Ételek is okozhatnak szemviszketést

Publikálás dátuma
2019.09.18. 14:14

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
Pollenszezonban a keresztallergiát okozó táplálékok úgynevezett orális allergia szindrómát válthatnak ki, ezért nem árt tudni, milyen ételek okozhatnak tüneteket.
Keresztallergiát olyan ételek okozhatnak, amelyeknek fehérjeszerkezete az allergizáló anyagokéhoz hasonló. Fogyasztásuk esetén a szervezet, ahogy allergia esetén is, kóros immunválasszal, ellenanyag termelésével reagál. Keresztallergia során elsősorban az úgynevezett orális allergia szindróma, a szájüregben és a garatban jelentkező panaszok alakulhatnak ki. Leggyakoribb az ajkak és a nyelv viszketése, ödémája, illetve a garat ödémája is, de orr- vagy szemviszketés is jelentkezhet. Egy tengerparti nyaraláson egy pollenallergiásnak általában csökkennek vagy nincsenek tünetei, de bizonyos ételek elfogyasztása okozhatja a tünetek megjelenését - mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa a Népszavának.
Jelenleg a Kárpát-medencében a fekete üröm és a parlagfű pollenkoncentrációja a legmagasabb. Utóbbi keresztallergizáló ételei a görög- és a sárgadinnye, a banán, az uborka, a cukkini, a paradicsom. Fekete üröm allergia esetén pedig a zeller, a sárgarépa, a napraforgó és a méz fogyasztása válthatja ki, illetve erősítheti fel a panaszokat. Gyakori még a nyírfa pollenjére kialakuló allergia, amely sok nyersanyaggal, például az almával, a körtével, a cseresznyével, az őszi- és a sárgabarackkal, a szilvával, a kivivel, a zellerrel, a sárgarépával, a burgonyával, a mogyoróval és a mandulával is keresztallergiát mutat. A fűfélékre allergiások tüneteit a dinnyék, a krumpli, a paradicsom, a narancs és a mogyoró válthatja ki vagy erősítheti fel.  
Érdemes diagnosztizáltatni, pontosan mi váltja ki az allergiás tüneteket, ekkor beazonosítható, az is, milyen nyersanyagok okoznak keresztallergiát. Megelőzéshez érdemes ezeket az ételeket kerülni, de vannak olyan kezelések, készítmények, amelyek még a pollenszezon kezdete előtt felkészítik a nyálkahártyát a várható terhelésre. Súlyos allergia esetén ki lehet próbálni az úgynevezett deszenzitizációs, érzékenységet csökkentő, immunspecifikus kezeléseket, amelyek egy év alatt csökkentik, három-négy év alatt pedig akár meg is szüntetik az allergiát. Egyre többet hallani, hogy az allergia kialakulásában a túlzásba vitt higiénia és az anyatejes szoptatás hiánya is közrejátszik, ezért az ezekre való odafigyelés is a megelőzés egyik módja lehet – jegyezte meg a szakember.
Szerző

Kevesebbszer betegek a népszerű ovisok

Publikálás dátuma
2019.09.18. 12:12

Fotó: Anne-Sophie Bost/PhotoAlto / AFP
A társadalmi egyenlőtlenség már gyermekkortól kezdve hat az egészségre, a népszerűtlen óvodások kicsit gyakrabban kapnak el valamilyen betegséget - állapította meg egy norvég tanulmány.
Az óvodában a népszerűtlen gyerekek kicsit gyakrabban kapnak el valamilyen betegséget - ezt állapította meg egy frissen publikált norvég tanulmány, amelyről az Aftenposten című napilap számolt be. Vidar Sandsaunet Ulset, az Oslói Egyetem pszichológia tanszékének kutatója kollégáival együtt 579 2-5 éves korú gyereket vizsgált három éven át. Azt akarták kideríteni, hogyan hat a gyermekek egészségi állapotára az, hogy milyen népszerűek más gyerekek között, és arra az eredményre jutottak, hogy a legnépszerűbb gyerekek a legkevesebbszer betegszenek meg.
"Azt jelzi, hogy a társadalmi egyenlőtlenség hat az egészségre, és ez már gyermekkorban elkezdődik"

- mondta el a kutató a lapnak.

 "Azok, akiket kirekeszt a csorda, biológiailag különleges módon reagálnak. A szervezetük arra készül, hogy megtámadják és megsérülhet, és a szervezet baktériumok és vírusok elleni védelme meggyengül" - magyarázta a tudós.
A kutatásban azt kérték a gyerekektől, hogy induljanak képzeletbeli buszos utazásra, és mondják meg, hogy a csoportból kivel mennének szívesen. A gyerekek a kiválasztott útitársak képét fotók közül vehették ki, és tehették fel maguk mellé a buszra. A gyermekek megbetegedéseiről a szülőktől kapott, kitöltött kérdőívekből kaptak adatokat. A betegségek feltérképezésénél azt figyelték meg, hogy 
a népszerűtlen gyerekek többször voltak betegek.

 A feljegyzett betegségek között szerepeltek a közönséges megfázások, továbbá a szem, fül, nyak, tüdő és gyomor valamilyen fertőzése. "Kevés kontextust találtunk, és sok magyarázata van annak, hogy miért betegednek meg a gyerekek. A gyerekek népszerűsége ebben nagyon kis szerepet játszik" - foglalták össze az eredményt a kutatók.
A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy miközben a népszerűtlen gyerekek kicsit többször betegednek meg, azért nem lesznek népszerűtlenek, mert nagyon betegek. Sandsaunet Ulset hozzátette: kutatásuk rámutat ugyanakkor, hogy a társadalmi kapcsolatok fontosak az egészség szempontjából, és arra is, hogy milyen fontos, hogy a gyerekekkel befogadóak legyenek már az óvodában is. "A társadalmi egyenlőtlenségek hatása az egészségre valószínűleg már korai gyermekkortól kezdődik" - fűzte hozzá.
Szerző

Még a lelki jóllétért is felelhet a bélflóra egészsége

Publikálás dátuma
2019.09.17. 15:15

Fotó: Alice S./BSIP / AFP
Az emésztőrendszerben élő baktériumok és az agy közötti kapcsolat régóta ismert és sokat kutatott jelenség.
Becslések szerint az immunrendszer 70 százaléka a belekben található Az itt található baktériumok több módon is hatnak az egészségre: nemcsak az emésztés, de az elme megfelelő működését is befolyásolják. Megan Rossi, a londoni King’s College táplálkozástudományi szakértője, akinek szeptemberben jelenik meg Eat Yourself Healthy (Edd magad egészségesre) című könyve, a New Scientistnek adott interjújában arról is beszélt, a bélflóra egészsége a lelki jóllét, a boldogság szempontjából is fontos – számolt be a Dívány.  
Megan Rossi úgy véli, a bélflóra nagyobb szerepet játszik az emberi egészségben, mint eddig vélték. A dietetikus az interjúban említ egy kutatást is, amely szerint a túlsúlyos emberek partnereit is jobban veszélyezteti az elhízás, mert a testi érintkezéssel és a közös konyhában „átköltözhetnek” az egészségtelen működésű bélbaktériumok. 
A szakember dietetikusi munkája során azt tapasztalta, hogy miután vesebetegséggel küzdő pácienseinek azt ajánlotta, fogyasszanak prebiotikumokat, azaz egészséges bélbaktériumok termelődését segítő alapanyagokat és probiotikumokat, azaz baktériumokat, a vesebajokat okozó, vérben található méreganyagok szintje csökkent, és elmúltak az emésztési panaszaik is. Az ausztrál női szinkronúszócsapat táplálkozási szakértőjeként pedig azt is megfigyelte, hogy a teljesítményük miatt szorongó sportolók bélrendszerével több gond volt. 
Nem Rossi az egyetlen, aki állítja, az emésztőrendszerben élő baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok összessége, azaz a bélflóra és többi szerv működése között szoros a kapcsolat. A bélrendszer és az agy közötti kommunikációt is régóta kutatják, bebizonyosodott, a jótékony bélbaktériumok képesek az agy érzelmekért és hangulatért felelős részeit ingerelni és a depresszió tüneteit is enyhíteni.
A bélflóra egészségét a táplálkozási szokások befolyásolják. Rengeteg étel segítheti a megfelelő működését, sok pedig rombolja a mikrobiom egyensúlyát. Rossi szerint nem kell hatalmas változtatásokat tenni és szigorú diétás előírásokat követni ahhoz, hogy a bélflóránknak tetsző módon táplálkozzunk. Az emésztőrendszer működésére különösen a növényi ételek hatnak jótékonyan: a növényi rostok mellett legalább harmincféle olyan természetes vegyületet is tartalmaznak, amelyek a lelki jóllét mellett a szív egészségének is használnak és az elhízás ellen is védenek. Ajánlottak a teljes kiőrlésű gabonák, a magvak és mogyorófélék és a gyümölcsök is. Rossi szerint nem véletlen, hogy a csokoládé vagy a bor fogyasztása boldogságérzettel kapcsolódik össze, hiszen ezekben is számos, a bélflórát segítő, ezen keresztül pedig az elme egészségét javító prebiotikus anyag található. Bizonyos esetekben, például antibiotikum-kúra után szükség lehet mesterséges prebiotikumokat és probiotikumokat tartalmazó gyógyszerek, táplálékkiegészítők fogyasztására is.
Szerző