NVI;valasztas.hu;

Nem csak "megjelenítési zavar" - továbbra is súlyos problémák vannak az NVI választási oldalán

Nemcsak a hétvégén, még tegnap is akadozott a valasztas.hu portál, amely olykor továbbra is lefagy vagy keveri a jelölteket.

Hétfőre sem sikerült elhárítani a technikai gondokat a valasztas.hu oldalon, tegnap is többször rossz adatokat adott ki a rendszer az önkormányzati választás véglegessé vált jelöltjeit keresve, és volt, hogy semmiféle információ nem jelent meg. A hiba korántsem példa nélküli: már a hétvégén is voltak hasonló gondok, ráadásul a korábbi választások idején sem volt hibátlan a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által működtetett oldal.

A rendszer a 2014-ben és a tavalyi parlamenti választáson is katasztrofálisan működött. 2018 áprilisában a szavazás napján gyakorlatilag leállt. Át kellett állni egy sokkal kisebb adatbázishoz hozzáférést biztosító technológiai megoldásra és a teljes rendszerhez csak egy hét elteltével lehetett ismét hozzáférni. Listár Dániel, az NVI kommunikációs vezetője szerint nem volt szó összeomlásról, csak lelassult a rendszer, azóta pedig fejlesztették és tesztelték a rendszert, hogy folyamatosan tájékoztatni tudják a lakosságot.     

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tavaly választási kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak, és kérte annak megállapítását, hogy az NVI jogellenesen nem biztosítja az informatikai rendszer hibátlan működését, elérhetőségért. Szabó Attila, a jogvédő szervezet munkatársa lapunk kérdésére most felidézte, hogy az országos listát állító pártok képviselőivel felduzzasztott NVB meg is állapította a jogsértés tényét és eltiltotta az NVI-t a jogsértő magatartás folytatásától. Hétköznapi nyelven ez azt jelenti, hogy az irodának biztosítania kellene az információszerzés lehetőségét a választópolgárok és a jelölő szervezetek számára egy hibátlanul működő portállal, s ha ezt képtelen megtenni, akkor jogsértést követ el. A mostani fennakadások miatt mégsem fordultak a jogvédők az NVB-hez, mert az önkormányzati választás előtt a Fidesz által jelölt és megválasztott tagok mellé csak a szintén kormánypárti túlsúllyal működő parlamenti frakciók delegáltjai ülnek a bizottságban, így szinte elképzelhetetlen egy újabb elmarasztalás.

A TASZ munkatársa nem gondol tudatosan generált hibára, sokkal inkább a közbeszerzés hiányosságát sejti a fals információkat teljesen esetlegesen megjelentető oldalak mögött, mert ha a korábbi összeomlásokhoz vezető fejlesztéseket megvalósító cégek kaptak ismét lehetőséget, az súlyos hiba – jelentette ki Szabó Attila. Márpedig kaptak. A 2018-as szerződések között a honlap működtetéséért felelős partnerként szereplő Webtown-Informatika nevű cég egyik vezető munkatársa tegnapi megkeresésünkre az NVI-hez irányított bennünket és nem jelentette ki, hogy már nincs kapcsolatuk a szervezettel, míg a Kürt Zrt. egyértelművé tette: a tavalyi választás után megszűnt a szerződésük. Az NVI is megerősítette válaszában, hogy a választási informatikai fő beszállító az IdomSoft Zrt., a céggel nettó 29,3 millió forintért szerződtek a honlap önkormányzati választás előtti fejlesztésére. Az ő alvállalkozójuk a Webtown-Informatika. Listár Dániel a hétvége óta tartó hibákat csak „megjelenítési problémának” nevezte és hangsúlyozta, hogy folyamatosan tesztelik a rendszert, hogy a szavazásig minden hibát kiküszöböljenek. Hozzátette azt is, természetesen most is van vészforgatókönyvük a rendszer meghibásodása esetére.

A tavalyi botrányos hiba után a Momentum kért fel egy informatikai szakértőt az okok kiderítésére, de Tabajdi Péter is csak annyit tudott megállapítani, hogy alábecsülték a portál várható terhelését. A felelősséget a belügyi tárca tavaly elhárította, mondván, hozzájuk csak a rendszer működtetési hátterét biztosító NISZ Zrt. felügyelete tartozik, azzal pedig nem volt gond. Vélhetően idén is ehhez tartják magukat. A Nemzeti Választási Irodának egyébként van egy 46 oldalas informatikai biztonsági szabályzata, aminek egyik fontos elvárása „a folyamatos informatikai üzembiztonság fenntartása”, vagyis a felelőst házon belül kellene megtalálniuk.    

Az utolsó táncA Nemzeti Választási Iroda sajtófőnöke lapunknak megerősítette, hogy ma is érvényes Pálffy Ilona tavalyi terve, hogy az önkormányzati választás után lemond tisztségéről, nem tölti ki a 2022 májusáig szóló mandátumát. Az NVI elnöke 2020 első felében akarja befejezni a munkát.