Jogsértésen érte a XVIII. kerületi fideszes alpolgármestert a választási bizottság

Publikálás dátuma
2019.09.17. 15:27
Szarvas Attila Sándor
Fotó: Szarvas Attila Sándor Facebook oldala
A választás tisztaságának alapelvét sértette meg: szórólapján a Fidesz-KDNP logói mellett a kerületi önkormányzatét is szerepeltette.
Jogsértésen érte Szarvas Attila Sándor fővárosi XVIII. kerületi civil kapcsolatokért és egyházügyekért felelős alpolgármestert, illetve fideszes képviselőjelöltet a Fővárosi Választási Bizottság. Mint a hvg.hu írja, Szarvas olyan szórólapokat készített, ahol a neve mellett, a támogató szervezetek között nem csak a Fidesz és a KDNP logói tűntek fel, de a kerületi önkormányzaté is. Ez pedig még ha sajnálatosan fedné is a valóságot, akkor sem olyan dolog, amit szabályos nyíltan beismerni.
„Jogsértő, hogy a szórólapon az önkormányzat szimbóluma szerepel. Az önkormányzat közhatalmat jelenít meg"”

– ez állt az ellenzéki kifogásban. Szeptember 6-án ugyanis a helyi ellenzék kifogást nyújtott be a helyi, kerületi választási bizottsághoz, mivel véleményük szerint Szarvas törvénysértő módon kampányol, sérül a választások tisztasága. Arra kérték a Helyi Választási Bizottságot, hogy állapítsanak meg jogsértést, illetve tiltsák el a jelöltet a további jogsértéstől, szabjanak ki bírságot is.
A HVB lesöpörte a kifogást.

Úgy érveltek, azt névleg az MSZP tette, de jelölőszervezetként a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–Mindenki Magyarországa hetes fogat szerepel. A határozat ellen fellebbezést nyújtottak be az érintettek, így az ügy a Fővárosi Választási Bizottság elé került. Ott, pár lépéssel távolabb a kerülettől már sikerült megállapítani, hogy a választási szórólapon az önkormányzat jelképének szerepeltetésével
Szarvas jogsértést követett el, megsértette a választás tisztaságának alapelvét.

Az FVB szeptember 16-án kimondta azt is, hogy tévedett a helyi bizottság, amikor nem vizsgálta a beadványt. Eltiltották a további jogszabálysértésektől, de nem bírságolták meg a jelöltet, mert ez Szarvas első jogszabálysértése volt. Erre a hvg.hu megjegyzi, Ughy Attila fideszes polgármester szeptember 3-án már szerepeltette közösségi oldalán Szarvast a kerületi önkormányzat logójába ágyazva. Erről alább látható képernyőkép:
Pestszentlőrinc-Pestszentimrén egyébként nem ez az első különös jelenség, ami az önkormányzati választáshoz fűződik. Az Agora Lokálpatrióta Egyesületlátványos munka nélkül, egyetlen esős hétvégén gyűjtött össze több ezer aláírást polgármester-jelöltjének és a 14 egyéni képviselőjének induláshoz. Az egyesület az utolsó pillanatban vetette nyilvántartásba magát, majd két nap múlva már le is adta az összes szükséges ajánlást.
Arra is volt már példa, hogy a kerületi választási bizottság a tényekről megfeledkezve tett a kormánypártok kedvére. Ez történt a VIII. kerületben, ahol Pikó András ellenzéki jelöltet a kormánysajtó két, feltételes módban írt lejárató cikke nyomán, még a fideszes kifogáson is túlterjeszkedve marasztalta el a HVB. Ott szintén az FVB-re volt szükség, hogy közbelépve megváltoztassa a helyi döntést - igazat adva Pikónak.
Szerző

Beomlott támfal: nem tudta a bal kéz, hogy mit csinált a jobb

Publikálás dátuma
2019.09.17. 15:05

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A kivitelezőnek volt is engedélye, meg nem is.
Az I. kerület polgármestere ma sajtótájékoztatót tartott a hétfőn beomlott Logodi utcai támfal ügyében. Nagy Gábor Tamás itt azt mondta az MTI szerint, hogy a kivitelező kapott ugyan hozzájárulást az előzetes régészeti feltáráshoz - amit a tegnapi önkormányzati sajtóközlemény szerint az illetékes kormányhivatal adott ki -, de a feltárás megkezdéséhez szükséges területfoglalási engedélyt az önkormányzattól már nem kapta meg a kivitelező, ugyanis a polgármester szerint ilyen munkák elvégzésére a cégnek nincs engedélye, és a munkálat szükséges szakmai, statikai dokumentációját sem adták be. Ezek szerint az történt, hogy az I. kerületi kormányhivatal úgy járult hozzá az előzetes régészeti feltáráshoz, hogy a munka kivitelezőjének nem volt engedélye ilyen munkák elvégzésére. A kivitelező pedig annak ellenére kezdett bele az előzetes régészeti feltárásba, hogy az önkormányzat elutasította az ehhez szükséges területfoglalási kérelmét.
Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere és Csány Éva kerületi főépítész az előző napon beomlott támfalnál
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Logodi utca régészeti szempontból kiemelt lelőhelyként van nyilvántartva, ezért kellenének egy esetleges építkezéshez a fenti engedélyek. Az 56-58. szám alatti, magántulajdonban lévő építési telek a világörökség része és régészetileg védett. A polgármester szerint a telek magántulajdonban lévő építési telek, de építési engedélyt mostanáig sem kértek az önkormányzattól, így azt sem tudják, mit és milyen célból szeretnének ott építeni. Amíg helyre nem állítják a leomlott támfalat, addig az utcában valószínűleg súly- és sebességkorlátozást vezetnek be.
Szerző

Ismét trágyaszag terjeng Budaörsön

Publikálás dátuma
2019.09.17. 14:45

Fotó: Shutterstock
A polgármester elmondta: hétfő este kapta az első lakossági panaszokat, és most már ugyanolyan büdös van a településen, mint augusztusban volt.
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere kedd délután a Facebook-oldalán közölte:
„Budaörsön ismét terjeng a trágyabűz. Egyelőre minden hatóság lerázza magáról, mondván, nem az ő dolguk.”

A polgármester a hvg.hu-nak azt is elmondta, hogy hétfő este kapta az első lakossági panaszokat, és most már ugyanolyan büdös van a településen, mint augusztusban volt. Wittinghoff közölte, hogy nem ők felelősek a bűzért. Hozzátette, hogy felhívta a helyi rendőrkapitányt, aki elmondása szerint lepattant a hatóságokról.
Korábban megírtuk: augusztus elején néhány napra rendkívül büdös volt Fejér és Pest megyében, a szagfelhő egy időre beterítette a fővárost is. Az interneten elterjedt egy álhír, miszerint a Felcsút közelében lévő Óbarokon működő „Óbarok Kerti Vasút Kft.” a felelős a bűzért, mert új parkerdőt telepítettek és trágyáztak. Hamar kiderül azonban, hogy ilyen nevű kft. nincs a magyar cég adatbázisban. Ennek ellenére, amikor Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő azt kérdezte a Miniszterelnökségtől, hogy ki a felelős a bűzért, Orbán Balázs államtitkár a nem létező céget tette felelőssé. Hasonlóan kínos, hogy állította: „A bejelentéseket és a hatósági vizsgálat megkezdését követően az érintettek a kifogásolt szaghatást megszüntették”. Orbán Balázs ezután bejelentette, hogy személyi következményei lesznek annak, ha kiderül, hogy a kormányhivatal hibás tájékoztatást adott a Miniszterelnökségnek. Múlt héten az is kiderült: a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője leváltotta azt a vezető munkatársát, aki téves tájékoztatást nyújtott a trágyaszag ügyében.
Szerző