Bioritmus;allergia;pollenszezon;

2019-09-18 14:14:00

Ételek is okozhatnak szemviszketést

Pollenszezonban a keresztallergiát okozó táplálékok úgynevezett orális allergia szindrómát válthatnak ki, ezért nem árt tudni, milyen ételek okozhatnak tüneteket.

Keresztallergiát olyan ételek okozhatnak, amelyeknek fehérjeszerkezete az allergizáló anyagokéhoz hasonló. Fogyasztásuk esetén a szervezet, ahogy allergia esetén is, kóros immunválasszal, ellenanyag termelésével reagál. Keresztallergia során elsősorban az úgynevezett orális allergia szindróma, a szájüregben és a garatban jelentkező panaszok alakulhatnak ki. Leggyakoribb az ajkak és a nyelv viszketése, ödémája, illetve a garat ödémája is, de orr- vagy szemviszketés is jelentkezhet. Egy tengerparti nyaraláson egy pollenallergiásnak általában csökkennek vagy nincsenek tünetei, de bizonyos ételek elfogyasztása okozhatja a tünetek megjelenését - mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa a Népszavának.

Jelenleg a Kárpát-medencében a fekete üröm és a parlagfű pollenkoncentrációja a legmagasabb. Utóbbi keresztallergizáló ételei a görög- és a sárgadinnye, a banán, az uborka, a cukkini, a paradicsom. Fekete üröm allergia esetén pedig a zeller, a sárgarépa, a napraforgó és a méz fogyasztása válthatja ki, illetve erősítheti fel a panaszokat. Gyakori még a nyírfa pollenjére kialakuló allergia, amely sok nyersanyaggal, például az almával, a körtével, a cseresznyével, az őszi- és a sárgabarackkal, a szilvával, a kivivel, a zellerrel, a sárgarépával, a burgonyával, a mogyoróval és a mandulával is keresztallergiát mutat. A fűfélékre allergiások tüneteit a dinnyék, a krumpli, a paradicsom, a narancs és a mogyoró válthatja ki vagy erősítheti fel.  

Érdemes diagnosztizáltatni, pontosan mi váltja ki az allergiás tüneteket, ekkor beazonosítható, az is, milyen nyersanyagok okoznak keresztallergiát. Megelőzéshez érdemes ezeket az ételeket kerülni, de vannak olyan kezelések, készítmények, amelyek még a pollenszezon kezdete előtt felkészítik a nyálkahártyát a várható terhelésre. Súlyos allergia esetén ki lehet próbálni az úgynevezett deszenzitizációs, érzékenységet csökkentő, immunspecifikus kezeléseket, amelyek egy év alatt csökkentik, három-négy év alatt pedig akár meg is szüntetik az allergiát. Egyre többet hallani, hogy az allergia kialakulásában a túlzásba vitt higiénia és az anyatejes szoptatás hiánya is közrejátszik, ezért az ezekre való odafigyelés is a megelőzés egyik módja lehet – jegyezte meg a szakember.