Előfizetés

Nyomoz a BRFK a Karácsony rendezvényét megzavaró vízi trollok után

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.23. 19:42

Fotó: Merész Márton / 168 óra
Nem csak a humoruk volt kriminális, konkrétan bűncselekményt követtek el a szabotázs közben.
Motorcsónakos kormánypárti trollkülönítmény zavarta meg vasárnap délután Karácsony Gergely programbemutatóját – mint a Népszava is beszámolt róla, a csapat hangos cirkuszi zenével próbálta elnyomni az ellenzéki polgármester-jelölt rendezvényét. Erről az Index videót is készített.
A szabotőrök bátran eltakarták arcukat, és ragasztószalaggal fedték le a motorcsónak lajstromjelzését – utóbbi viszont egy laikus számára is szabálysértésnek tűnne. Mint megtudtuk, több annál: mikor az esetről kérdeztük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, jelezték, hogy
megkeresésünkre nyomozást indítottak egyedi azonosító jellel visszaélés gyanúja miatt, ismeretlen tettessel szemben.

Ez már kevésbé lehet vicces a trollok számára, hiszen az eset bűncselekménynek számít, és akár három év szabadságvesztés is kiszabható miatta. Nem kizárt, hogy a trollok felmérték tettük súlyát, és éppen ezért takarták el arcukat csónakozás közben. Karácsony Gergely sajtóeseményét már korábban is próbálták megzavarni: akkor, szeptember 18-án a Fidelitas tagjai akcióztak, és az Átrium színház előtt tartott sajtótájékoztató alatt ugyanazt a cirkuszi zenét (a Gladiátor bevonulását) játszották be, mint vasárnap a csónakosok. A dal így szorosan kapcsolódik a Fidelitas „Budapest nem cirkusz”- kampányához, amivel Tarlós István főpolgármester ellenzéki kihívóit próbálják kifigurázni.

Semjén olyan kategóriába sorolta az EMIH-et, ami nincs

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.09.23. 19:29
Semjén Zsolt és Köves Slomó
Fotó: Kovács Attila / MTI
A miniszterelnök-helyettes vasárnap jelentette be: átfogó megállapodást kötött a magyar kormány és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, amelynek értelmében az EMIH a „legmagasabb kategóriában elismert egyházzá válik”.
A döntés elvileg már megszületett, de – szemben a távirat iroda korábbi hírével – a finanszírozási megállapodást még nem írta alá a magyar kormány és a Köves Slomó rabbi vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). Mivel a szerződés még nem publikus, egyelőre annak pontos tartalma sem ismert.
Vasárnap késő este számoltunk be mi is az MTI nyomán arról, hogy a szentendrei új zsinagóga avatási ünnepségén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette: átfogó megállapodást kötött a magyar kormány és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, amelynek értelmében az EMIH a „legmagasabb kategóriában elismert egyházzá válik”. Semjén szerint ezzel alanyi jogon jár az állami, önkormányzati intézményrendszerrel azonos finanszírozás minden közfeladatot átvállaló intézmény tekintetében, legyen az oktatási, szociális, kulturális vagy az élet bármely területét érintő közfeladat-átvállalás. A megállapodás alapján a fegyveres testületeknél felállhat az EMIH tábori lelkészi szolgálata. A távirati iroda tudósítása több kérdést is felvet. A törvény értelmében ugyanis csak „bevett”, „államilag elismert” egyházak vannak. A kormány jogsértő módon ezt a státuszt nem hajlandó meg-, illetve visszaadni az Iványi Gábor-féle felekezetnek, az EMIH viszont eddig is ebbe a csoportba tartozott. Ellenben olyan fogalom, hogy „legmagasabb kategóriában elismert egyház” nem létezik. Nem teljesen világos, hogy milyen anyagi vetülete van a szóban forgó megállapodásnak: tudomásunk szerint az EMIH előzőleg is megkapta az állami támogatást intézményei után. Magyarázatra szorul az is, mennyiben teremt új helyzetet az a kitétel, hogy a fegyveres testületeknél felállhat az EMIH tábori lelkészi szolgálata. Hiszen a Honvédelem.hu 2012 tavaszán közölte, hogy Hende Csaba akkori tárcavezető a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátus tábori főrabbijává nevezte ki Köves Slomó rabbit. Az erről szóló dokumentumot Hende május 2-án adta át a minisztérium Balaton utcai épületében. Az eseményen Hende Csaba így méltatta a rabbit: „személyében egy rendkívül elkötelezett, nemes gondolkodású hazafit ismertem meg”. Köves Slomó nagy megtiszteltetésnek nevezte a megbízatást, hangsúlyozva, feladatainak ellátásakor „mindvégig azon lesz, hogy Magyarországot és a Magyar Honvédséget szolgálja”. Elküldtük kérdéseinket Semjén Zsoltnak, és egyebek mellett azt is kértük tőle, juttassa el számunkra az EMIH-hel kötött megállapodás szövegét. A KDNP sajtóirodája válaszolt, ebből az derült ki, hogy a szerződést még nem is írták alá. Semjén Zsolt a kormány döntését jelentette be Szentendrén, „amint a megállapodást aláírják, a Magyar Közlönyben olvashatók lesznek a részletek” – írta a KDNP. Köves Slomó lapunk érdeklődésére későbbre ígért választ. Kerestük Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét is, hátha neki vannak érdemi információi arról, mi történik. „A megjelent hír elsőre a Mazsihisz számára is nehezen értelmezhető” – mondta Heisler, aki ennél bővebben nem kívánt nyilatkozni.

Nem jár a 2-es metró a Puskás és az Örs között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.23. 19:20
Metrópótló busz - Népszava fotó
Pótlóbuszokat állítottak forgalomba.
Az M2-es metró helyett pótlóbusz közlekedik a Puskás Ferenc Stadion és az Örs vezér tere között - írja a BKK Facebook-oldala. A bejegyzés szerint a problémát váltóhiba okozza, és az utasok türelmét kérik.