allegóriaként mondta tanítványainak - arra figyelmeztetve, hogy minden tettük látható, ezért tiszta és példamutató életet kell éljenek. Ha pedig a keresztény szabadságról beszélünk, ez alapján nehezen határozhatja meg magát egy ország, ahol  módszeresen éheztetik a menekülteket, és ahol a korrupciónak nevezett visszaélést büszkén nevezik az uralkodó rendszer legfőbb politikájának.

A közösség megmondja, mennyit érsz

Orbán Viktor beszélt a liberális és a keresztény szabadság közti különbségekről is, úgy fogalmazva, hogy míg az előbbi szerint mindent szabad, ami a másik szabadságát nem sérti, addig az utóbbi tanítása szerint amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, azt te se tedd másokkal. 
A liberális szabadság szerint az egyéni teljesítmény magánügy, nem eshet a közösség erkölcsi megítélése alá; a keresztény szabadság szerint viszont az az egyéni teljesítmény érdemel elismerést, amely a közösség javát is szolgálja: öngondoskodás és munka, saját egzisztencia megteremtésére való képesség, tanulás, egészséges életmód, adófizetés, családalapítás, gyermeknevelés, a nemzet dolgaiban és történelmében való eligazodás képessége, a nemzet önreflexiójában való részvétel - fejtette ki.

Utóbbi gondolat azonban legalább annyira ijesztő, mint az egyént teljesen saját sorsára és ügyességére bízó neoliberális eszme: amelyik közösség értékeli és elismeri "a számára hasznos" egyéni teljesítményt - legyen szó gyerekvállalásról, életformáról, nemzeti szerepvállalásról - az előbb-utóbb számon fogja tartani ennek hiányát is. A cseppet sem keresztényi Kínában már ez történik, 2020-tól bevezetik az úgynevezett társadalmi kreditrendszert, melyben minden állampolgári tettet mesterséges intelligencia értékel büntető és jutalompontokkal - a cselekmény társadalmi haszna szerint.

Clintos-Soros Egyesült Államok, és világkormány

Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy a liberális szabadság álláspontja szerint a liberális demokráciáknak a liberális internacionalizmus jegyében végül össze kell olvadniuk, e világkormány európai pillére pedig az Európai Unió lenne összekapcsolódva "a Clinton-, Soros-féle Egyesült Államokkal". "Ez volna a kizárólag a józan észre épülő liberális birodalom", amelyet már Immanuel Kant német filozófus is javasolt - fűzte hozzá. Ezzel szemben a keresztény szabadság azt tanítja - mutatott rá -, hogy a nemzetek szabadok, nem kényszeríthetők egy globális kormányzás törvényei alá, a birodalmak szükségszerűen elnyomják a nemzeteket, ezért veszélyesek, nem kívánatosak. Orbán szerint az európai civilizáció döntő változás előtt áll, a liberális szabadságra épülő demokráciák pedig nem tudnak többé értelmet adni a kontinensnek - mondta, jelezve: a kereszténydemokrata válasz az új helyzetre az, hogy Európának világos civilizációs küldetése van, újra és újra meg kell alkotnia a keresztény szabadságot.   

A megölt nők már nem fognak szülni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.14. 16:34

Fotó: Népszava
A családon belüli erőszak elleni érdemi fellépésért tüntettek.
A családon belüli erőszak elleni fellépés nemzeti érdek. Egy felelős, családbarát kormánynak kötelessége az anyákat és a gyerekeket megvédeni - áll a Nőkért Egyesület demonstrációs felhívásában, amellyel az erőszak elleni demonstrációra hívtak mindenkit. Két héten belül három nő és két gyerek halt meg Magyarországon családon belüli erőszak következtében. Ezek a gyilkosságok nem "sajnálatos tragédiák", hanem kellő szakmai ismeretek birtokában, megfelelő időben történő beavatkozással és kellő politikai akarat mellett megelőzhetők - írják a felhívásban.    A szervezők átfogó áldozatvédelmi stratégiát akarnak a családon belüli erőszak ellen.  Követelik továbbá,
  • hogy a rendőrök kapjanak szakmai képzést a családon belüli erőszak felismerésére és kezelésére. A rendőrség ne az áldozatokat szólítsa meg az üzeneteiben (ne őket tegye felelőssé), hanem az elkövetőket!
  • a távoltartási törvény felülvizsgálatát, szigorítását és érdemi betartatását.
  • az áldozatok hatékony és gyors védelmét szolgáló intézkedésrendszer bevezetését, és a menedékházak kapcitásbővítését.
A Kossuth térre hirdetett demonstráción nagyjából százan vettek részt.