Előfizetés

Orbán Viktor a hegyi beszédet idézte a Parlamentben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.14. 17:18
Orbán Viktor beszédet mond a Parlamentben, a Keresztény Értelmiségiek Kongresszusán, 2019. szeptember 04-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Magyarország a hegyen épült város, mutassuk meg, a világnak, milyen a magasabb rendű élet - mondta a miniszterelnök hallgatósága körében.
A magyarok küldetése, hogy megmutassák a világnak, milyen a keresztény szabadság eszményére épített élet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az Országházban, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán.  Orbán szerint a keresztény szabadságot fenyegető, Európa keresztény kultúráját feladni akaró liberálisok támadásait Közép-Európában eddig sikeresen elhárították, és a keresztény szabadságot kívülről fenyegető veszedelmet, a migrációt is sikerült itt megfékezni - idézi szavait az MTI.
"Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk" .

- mondta, megjegyezve: hátha "az összezavarodott, tájékozódását vesztett és végzetes bajoktól gyötört" Európának is mentőöv lesz ez. Orbán ezzel az újszövetségi hegyi beszédet idézte, csakhogy olyan kontextusban, ahogy Jézus sosem tette volna. "Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város." (Máté 5:14) -így szól az eredeti üzenet, ám ezt Jézus allegóriaként mondta tanítványainak - arra figyelmeztetve, hogy minden tettük látható, ezért tiszta és példamutató életet kell éljenek. Ha pedig a keresztény szabadságról beszélünk, ez alapján nehezen határozhatja meg magát egy ország, ahol  módszeresen éheztetik a menekülteket, és ahol a korrupciónak nevezett visszaélést büszkén nevezik az uralkodó rendszer legfőbb politikájának.

A közösség megmondja, mennyit érsz

Orbán Viktor beszélt a liberális és a keresztény szabadság közti különbségekről is, úgy fogalmazva, hogy míg az előbbi szerint mindent szabad, ami a másik szabadságát nem sérti, addig az utóbbi tanítása szerint amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, azt te se tedd másokkal. 
A liberális szabadság szerint az egyéni teljesítmény magánügy, nem eshet a közösség erkölcsi megítélése alá; a keresztény szabadság szerint viszont az az egyéni teljesítmény érdemel elismerést, amely a közösség javát is szolgálja: öngondoskodás és munka, saját egzisztencia megteremtésére való képesség, tanulás, egészséges életmód, adófizetés, családalapítás, gyermeknevelés, a nemzet dolgaiban és történelmében való eligazodás képessége, a nemzet önreflexiójában való részvétel - fejtette ki.

Utóbbi gondolat azonban legalább annyira ijesztő, mint az egyént teljesen saját sorsára és ügyességére bízó neoliberális eszme: amelyik közösség értékeli és elismeri "a számára hasznos" egyéni teljesítményt - legyen szó gyerekvállalásról, életformáról, nemzeti szerepvállalásról - az előbb-utóbb számon fogja tartani ennek hiányát is. A cseppet sem keresztényi Kínában már ez történik, 2020-tól bevezetik az úgynevezett társadalmi kreditrendszert, melyben minden állampolgári tettet mesterséges intelligencia értékel büntető és jutalompontokkal - a cselekmény társadalmi haszna szerint.

Clintos-Soros Egyesült Államok, és világkormány

Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy a liberális szabadság álláspontja szerint a liberális demokráciáknak a liberális internacionalizmus jegyében végül össze kell olvadniuk, e világkormány európai pillére pedig az Európai Unió lenne összekapcsolódva "a Clinton-, Soros-féle Egyesült Államokkal". "Ez volna a kizárólag a józan észre épülő liberális birodalom", amelyet már Immanuel Kant német filozófus is javasolt - fűzte hozzá. Ezzel szemben a keresztény szabadság azt tanítja - mutatott rá -, hogy a nemzetek szabadok, nem kényszeríthetők egy globális kormányzás törvényei alá, a birodalmak szükségszerűen elnyomják a nemzeteket, ezért veszélyesek, nem kívánatosak. Orbán szerint az európai civilizáció döntő változás előtt áll, a liberális szabadságra épülő demokráciák pedig nem tudnak többé értelmet adni a kontinensnek - mondta, jelezve: a kereszténydemokrata válasz az új helyzetre az, hogy Európának világos civilizációs küldetése van, újra és újra meg kell alkotnia a keresztény szabadságot.   

A megölt nők már nem fognak szülni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.14. 16:34

Fotó: Népszava
A családon belüli erőszak elleni érdemi fellépésért tüntettek.
A családon belüli erőszak elleni fellépés nemzeti érdek. Egy felelős, családbarát kormánynak kötelessége az anyákat és a gyerekeket megvédeni - áll a Nőkért Egyesület demonstrációs felhívásában, amellyel az erőszak elleni demonstrációra hívtak mindenkit. Két héten belül három nő és két gyerek halt meg Magyarországon családon belüli erőszak következtében. Ezek a gyilkosságok nem "sajnálatos tragédiák", hanem kellő szakmai ismeretek birtokában, megfelelő időben történő beavatkozással és kellő politikai akarat mellett megelőzhetők - írják a felhívásban.    A szervezők átfogó áldozatvédelmi stratégiát akarnak a családon belüli erőszak ellen.  Követelik továbbá,
  • hogy a rendőrök kapjanak szakmai képzést a családon belüli erőszak felismerésére és kezelésére. A rendőrség ne az áldozatokat szólítsa meg az üzeneteiben (ne őket tegye felelőssé), hanem az elkövetőket!
  • a távoltartási törvény felülvizsgálatát, szigorítását és érdemi betartatását.
  • az áldozatok hatékony és gyors védelmét szolgáló intézkedésrendszer bevezetését, és a menedékházak kapcitásbővítését.
A Kossuth térre hirdetett demonstráción nagyjából százan vettek részt.

Indulatos sms-interjút adott Tarlós, miután a fogyatékosok megsértéséről kérdeztük

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.14. 15:37

Fotó: Youtube / Mérce
A főpolgármester már azt is provokációnak érezte, hogy saját szavaival szembesítettük, de azért válaszolt nekünk.
Mindössze fél percig sikerült vonalban maradnunk, miközben a főpolgármestert próbáltunk kérdezni arról, miért bántotta meg szimultán az értelmi fogyatékkal élőket is Tordai Bence becsmérlése közben. Mint ismert centikről, megafonba üvöltve küldte el Tarlós István főpolgármester pénteken Tordait amiért a Párbeszéd országgyűlési képviselője megkérdezte tőle: hajlandó-e vitázni Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölttel. Tarlós üvöltözés közben úgy fogalmazott: "Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni". Az ügyben az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) is jelezte, közszereplőként ilyent nem illik mondani, és veszélyes is.
Ne provokáljon, viszonthallásra - csapta le kérdésünk hallatán a telefont Tarlós István.

Már azt hittük, ennyiben is maradunk, amikor a főpolgármester sms-ben folytatta az indulatos dialógust. Ezt, külalakja miatt, már interjúként mutatjuk be.
Tarlós István: Egyébként erőltetett heccelési kísérlet (írta, a kérdésre utalva- a szerk). Az értelmi fogyatékosokkal semmi bajom. A ripacskodó Tordait kritizáltam, mint annyian mások. Kár hergelni olyan embereket, akiket eszembe sem jutott megbántani. Ez olyan népszavás, olyan karácsonyos. Arra utaltam, Tordai talán nincs ítélőképessége 100 százalékos tudatában. Ami nem szégyellnivaló, de nem biztos, hogy politikai vezetőnek kell állnia. 
Népszava: Ön azt mondta "Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni". Szándékától függetlenül, ez sértő a fogyatékkal élőkre nézve. Elnézést kér érdek-képviseletüktől?
Tarlós István: Ha így értelmezték, feltétlenül, de elég nyilvánvaló, hogy félremagyarázás „forog fenn”. Ezen az alapon sürgősen tegyék hozzá, hogy Karácsony súlyosan megsértette az összes zsidó származású embert. Ha nem teszik hozzá, majd én hozzáteszem. (Tarlós itt arra gondolhatott, hogy Karácsony Gergely egy februári stúdióbeszélgetésben menthetetlen hibát követett el, amikor kifejtette, nem tartja nácizmusnak a zsidó képviselők listázásának ötletét- a szerk.)
Népszava: Utolsó kérdés: ön szerint nem veszít méltóságából és népszerűségéből, ha megafonnal kiabál politikai ellenfele arcába, kocsmai stílusban sértegeti őt?
Tarlós: Tordai nem ellenfelem. Az ellenfelemet nem láttam ott. Egy hírhedt provokátor, és nem ellenfél.  Nem illik köztéri ünnepségeket alpári módon megzavarni (a megzavarás abból állt, hogy Tordai is részt vett az eseményen- a szerk). Úgy látszik, ez Karácsonyék "vitastílusa". Gondolom, a zuglói ügyek helyett. Egyébként a Népszavának csak udvariasságból válaszolok. Úgyis azt, és főleg annyit ír le belőle, amennyit akar. A megafon csak annak szólt, hogy akiket Karácsony előző nap küldött, azok ilyen megafonnal ordítottak rám egy méterről.