gyűjtés;népzene;

2019-09-21 13:23:00

Népdalkincsünk Atyai ága

A magyar népzenei folklórkincs alig ismert keleti (türk) rokonságát mutatja be az Agócs Gergely vezette Fonó Zenekar különleges produkciója, az Atyai ág, amellyel most országos turnéra indulnak.

A felvidéki származású népzenekutató és aktív muzsikus, Agócs Gergely – főállásban a Hagyományok Háza tudományos munkatársa – egészen Kodály Zoltán 1937-ben megjelent, A magyar népzene című kötetéig vezeti vissza a folklórkincsünk keleti (cseremisz, nogaj, kumuk, udmurt, tatár, baskír) rokonságára vonatkozó elméletet. Szó sincs tehát divatos politikai fellángolásról – sőt Agócs szerint „ma már egyetlen komoly társadalomkutató sem vitatja a magyar nyelv finnugor elemeinek jelenlétét. Ezt az irányt nevezhetjük akár anyai ágnak”. Ugyanakkor tény, hogy Kodály a magyar népdalok rokonságát az eurázsiai füves pusztán, illetve az azt övező területek ugor és türk népeinek zenéjében fedezte fel.

„Ez a felismerés indított el engem is a különféle türk és finnugor népek szállásterületeire, hogy a Kodály által vázolt feladatok elvégzésén, illetve tudományosan megalapozott összehasonlító vizsgálatokon munkálkodjak. A szúrópróba-szerű hanti, komi, udmurt és baskír gyűjtéseim után az Orosz Föderáció észak-kaukázusi térségébe – a Kabard-Balkár és Karacsáj-Cserkesz köztársaságok, valamint Dagesztán területére – más népzenekutató és folklorista kollégák bevonásával eddig hat hosszabb gyűjtőutat szerveztem. A karacsájok, balkárok, nogajok és kumukok falvaiban végzett gyűjtőutaim során sok olyan nyilvánvaló, nem egyszer dallamazonosságot mutató népzenei párhuzamot sikerült feltárni, amelyek igazolják Kodály feltevéseit, illetve megerősítik tanítványai és követői eddigi eredményeit” – mondja Agócs Gergely. Legutóbb június végén tért vissza egy intenzív gyűjtőútról, amelynek során három kaukázusi régió 15 különböző helyszínén végeztek kutatásokat.

2017-ben, a Kodály-emlékévben elérkezettnek látta az időt, hogy az „atyai ág”, vagyis a türk népzenei rokonságunk képviselőit Magyarországra hívja. Akkor a Pesti Vigadóban léptek színpadra, s ennek a sikeres előadásnak szerves folytatása a mostani országos turné. Dagesztánból, a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságból, a Kabard-Balkár Köztársaságból és Baskíriából hat énekes és hangszeres szólista (köztük a világhírű Arszlanbek Szultanbekov), valamint egy férfikar érkezik Magyarországra. A Fonó Zenekart a népi fúvós hangszereken játszó Agócs Gergely mellett Navratil Andrea énekesnő, Gombai Tamás és Pál István Szalonna (hegedű), D. Tóth Sándor (brácsa), Tárkány-Kovács Bálint (cimbalom) és Kürtösi Zsolt (bőgő) alkotja.   

Infó:

Az Atyai ág turné (szeptember 21–28.) állomásai: Kecskemét, Székesfehérvár Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Székelyudvarhely, Marosvásárhely és Debrecen