Előkerülhetett a „Kubatov-lista” címe: külföldi szerveren tarthatja szavazóit a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.09.16. 10:33
Képünk illusztráció
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az fdszkt.com nevű oldalt anonim módon jegyezték be, a névtelenséget egy panamai cég biztosítja.
Az országgyűlési választás előtt, 2018. április 6-án került fel az internetre az a videó, ami nyomán a 444.hu nyomozni kezdett, majd rátalálhatott a hírhedt „Kubatov-lista” internetes címére. A videót Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke töltötte fel közösségi oldalára. Az látható benne, amint Georg Spöttle fideszes médiaszereplő társaságában végigtelefonálják a kormánypárthoz hű szavazókat, nehogy azok elfelejtsenek voksolni vasárnap. A videó legutolsó másodpercében látszik az általuk használt egyik számítógép képernyője, azon pedig egy választó neve, lakhelye, elérhetősége, bizonyos „Szkór száma”, és kiolvasható a honlap címének, URL-jének egy darabja is. Ez alapján pedig úgy tűnik:
az elkötelezett fideszeseket névvel, elérhetőséggel rangsoroló lista a „fdszkt.com” címen érhető el.

Az fdszkt.com címet a böngészőbe beírva egy online belepési felületig lehet eljutni, ennél tovább csak felhasználónévvel és jelszóval engedne a rendszer. Az oldal tetején „KTR Online” feliratú logó látható, és ez a KTR betűsor olvasható a 2018-as videó utolsó kockáján is a böngészőben megnyitott lap címeként.
Az fdszkt.com nevű oldalt anonim módon jegyezték be 2017-ben, a névtelenséget egy panamai, WhoisGuard nevű cég biztosítja. A magyar, uniós vagy amerikai szolgáltatók bárkinek ugyan nem adják ki az adatokat, de a hatóságokkal, törvényi vagy bírói felhatalmazás alapján jellemzően együttműködnek. Ehhez képest Panamából feltehetően akkor is nehezebb lenne megtudni, hogy ki jegyezte be az oldalt, ha erre valamelyik magyar hatóság hivatalból kíváncsi lenne. A cím mögötti szerver az egyedi IP címe alapján a Cloudflare nevű amerikai cég egyik, az Egyesült Államokban található szerverfarmján működik. Ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a magyar választók adatait külföldön tárolják, de enyhén szólva is felveti ennek a gyanúját.
Ami a magyar választók adatainak külföldre küldését illeti, nem is olyan rég még felháborodott közleményben vádolta ezzel a kormánypárt az európai ügyészségért online petícióval kampányoló Hadházy Ákost. És bár a GDPR szabályozás az amerikai adatkezelést nem tiltja, az adatküldéshez kifejezetten hozzá kell járulnia az érintettnek. Ehhez képest a Fidesz.hu adatvédelmi tájékoztatójában (ami nem feltétlenül egyezik a korábbi adatgyűjtések szabályzatával) ma szó szerint az szerepel, hogy a párttal annak internetes oldalán
a „közölt személyes adatokat az adatkezelő nyilvánosságra nem hozza, külföldre és harmadik félnek nem továbbítja és betekintést nem biztosít”.

Ráadásul bármilyen adatbázisról is van szó, azt biztosan nem szabályos nyilvántartani, hogy valaki hogyan viszonyul a Fideszhez. A 444.hu megkeresésére még nem reagált a kormánypárt.
Szerző

Mészáros Lőrinc és a klímaváltozás: a Lady Mrd egy hónap alatt 13-16 ezer liter dízelt égethetett el

Publikálás dátuma
2019.09.16. 09:57

A jacht, amin tavaly a felcsúti milliárdos járta a tengert, idén augusztus és szeptember között szinte minden nap kifutott.
A Lady Mrd nevű luxusjacht, amelyikkel tavaly Mészáros Lőrinc krúzolt az Adriai-tengeren -  de, mint az Átlátszó kiderítette, megfordult rajta Szíjj László és a MÁV-elnök Homolya Róbert is -, idén augusztus közepe és szeptember első hete között lényegében fel-alá cirkált, írja a G7.hu. Alig volt olyan nap, amikor nem futott ki: többször megfordult Dubrovnik, Split és Zára környékén, de járt Montenegróban és számos horvát szigeten is. Csak a hosszabb utak után, illetve az augusztus 20-i hétvége előtt maradt egy helyben, akadtak viszont olyan napok, amikor 6-7 óránál is többet volt úton. Azt ezúttal nem lehet tudni, hogy kik kalandoztak a fedélzeten, így helyette a G7 inkább kiszámolta, hogy mennyiből:
a későnyári hajókázásnak csak az üzemanyagköltsége 5,6 és 7,2 millió forint között lehetett.

Ez persze csak a töredéke annak, amennyi pénzt elvihet a jármű; a szektorban ökölszabály, hogy egy jacht éves fenntartási költsége nagyjából az árának a tizede, azaz a 6-7 milliárdos Lady Mrd-nél ez olyan 600-700 millió forint lehet. Ám a luxus extrém környezeti terhelést jelent: a sokszor csak Mészáros Lőrinc kedvenc jachtjaként emlegetett hajó egy hónap alatt 13-16 ezer liter dízelt égethetett el. Ennyit egy kisebb fogyasztású dízelautó durván 300 ezer kilométeren használ el, márpedig ekkora távolságot nagyjából a teljes élettartama alatt fut egy kocsi. 
Az elmúlt években voltak beszámolók arról, hogy 16 konténerhajó annyit képes szennyezni, mint a világ 900 milliós autóparkja; kiderült, hogy egy 2000 utas szállítására alkalmas tengerjáró annyi apró szennyeződést bocsát a levegőbe egy nap alatt, mint egymillió kocsi; és megtudhattuk azt is, hogy néhány luxushajó szennyezőbb, mint Európa összes autója. Ennek oka viszont főképpen a gazdasági célra használt hajókba tankolt olcsó bunker gázolaj, amit elégetve nitrogén-oxidokból és kén-dioxidból ömlik rengeteg a légkörbe. A jachtoknak viszont ugyanazt az üzemanyagot kell használniuk, mint az autóknak, így kén-dioxid-kibocsátásuk nem annyira elrettentő, viszont annyira brutálisan sokat fogyasztanak, hogy CO2-ből egy átlagos kocsi több ezerszeresét juttatják a levegőbe.
Emlékeztetőül: Mészáros nevéhez belföldön is elképesztő szén-dioxid-kibocsátás köthető: az egyesek által olykor Orbán Viktor strómanjaként aposztrofált felcsúti ex-gázszerelő áttételes tulajdonában álló Mátrai Erőmű a Greenpeace számításai szerint egymagában a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felelős.
Szerző

Harkány rejtőzködő szavazópolgárai 2.0

Publikálás dátuma
2019.09.16. 08:00

Fotó: GOOGLE
Egy újabb adat és a hivatalok tragikomikus "kommunikációja" igazolja, hogy valami nagyon nem stimmel a baranyai város szavazásra jogosultjainak számával.
Mint arról korábban írtunk, tavaly tavasz óta jelentősen, több százzal megugrott a harkányi választópolgárok száma, ami szemet szúrt Varga Lászlónak, aki független polgármesterjelöltként indul az októberi önkormányzati választáson. Szerinte a város kormánypárti vezetése tart a választástól, ezért rájuk voksoló szavazókat telepítettek ideiglenesen, papíron Harkányba, a környező aprófalvakból. E községek lakói 70-100 százalékban a Fideszt támogatják, így ott a helyi választási erőviszonyokat nem írja át az átmeneti lakosságvesztés. A létszámnövekedésről még augusztusban megkérdeztük, Harkány jegyzőjét, Markovits Boglárkát, aki azt mondta, hogy ha pontos adatokat akarunk tudni, akkor a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz kell fordulnunk, hisz a bejelentkezést, a személyi okmányok módosítását ott intézik. Levelet írtunk a kormányhivatalhoz, és azt akartuk megtudni, hogy az elmúlt 16 hónapban hány harkányi ingatlanba jelentkeztek be legalább öten, illetve legalább tízen. A hivatal kérésünk többszöri ismétlésére három hét elteltével azt válaszolta, hogy forduljunk a helyi választási irodához. Vagyis ahhoz a hivatalhoz, aminek vezetője, a jegyző, aki korábban épp a kormányhivatalhoz küldött minket. Közben Varga László az Országos Választási Iroda segítségével pontosította, hogy mennyivel lett több választópolgára Harkánynak. Míg az első összesítésben még 763 új „lakóról” esett szó, addig a végleges növekmény, ennél némileg kisebb, de továbbra is kiugró, 420. Ez 12 százalékos emelkedést jelent, ami még mindig rendkívülinek minősíthető. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy – Varga adatai szerint – közülük négyszázan idén május és augusztus között jelentkeztek be Harkányba. Csak összehasonlításuk: olyan ez, mintha Budapest négy hónap alatt 240 ezer felnőttel gyarapodna. A 420 új választó megjelenése óta a helyi iskolában, óvodában nem lett több gyerek, a rendelőkben nincs több beteg, Varga pedig arról értesült, hogy a kommunális hulladékkezelő cégnek nem lett több lakossági ügyfele, holott a beköltözőknek kötelező lett volna megrendelniük a szemétszállítást.
Varga László feljelentést tett a rendőrségen okirathamisítás gyanújával. A vállalkozó úgy gondolja, hogy a virtuális beköltözés, és az okirathamisítás célja valójában egyfajta választási csalás. A nyomozást a siklósi rendőrkapitányság elkezdte, és Vargát tanúként hallgatták meg.