Előfizetés

Jövőre mehet csak vizsgálatra az, aki most kér időpontot hasi ultrahangra Újbudán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.17. 21:44
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ám a kormányhivatal nem talált olyan körülményt, ami miatt intézkedni kéne.
Augusztus elején számolt be először az RTL Híradó arról, hogy fél évet kell várni a budapesti 11. kerületi Szent Kristóf szakrendelőben ultrahang-vizsgálatra, mert nincs elég szakorvos. Akkor a kormányhivatal azt ígérte, soron kívül intézkednek és akár más szolgáltatókat is kijelölnek a kerületieknek.
"Fel tudjuk venni a várólistára és január-februárra lesznek helyek"

- ezt viszont már másfél hónappal később, kedden mondták a riporternek, mikor telefonon időpontot próbált kérni ugyanott. "Orvos kéne, nem oldódott meg semmi" - érkezett a válasz arra, hogy a Kormányhivatal megoldást ígért. Másik intézményt sem jelöltek ki, és jelenleg azok kapnak időpontot, akik májusban jelentkeztek.
Megkeresték Pásztélyi Zsoltot, a Magyar Járóbeteg Szakellátó Szövetség elnökét, aki azt mondta, a műtéti várólistákhoz hasonló szabályozás kellene, egy alap, amivel követni lehetne az ellátási problémákat, hogy az egészségbiztosító többletforrással léphessen ott be. Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója korábban fejlesztést ígért, de friss közlésük szerint jelenleg az informatikai rendszerrel foglalkoznak.
A kormányhivataltól azt írták, nem állapítottak meg olyan körülményt, ami miatt intézkedni kellett volna.

Megállapították továbbá, hogy a sürgősséggel beutalt betegeket 1-2 munkanapon belül megvizsgálják a Szent Kristóf szakrendelőben. Az Újbudai önkormányzat pedig állítja, egyedül a hasi ultrahangra kell várakozni, és már ennek megoldása is "folyamatban van".

Benkő nem tud róla, hogy minisztercserére készülne Orbán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.17. 20:27
Benkő Tibor
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Van igazság a Népszava értesüléseiben, de nem a teljes igazság - kommentálta a honvédelmi miniszter korábbi cikkünket.
Miközben a fórumon nyíltan megújulást sürgettek, lapunkhoz ismét olyan információk jutottak el, hogy még az idén változás várható a honvédelmi miniszteri poszton, mert Benkő Tibort nem feltétlenül tartják alkalmasnak a hadsereg teljes modernizációjának levezénylésére. Ezzel egy időben arról is kaptunk híreket, hogy több jelentős átalakítás jöhet a minisztériumban is.
"Én is olvastam ezeket a híreket a tegnapi nap folyamán, és azt tudom mondani, hogy a biztos forrásra való hivatkozásról én nem tudok. Én biztos forrásból tudom mondani, hogy én nem tudok ilyen dologról"

- nyilatkozta Benkő Tibor az InfoRádiónak a Népszava értesüléséről. Arról is kaptunk híreket, hogy több jelentős átalakítás jöhet a minisztériumban, így a HM még az idén elveszítheti háttérintézményei nagy részét. Erről Benkő azt mondta, olyan gazdasági társaságokról van szó, amik korábban katonai szervezetek voltak, mielőtt háttérintézményekként kiváltak volna a honvédségből.
"Nekem meggyőződésem, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak nem gazdasági társaságokat kell működtetni és irányítani, hanem a katonai képességeket kell visszaállítani"

- fogalmazott a miniszter. Szerinte az átalakítások célja, hogy a mostanában beszerzett korszerű technikai eszközöket ne a 60-as és 70-es évek eszközeivel kelljen javítani. "Minden változás az előremutatás, az előre haladás érdekében történik. És ilyen értelemben akkor van valami igazság abban a cikkben, ami megjelent, de nem a teljes igazság" - fogalmazott, leépítés helyett korszerűsítést hangsúlyozva.
A Székesfehérvárra való költözés Benkő szerint nem a minisztérium egészére vonatkozik, hanem annak csak arra a részére, ami korábban a Magyar Honvédség vezérkara volt.
Kapcsolódó
Hadvezetés: oszolj?

Másodszor is Zugló fogadja be az ARC plakátkiállítást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.17. 19:45
A kép a tavalyi, zuglói ARC kiállításon készült
Fotó: ARC - UNFAKE!
Az önkormányzat illetékes bizottsága meghozta a döntést, a kiállításnak idén is lesz helye Budapesten.
A zuglói önkormányzat illetékes bizottsága kedd délután hozzájárult, hogy ugyanott lehessen a 19. ARC kiállítás, mint ahol hosszú keresés után végül tavaly is helyet kapott a rendezvény - írja közösségi oldalán az ARC. A tárlat szeptember 27-től október 13-ig az Örs vezér úton lesz látható, pár száz méterre az Örs vezér terétől.
"Klíma. Katasztrófa? Globális akasztófa, amin együtt fogunk lógni? Vagy nem kell a paláver, más az, ami alá ver az emberiségnek?"

- olvasható a 19. ARC közérzeti plakátkiállítás szervezőinek a művészek felé intézett fiatalos felhívásában. Most a "KLÍMARIADÓ!" témára várnak pályamunkákat, a tavalyi, 18. ARC az "UNFAKE" témával futott.