Előfizetés

Karácsony Gergely szerint jogszerűtlenül kampányol a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 12:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az ellenzéki főpolgármester-jelölt a Fővárosi Választási Bizottsághoz fordult.
Jogszerűtlen kampányolásért, valamint a választás alapelveinek és tisztaságának megsértéséért panaszolta be a kormányt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt a Fővárosi Választási Bizottságnál – írja a 24.hu. A portál szerint az ellenzéki főpolgármester-jelölt a következő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által elmondott mondatot kifogásolta: „Aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget”. Gulyás ezzel megismételte azt, a korábban az Inforádiónak elmondott kijelentését, hogy az Orbán Viktor és Tarlós István között kötött megállapodás érvényét veszíti, ha nem a fideszes kerül Budapest élére. A beadványból kiderül, hogy mivel Gulyás egy 1000 milliárdos megállapodás semmibe vételét ígérte Karácsony győzelmének esetére, Karácsonyék azt gondolják: a kormány ezzel egyértelműen Tarlóst segíti. És bár fideszes a kormány, és Tarlós a kormánypártok jelöltje, a választási eljárási törvény értelmében a kormány nem kampányolhat egyetlen jelölt mellett sem, mert azzal a választás tisztaságát sértené. Márpedig Gulyás kijelentéseit könnyű úgy értelmezni, mint ha a kormány Tarlós mellett kampányolna. Karácsony Gergely beadványa úgy érvel emellett, hogy „egy jelölt alkalmasságának nyilvános értékelése kampánytevékenységnek minősül, hiszen a pozitív vagy negatív színben feltüntetés alkalmas arra, hogy a választói akaratot befolyásolja, alkalmas arra, hogy egyik vagy másik jelölt melletti elköteleződést alakítson ki. A kampánytevékenységnek, az egyes jelöltek értékelésének azonban vannak korlátai. Ezen korlátok közé tartozik, hogy a központi kormányzat, illetve a központi kormányzatot képviselő, a nyilvánosság felé megjelenő tagja nem állhat egyik jelölt mellé sem, különösen akkor nem, ha ehhez csak általa hozzáférhető felületeket használ”.  A választási bizottságnak három napja van döntést hozni. Amennyiben helyt ad Karácsony Gergely beadványának, három jogkövetkezmény lehetséges: 
  • a választási bizottság megállapíthatja, hogy Gulyás, azaz a kormány megsértette a választási eljárás alapelveit,
  • ha jogsértés történt, akkor el lehet tiltani a kormányt a további jogsértéstől, tehát többet egyetlen korménytag sem mondhatja, hogy az 1000 milliárdos paktum csak akkor érvényes, ha Tarlós nyer,
  • illetve az FVB bírságot is kiszabhat.

Előkerülhetett a „Kubatov-lista” címe: külföldi szerveren tarthatja szavazóit a Fidesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 10:33
Képünk illusztráció
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az fdszkt.com nevű oldalt anonim módon jegyezték be, a névtelenséget egy panamai cég biztosítja.
Az országgyűlési választás előtt, 2018. április 6-án került fel az internetre az a videó, ami nyomán a 444.hu nyomozni kezdett, majd rátalálhatott a hírhedt „Kubatov-lista” internetes címére. A videót Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke töltötte fel közösségi oldalára. Az látható benne, amint Georg Spöttle fideszes médiaszereplő társaságában végigtelefonálják a kormánypárthoz hű szavazókat, nehogy azok elfelejtsenek voksolni vasárnap. A videó legutolsó másodpercében látszik az általuk használt egyik számítógép képernyője, azon pedig egy választó neve, lakhelye, elérhetősége, bizonyos „Szkór száma”, és kiolvasható a honlap címének, URL-jének egy darabja is. Ez alapján pedig úgy tűnik:
az elkötelezett fideszeseket névvel, elérhetőséggel rangsoroló lista a „fdszkt.com” címen érhető el.

Az fdszkt.com címet a böngészőbe beírva egy online belepési felületig lehet eljutni, ennél tovább csak felhasználónévvel és jelszóval engedne a rendszer. Az oldal tetején „KTR Online” feliratú logó látható, és ez a KTR betűsor olvasható a 2018-as videó utolsó kockáján is a böngészőben megnyitott lap címeként.
Az fdszkt.com nevű oldalt anonim módon jegyezték be 2017-ben, a névtelenséget egy panamai, WhoisGuard nevű cég biztosítja. A magyar, uniós vagy amerikai szolgáltatók bárkinek ugyan nem adják ki az adatokat, de a hatóságokkal, törvényi vagy bírói felhatalmazás alapján jellemzően együttműködnek. Ehhez képest Panamából feltehetően akkor is nehezebb lenne megtudni, hogy ki jegyezte be az oldalt, ha erre valamelyik magyar hatóság hivatalból kíváncsi lenne. A cím mögötti szerver az egyedi IP címe alapján a Cloudflare nevű amerikai cég egyik, az Egyesült Államokban található szerverfarmján működik. Ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a magyar választók adatait külföldön tárolják, de enyhén szólva is felveti ennek a gyanúját.
Ami a magyar választók adatainak külföldre küldését illeti, nem is olyan rég még felháborodott közleményben vádolta ezzel a kormánypárt az európai ügyészségért online petícióval kampányoló Hadházy Ákost. És bár a GDPR szabályozás az amerikai adatkezelést nem tiltja, az adatküldéshez kifejezetten hozzá kell járulnia az érintettnek. Ehhez képest a Fidesz.hu adatvédelmi tájékoztatójában (ami nem feltétlenül egyezik a korábbi adatgyűjtések szabályzatával) ma szó szerint az szerepel, hogy a párttal annak internetes oldalán
a „közölt személyes adatokat az adatkezelő nyilvánosságra nem hozza, külföldre és harmadik félnek nem továbbítja és betekintést nem biztosít”.

Ráadásul bármilyen adatbázisról is van szó, azt biztosan nem szabályos nyilvántartani, hogy valaki hogyan viszonyul a Fideszhez. A 444.hu megkeresésére még nem reagált a kormánypárt.

Mészáros Lőrinc és a klímaváltozás: a Lady Mrd egy hónap alatt 13-16 ezer liter dízelt égethetett el

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.16. 09:57

A jacht, amin tavaly a felcsúti milliárdos járta a tengert, idén augusztus és szeptember között szinte minden nap kifutott.
A Lady Mrd nevű luxusjacht, amelyikkel tavaly Mészáros Lőrinc krúzolt az Adriai-tengeren -  de, mint az Átlátszó kiderítette, megfordult rajta Szíjj László és a MÁV-elnök Homolya Róbert is -, idén augusztus közepe és szeptember első hete között lényegében fel-alá cirkált, írja a G7.hu. Alig volt olyan nap, amikor nem futott ki: többször megfordult Dubrovnik, Split és Zára környékén, de járt Montenegróban és számos horvát szigeten is. Csak a hosszabb utak után, illetve az augusztus 20-i hétvége előtt maradt egy helyben, akadtak viszont olyan napok, amikor 6-7 óránál is többet volt úton. Azt ezúttal nem lehet tudni, hogy kik kalandoztak a fedélzeten, így helyette a G7 inkább kiszámolta, hogy mennyiből:
a későnyári hajókázásnak csak az üzemanyagköltsége 5,6 és 7,2 millió forint között lehetett.

Ez persze csak a töredéke annak, amennyi pénzt elvihet a jármű; a szektorban ökölszabály, hogy egy jacht éves fenntartási költsége nagyjából az árának a tizede, azaz a 6-7 milliárdos Lady Mrd-nél ez olyan 600-700 millió forint lehet. Ám a luxus extrém környezeti terhelést jelent: a sokszor csak Mészáros Lőrinc kedvenc jachtjaként emlegetett hajó egy hónap alatt 13-16 ezer liter dízelt égethetett el. Ennyit egy kisebb fogyasztású dízelautó durván 300 ezer kilométeren használ el, márpedig ekkora távolságot nagyjából a teljes élettartama alatt fut egy kocsi. 
Az elmúlt években voltak beszámolók arról, hogy 16 konténerhajó annyit képes szennyezni, mint a világ 900 milliós autóparkja; kiderült, hogy egy 2000 utas szállítására alkalmas tengerjáró annyi apró szennyeződést bocsát a levegőbe egy nap alatt, mint egymillió kocsi; és megtudhattuk azt is, hogy néhány luxushajó szennyezőbb, mint Európa összes autója. Ennek oka viszont főképpen a gazdasági célra használt hajókba tankolt olcsó bunker gázolaj, amit elégetve nitrogén-oxidokból és kén-dioxidból ömlik rengeteg a légkörbe. A jachtoknak viszont ugyanazt az üzemanyagot kell használniuk, mint az autóknak, így kén-dioxid-kibocsátásuk nem annyira elrettentő, viszont annyira brutálisan sokat fogyasztanak, hogy CO2-ből egy átlagos kocsi több ezerszeresét juttatják a levegőbe.
Emlékeztetőül: Mészáros nevéhez belföldön is elképesztő szén-dioxid-kibocsátás köthető: az egyesek által olykor Orbán Viktor strómanjaként aposztrofált felcsúti ex-gázszerelő áttételes tulajdonában álló Mátrai Erőmű a Greenpeace számításai szerint egymagában a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felelős.