Jön a klímacsúcs, és már az óriásvállalatok is klímavédelemmel kampányolnak

Publikálás dátuma
2019.09.22. 11:42

Fotó: Shutterstock
Több mint 20 billió dollárnyi az együttes tőkéje a We Mean Business-hez csatlakozó cégeknek. Az energiaszektorból feltűnően kevés az érdeklődő.
Az ENSZ klímacsúcs közeledtével több multinacionális vállalat is bejelentette, visszavágják kibocsátásukat az üvegházhatású gázok terén, és csatlakoznak egy klímavédő kezdeményezéshez, írja a Reuters. A We Mean Business egy júniusban, 28 óriásvállalat által indított kezdeményezés. A résztvevők különböző szinten elkötelezettek a klímavédelem felé, közülük 87 nagyvállalat - együttesen 2,3 billió dollárnyi piaci tőkével - a karbonsemlegességet, illetve a globális felmelegedés 1,5 fok alatt tartását vállalta a hírügynökség szerint.
A csatlakozó vállalatok közül a szén-dioxid kibocsátásuk 2050-ra való lenullázását tűzte ki célul többek közt a svájci Nestle vagy a francia L'Oreal. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény, és az abban meghatározott legfeljebb 1,5 Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedés szem előtt tartását vállalta például a finn Nokia és a francia Danone.
Még többen vannak azok a vállalatok, melyek a felmelegedés 2 fokban való maximalizálását vállalták, illetve az erre való törekvést: a We Mean Business honlapja szerint 997 ilyen vállalat van, 20,1 billió dollárnyi tőkével.
Az persze az ENSZ egy korábbi jelentéséből már tudható, hogy a felmelegedés 1,5 fok alatt tartására nincs különösebben esély, de ha sikerülne is, az sem mentené meg emberek százmillióit az ivóvízhiánytól, milliárdokat pedig az extrém hőhullámoktól. Két fokos felmelegedés esetén már 1-2 milliárd embert is érintene a vízhiány - és jelenleg ez is optimista becslésnek tekinthető. A csatlakozó cégek között feltűnően kevesen vannak azok is, melyek az energiaszektorban érdekeltek - annak ellenére, hogy ezek közül kerül ki az a maroknyi, 90-nél is kevesebb óriásvállalat, mely az üvegházhatású gázok kibocsátásának kétharmadáért felelős. A 30 évre előre vállalt kötelességek így ha a klímakatasztrófa lassítására csak alig alkalmasak is, minden esetre segítenek a We Mean Business-hez csatlakozó cégeknek visszaszerezni a részvényesek és befektetők bizalmát.
Szerző
Frissítve: 2019.09.22. 20:43

Juncker: esélye sincs Johnsonnak újratárgyalni a Brexit feltételeit

Publikálás dátuma
2019.09.22. 10:32

Fotó: David Cliff / AFP / NurPhoto
A kilépés brit döntés, hangsúlyozta az EB elnöke, ezért a briteké a felelősség, ha ismét határellenőrzésre lesz szükség az Írországok között.
Az Európai Bizottság elnöke szerint nem nyitható újra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás, és katasztrofális következményei lennének, ha az Egyesült Királyság rendezetlen módon lépne ki az Európai Unióból. Jean-Claude Juncker a Sky Newsnak adott - részleteiben már csütörtökön ismertetett, de teljes egészében a brit hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorában sugárzott - interjúban közölte azt is, hogy az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó tartalékmegoldást (backstop) fel lehet váltani alternatív megoldásokkal, de csak olyanokkal, amelyekkel maradéktalanul elérhetők a backstop-záradék eredeti célkitűzései.
A tavaly novemberben elért, a londoni alsóházban háromszor is elutasított jelenlegi Brexit-megállapodás egyik sarkalatos eleme a backstop, amelynek alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha - illetve amíg - nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását. Emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.  London azonban mereven elveti az EB és Juncker szerinti egyetlen lehetséges megoldást, a backstop-záradékot. A brit kormány szerint ugyanis a tartalékmegoldás az Egyesült Királyság alkotmányos integritását és saját belső piacát kezdené ki.
Juncker szerint ha az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, akkor ismét megjelenik a fizikai határ Írország és Észak-Írország között, mivel meg kell védeni az EU egységes belső piacának érdekeit. Ez a 499 kilométeres határszakasz ugyanis az unió és Nagy-Britannia határa lesz onnantól. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindezért nem az EU lenne a felelős, a Brexit brit döntés.
A fentiekkel Juncker egyébként nem mondott újat: az unió ezek melletti elkötelezettségébe bukott bele Theresa May, aki Boris Johnson előtt volt a brit miniszterelnök. Johnson mégis egyre csak azt hangsúlyozza, hogy újra fogja tárgyalni a Brexit feltételeit - miközben rohamosan közeledik október 31-e, mely határidővel jelen állás szerint megállapodás nélkül zuhan majd ki országa az EU-ból. Ez súlyos mélyütés lenne a brit gazdaságnak, gyógyszer- és élelmiszerhiányt okozhatna az országban, valamint Észak-Írország, később pedig akár Skócia kiválásához is vezethetne.
Frissítve: 2019.09.22. 13:07

Sérülteket hagyott maga után az idei 17. tájfun Japánban

Publikálás dátuma
2019.09.22. 09:53

Fotó: Takehito Kobayashi / Yomiuri
Lecsapott Japánra a szezon 17. trópusi vihara, a Tapa, 19-en megsérültek, 300 légi járatot töröltek.
Az NHK helyi közszolgálati televízió beszámolója szerint a Tapa ugyan elhaladt a dél-japán Okinava prefektúra mellett, mégis voltak sérültjei. A helyi légitársaságok elővigyázatosságból törölték az Okinava és Japán legnagyobb szigete, Honsú közötti járatokat. Hasonló korlátozást rendeltek el a délnyugati Kjúsú szigetére tartó viszonylatokra, ebbe az irányba tart ugyanis a tájfun. Okinava szigetén a rendkívül heves szél megrongálta a távvezetéket, mintegy 5000 háztartásban nincs áram. A meteorológusok előrejelzése szerint a vihar vasárnap estére éri el Kjúsút, ahol helyenként akár 300-400 milliméter eső is eshet. Kjúsún korlátozták a vasúti forgalmat is, miután a szigetre tartó szél erőssége egyes helyeken elérte az óránkénti 160-190 kilométeres sebességet. A hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy a rendkívüli időjárás miatt a tengeren nagy hullámok keletkeznek, míg a szárazföldön a megnövekedett csapadék mennyisége miatt földcsuszamlások lehetnek. A Tapa további útja a Cusima-szorost érintve Honsú és Hokkaidó szigete felé vezet, majd hétfőre kijut a Csendes-óceánra, ahol szakértők szerint új erőre kaphat. Szeptember elején Japánban a Fakszaj tájfun tombolásában három ember meghalt, több mint hatvan megsérült.
Szerző
Témák
japán tájfun