"Menj a zsidókhoz!" - ezzel dobták ki Hunvald ételosztásáról Gulyás Mártont

Publikálás dátuma
2019.09.22. 21:48
Gulyás Márton
Fotó: Népszava
Azt próbálta megtudni, honnan van pénz a rengeteg szétosztott krumplira és hagymára. Nem sikerült.
Krumplikat és hagymákat osztott Hunvald György, a Ferencvárosi Lokálpatrióták erzsébetvárosi főpolgármester-jelöltje vasárnap. Elment az eseményre Gulyás Márton ellenzéki aktivista is, hogy megtudja, vajon milyen finanszírozásból sikerült hozzájutni a rengeteg ételhez, amit a jelölt a helyi választóknak akar kiosztani. Ám, mint a Mérce.hu írja, nem járt sikerrel; helyette
"Menj a zsidókhoz!" felkiáltással kidobták Gulyást a kampányrendezvényről.

Végül a stáb zsidózó tagjával mégis sikerült beszélnie, aki előbb azt részletezte, hogy a Momentum az új SZDSZ, és mint ilyen, zsidó párt. Aztán rajta keresztül végül Hunvaldot is sikerült telefonon elérnie az aktivistának. Perceken keresztül kérdezgette a jelöltet arról, hogy miből finanszírozzák az ételosztást. Azzal érvelt Gulyás, hogy ő is VII. kerületi lakos. Hunvald végül ezzel rázta le:
"ha bárki más megkérdezi ugyanezt a kérdést, nekik szívesen válaszolok, maguknak nem. Vagy magának nem. Mert maga egy rosszindulatú ember".

Hunvald György korábban már volt Erzsébetváros polgármestere. Emiatt az időszak miatt indítottak ellene több nyomozást, és bűnösnek találták a lakáskiutalások és a szerződések kapcsán hivatali visszaélésben, hűtlen kezelésben és magánokirat-hamisításban. Ősszel várható ítélet egy jelenleg is futó ügyében, mivel az ügyészség szerint 45 millió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak.
Az ellenzéki összefogás színeiben Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció politikusa indul a polgármesteri címért.

Köves Slomó: ma a zsidó közösség biztonságban és nyugodalomban élhet

A zsidó közösség biztonságban és nyugodalomban élhet ma Magyarországon - jelentette ki Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija vasárnap. Ezután nem sokkal jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hogy a legmagasabb kategóriában válik elismert egyházzá az EMIH. Semjén azt is mondta, a magyar kormány álláspontja a "zéró tolerancia" az antiszemitizmus terén.

Szerző
Frissítve: 2019.09.24. 08:21

Semjén bejelentette, mostantól tényleg kitömik pénzzel az EMIH-et

Publikálás dátuma
2019.09.22. 21:13
Semjén Zsolt és Köves Slomó
Fotó: Kovács Attila / MTI
Átfogó megállapodást kötöttek a kormánnyal, a legmagasabb kategóriában válik elismert egyházzá az EMIH.
Átfogó megállapodást kötött a magyar kormány és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), amelynek értelmében a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá válik - jelentette be a miniszterelnök-helyettes vasárnap, a szentendrei új zsinagóga avatási ünnepségén. Semjén Zsolt rámutatott:
ezzel alanyi jogon jár az állami, önkormányzati intézményrendszerrel azonos finanszírozás minden közfeladatot átvállaló intézmény tekintetében, legyen az oktatási, szociális, kulturális vagy az élet bármely területét érintő közfeladat-átvállalás.

A megállapodás alapján a fegyveres testületeknél is felállhat az EMIH tábori lelkészi szolgálata - fűzte hozzá.
Semjén fontosnak nevezte, hogy a szerződés tartalmazza azon zsidó emlékhelyek megőrzését és felújítását is, amelyekhez ma már nem tartozik gyülekezet. A miniszterelnök-helyettes elmondta: Magyarországon a zsidó életnek, kultúrának reneszánsza van. Köszönetét fejezte ki Köves Slomónak, az EMIH vezető rabbijának és Oberlander Báruch rabbinak, a budapesti Ortodox Rabbinátus vezetőjének, akiknek ebben nagy szerepük van azzal, hogy a régi hagyományokat visszahozták, és élettel töltötték meg azokat a kereteket, amelyeket a történelem tragédia megrendített. Hangoztatta:
a magyar zsidóságnak egészen különleges küldetése és szerepe van, sajátos értékgazdagságot hordoz. A kormány pontosan tudja ezt, és természetes kötelességének tartja, hogy ehhez minden szükséges segítséget megadjon.

A miniszterelnök-helyettes a Tett és Védelem Alapítvány tevékenységét elismerve kifejtette: az európai és a magyar zsidóságot három dolog fenyegeti. Az egyik a hagyományos antiszemitizmus, ebben a magyar kormány álláspontja a zéró tolerancia. A második elválaszthatatlan az illegális, tömeges iszlám bevándorlástól - állította, rámutatva: amikor Magyarország megvédi a határait, akkor a magyar zsidóságot is védi. A harmadik pedig elmondása szerint az "Izrael-ellenesség", amelyet ő Izrael politikájának kritizálásában vél felfedezni az Európai Unióban is. (Az EU ugyanis nem ismeri el az 1967-es hatnapos háború folyamán Izrael által elfoglalt területeket Izrael állam részeként.)

Köves Slomó: a zsidó közösség biztonságban és nyugodalomban élhet

A zsidó közösség biztonságban és nyugodalomban élhet, büszkék vagyunk a múltunkra, hagyományainkra, és úgy gondoljuk, hogy Magyarországon és Budapesten nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van a zsidó közösségnek - jelentette ki Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija vasárnap Budapesten, a közösség két új Duna menti zsinagógájának és két új tóratekercsének avatási ünnepségén. Azt azért hozzátette: habár fizikai atrocitások nincsenek, a szívekben és a fejekben "még mindig ki kell nyitnunk a kapukat és ablakokat".
"A mai nap történelem" - mondta a rabbi az eseménynek otthont adó Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműnél. Hozzátette: tudomása szerint soha, de a holokauszt óta biztosan nem volt még Budapesten olyan esemény, amelynek keretében egy nap két tóratekercset is ünnepélyesen befejeztek és két új közösségi központot is átadtak. 
A vasárnapi eseménysorozat a közösség szentendrei és lipótvárosi imahelyeinek átadásával folytatódik, amelyet avatóünnepségek és a zsinagógák új tóratekercseinek elhelyezése kísér.
Köves Slomó és Zoltai Gusztáv
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Frissítve: 2019.09.28. 14:40

"A főnök utasítására": lekapcsolták a kerületőrök az áramot, mikor színpadra lépett Pikó András

Publikálás dátuma
2019.09.22. 19:04
Pikó András egy korábbi rendezvényen.
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Hangosítás csak akkor lett újra, miután elmondta beszédét. Panaszt tesznek a történtekért.
A budapesti, VIII. kerületi Mátyás téren tartott kampány-rendezvényt a kerület ellenzéki polgármester-jelöltje, Pikó András vasárnap. Beszédek voltak tervben, és több előadóművész fellépése, ám ezt nem sikerült teljes mértékben megvalósítani, mert - mint a Mérce.hu írja -
a kerület rendőrei lekapcsolták az áramról a hangosítást, amikor Pikó a színpadra lépett volna.

A rendezvényt Balogh Lajos, az egyik helyi ellenzéki jelölt szerint – aki a Mérce tudósítójának nyilatkozott – egy hete bejelentették, bár erre elmondása alapján a hivatalos kampányban nem is lett volna szükség. A hangosításhoz az áramot a téren található "rendőrségi pont" nevű, a környéket felügyelő rendőröknek odatett bódéból kapták. Ráadásul rendőrségi pont a józsefvárosiaké, akik bármikor kérhetnek áramot onnan - hangsúlyozta Balogh.
"A főnök utasítására húzták ki"

- mondta erről a bódénál tartózkodó egyik józsefvárosi kerületőr a Mércének, bár hivatalos magyarázat még nincs. A szervezők azonnal értesítették a rendőrséget, akik a helyszínre érkezve kivizsgálták az esetet, de a jelek szerint nem intézkedtek.
"Egy kerületőr a JGK Zrt. utasítására kihúzta a hangosítást biztosító áramot"

- reagált Pikó András közleményben. A rendezvény órákon át folyhatott zavartalanul, egészen addig a pillanatig, amíg a színpadra nem lépett, húzta alá. "Alattomosan, minden előzetes egyeztetés nélkül" léptek a fideszes Kocsis Máté vezetése alatt létrehozott kerületőrség emberei. (A JGK a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ rövidítése, a részvénytársaságot 2015-ben bízta meg az önkormányzat a vagyonkezeléssel.)
"Szánalmasnak tartom a Fidesz próbálkozását, hogy kicsinyes eszközökkel próbál meg minket elhallgattatni. Mindez kifejezi, hogy rettegnek az őszinte szótól: a Fidesz gyenge és gyáva, fél szembenézni a valósággal és lenézi a józsefvárosi lakosokat" - tette még hozzá a polgármester-jelölt. A kerületi önkormányzat felé panaszt tesznek.
Pikó végül hangosítás nélkül mondta el beszédét a jelenlévő több száz embernek. Az áramot 20 perccel később, de egyből felszólalása után kapcsolták csak vissza.
Szerző
Frissítve: 2019.09.22. 19:17