Előfizetés

Mától melegek lesznek a budapesti radiátorok, indul a fűtési szezon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.15. 09:46

Fotó: Népszava
Mára a szolgáltatói berendezéseket fűtésre alkalmas állapotba helyezik a mintegy 240 ezer fővárosi lakossági és a csaknem 7 ezer üzleti fogyasztó számára - írja az MTI. Valamennyi épületben a felhasználók által a távhőszolgáltatóval (Főtáv) kötött üzemviteli megállapodásnak vagy eseti megrendelésnek megfelelően kapcsolják készenléti állapotba a fűtést, és kezdődik meg - a külső hőmérséklet függvényében - a fűtésszolgáltatás. Az üzemviteli megállapodásban foglaltaktól eltérő eseti rendelkezéssel történő fűtés indítása, leállítása szeptember 15-október 14., valamint április 15-május 14. közötti időszakban kizárólag egy alkalommal díjmentes. Minden további, illetve egyéb időszakban igényelt "eseti rendelkezés" térítésköteles. Az eseti rendelkezés nyomtatvány megtalálható a szolgáltató honlapján, a www.fotav.hu webcímen. A fűtési időszak szeptember 15-étől május 15-éig tart.

Hatástalanítják a 250 kilós bombát, kiürítették és lezárták Budán a Móricz környékét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.15. 08:38

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A rendőrök 686 lakást, irodaházakat, vendéglátó helyiségeket ürítenek ki.
A Honvédelmi Minisztérium még pénteken közölte, hogy egy amerikai gyártmányú, 250 kilogrammos légibomba hatástalanítására készül Újbudán. A robbanótest hétfőn került elő a Szent Margit Gimnázium területén zajló építkezés során. Vasárnap a rendőrök 686 lakást, irodaházakat, vendéglátó helyiségeket ürítettek ki, és lezárják a Móricz Zsigmond körtér, a Himfy utca, a Villányi út, a Balogh Tihamér lejtőn lévő útszakasz, a Ménesi út, a Bartók Béla út, a Somlói út, a Villányi út, a Kelenhegyi lépcső meghatározott szakaszát. Az érintett lakásokba, illetve szolgáltató- és irodaházakba várhatóan a késő délutáni órákban lehet visszatérni.
A biztonsági zárás ideje alatt a Gárdonyi Géza Általános Iskola (Bartók Béla út 27.) befogadó helyként üzemel.

A Budapesti Közlekedési Központ az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a lezárás idején - várhatóan 9.30-tól - nem jár a 17-es és a 61-es villamos Újbuda-központ és a Budaörsi út között, a 19-es és a 49-es villamos a Szent Gellért tér és Kelenföld vasútállomás között, a 41-es és a 47-es villamos Újbuda-központ és a Szent Gellért tér között, az 56A villamos pedig a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér között. Az érintett buszjáratok is a lezárt útszakaszt elkerülve közlekednek. A 7-es busz a Kosztolányi Dezső tér és a Szent Gellért tér között módosított útvonalon, Újbuda-központ érintésével közlekedik. A 27-es busz rövidített útvonalon, a Sánc utca és a Villányi út között közlekedik. A 114-es, a 213-as és a 214-es busz a Móricz Zsigmond körteret Újbuda-központ érintésével éri el. A 133E busz Újpalota felé nem érinti a Budafoki út/Karinthy Frigyes út és a Móricz Zsigmond körtér megállóhelyet. A 240-es busz pedig a Móricz Zsigmond körtér helyett Újbuda-központ végállomásig közlekedik. A rendőrség honlapján közzétették azt is, hogy gépjárművel vasárnap éjfélig tilos megállni a XI. kerületi Edömér utcán a Tas vezér utca felőli végén mindkét oldalán 60 méter hosszan. És azoknak a köztereknek a listáját is részletesen megadták, amelyek lezárnak és kiürítenek:
Ménesi út – Kelenhegyi lépcső – Kelenhegyi út – Somlói út – Balogh Tihamér utca – Balogh lejtő – Fadrusz utca – Bartók Béla út - Móricz Zsigmond körtér – Karinthy Frigyes út – Bercsényi út – Lágymányosi út által határolt területet.

A második világháborús légibomba hatástalanításához kijelölt kiürítési és lezárási terület Budapesten
Fotó: Google Maps / Police.hu

40-nél kisebb számokkal ne is reménykedjen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.14. 20:05

Fotó: Thinkstock
Amúgy se nagyon érdemes.
Megint meglehetősen furcsa számokat húztak ki az ötös lottón:
  • 40
  • 62
  • 63
  • 75
  • 83
Nem is csoda, hogy nem volt ötös, de legalább a négyesek is többet fizetnek az átlagosnál, 2,87 milliót. A hármasokkal 36 505, a kettesekkel 2265 forintot lehet kasszírozni.