Sokan nem tudják, hogy fertőzöttek - Ingyenes hepatitis C-szűrés lesz több városban

Publikálás dátuma
2019.09.26. 11:35

Fotó: WERTHER SANTANA/Agência Estado / AFP
Gyors és anonim szűrésen vehetnek részt az érdeklődők Budapesten és hat vidéki városban.
Magyarországon nagyjából 70 ezren lehetnek hepatitis C-vírussal fertőzöttek, hogy nem is tudnak róla, és húszezren vannak tisztában betegségükkel. A szűrés célja megtalálni az eddig nem felderített fertőzötteket, és ezzel megakadályozni a vírus további terjedését - írta az eseményt szervező Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete közleményében.
A hepatis C-fertőzés évekig, akár évtizedekig tünetmentes lehet, azonban fokozatosan májkárosodást okozhat, a panaszok pedig javarészt már előrehaladottabb állapotban jelentkeznek, emiatt a fertőzöttek nagy része nem is tud betegségéről. A betegség ellen nem létezik védőoltás, azonban gyógyszeres kezeléssel rövid idő alatt gyógyítható - közölte a szervezet.
A fertőzés elsősorban vér útján terjed, emiatt gyakori az intravénásan kábítószert használók között, de a veszélyeztetettek között vannak a nem megfelelő körülmények között testékszert behelyeztetők, a tetováltatók, az akupunktúrás kezelést igénybe vevők. Rizikót jelenthet a közös fogkefe használata fogínyvérzés esetén, a közös borotvahasználat, de akár pedikűrösnél, manikűrösnél vagy fogászaton is el lehet kapni - írták.
A résztvevők a fővárosban, valamint Békéscsabán, Nyíregyházán, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen a gyors és anonim szűrésen tanácsokat is kaphatnak a fertőzés elkerülésére, megelőzésére.
Szerző

Egy kiskanálnyival csökkent csak az amerikaiak cukorfogyasztása 16 év alatt

Publikálás dátuma
2019.09.26. 09:30

Fotó: Zero Creatives/Cultura Creative / AFP
Még mindig túl sok fehér kenyeret és az artériákat terhelő zsírt is fogyasztanak - állapította meg egy új, nagy létszámú, hosszú távú tanulmány.
Az amerikai kormány egészséges étkezési indexe szerint az elmúlt 16 évben a százas skálán 56-ról 58-ra javult a mutató. Az amerikaiak azonban még mindig túl sok olyan ételt esznek, amelyek növelik a cukorbetegség, a szívbetegségek, az elhízás és egyéb egészségügyi problémák kockázatát - állapította meg Fang Fang Zhang, a tanulmány társszerzője, a Boston melletti Tufts Egyetem táplálkozási kutatója. A tanulmány, amelyet a JAMA orvosi folyóiratban publikáltak, az 1999 és 2016 között végzet állami felmérésekben szereplő csaknem 44 ezer felnőtt adatain alapult.
"A látható javulás ellenére jelentős táplálkozási problémák maradtak fenn"

- közölték a szerzők.

Egyebek mellett fontos lenne, hogy az amerikaiak kevesebb rágcsálnivalót, hot-dogot, zsíros marhahúst, vajat és más telített zsírt tartalmazó ételt fogyasszanak. A kutatók szerint miközben nem ajánlott ezekből a napi kalóriabevitel 10 százalékánál többet enni, a valóságban csaknem 12 százalékot tesznek ki.
A vizsgált időszakban a legnagyobb változás a cukorfogyasztás 16 százalékról 14 százalékra való csökkenése volt. A tudósok szerint azonban ez még mindig nagyon magas érték. A hivatalos ajánlás a napi kalóriabevitel tíz százaléka alatti érték lenne a hozzáadott cukormennyiségből. A tapasztalt csökkenés feltehetően annak köszönhető, hogy az amerikaiak kevesebb cukros üdítőt isznak, ugyanakkor Zhang felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran olyan ételekben is van cukor, amelyekről az ember nem is gondolná, például a joghurtokban vagy a paradicsomszószokban.
A kutatás szerint az amerikaiak kicsit több gyümölcsöt, olajos magot, zabpelyhet és más teljes kiőrlésű gabonafélét esznek, de ezek még mindig kevesebb mint a napi kalóriabevitelük 5 százalékát tették ki 2016-ban. A sófogyasztás is csökkent kissé, továbbá a szénhidrátokban gazdag gyümölcsitalokból is kevesebbet isznak az amerikaiak. Ugyanakkor még mindig nagyon sok fehér kenyeret és más finomított gabonából készült ételt esznek.
Az amerikai táplálkozási ajánlások szerint az egészséges étrendben a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a különböző fehérjeforrások, köztük a tengeri halak, sovány húsok, baromfi, tojás és magok szerepe a legfontosabb. 
A kutatásban szereplőket kétévente egészségügyi felmérés keretében kérdezték ki arról, hogy mit ettek. A résztvevőknek 2003-tól néhány napnyi különbséggel kétszer tették fel a kérdést, hogy mit fogyasztottak az előző 24 órában.  A tanulmányban vizsgált időszak alatt az Egyesült Államokban megkétszereződött a cukorbetegek száma, meghaladta a 7 százalékot, a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek aránya pedig mára több mint 70 százalék lett. Közben továbbra is a szívbetegség a vezető halálok az országban.
A JAMA szerkesztőségi cikke hangsúlyozta, hogy a közegészségügy erőfeszítései mellett kulcsfontosságú az élelmiszeriparral való együttműködés, amelynek eredményeként az élelmiszerekben csökkenteni lehet a cukor, a só és a telített zsírok mennyiségét.
Szerző

Több mint 130 vendéglőt lehet kipróbálni az Étterem Héten

Publikálás dátuma
2019.09.25. 16:01

Fotó: Pixabay
Az eseményt október 7. és 13. között tartják.
Az őszi programhoz minden eddiginél több, összesen 25 új vendéglő csatlakozott, a visszatérőkkel együtt pedig már most több mint 130 étterem konyhájának ízei közül választhatnak a kulináris élvezetek kedvelői. A résztvevő éttermek háromfogásos menüket kínálnak, amelyek egységesen 3900 forintos top, 4900 forintos prémium, vagy 5900 forintos exkluzív kategóriákban érhetőek el – írták a szervezők közleményükben. 
Az őszi programban olyan ételek kerülnek asztalra, mint a bükkfán füstölt fácán bouillon, a barackpálinkás kacsamáj, az érlelt őz carpaccio, a kecske taco, a lapsang tealevélen grillezett lazacfilé, az ördöghal, a borókabogyós vaddisznóragu, a borjúpofa, a füstölt szarvasgerinc, az uruguayi bélszínsteak, a somlói mille feuille vagy éppen a Gerbeaud 160 torta.
A tavaszi programban több mint 20 ezer vendég vett részt, közülük 2500-an értékelték az általuk kipróbált éttermeket. Az értékelések átlaga alapján a vendéglátóhelyek összteljesítménye 5 pontos skálán 4,66 pontot ért el.
Az éttermek előzetes asztalfoglalás alapján fogadják a vendégeket.
Szerző