egészségügy;

2019-09-27 21:07:27

A választás utánra halasztották akciójukat a traumatológusok

Engedtek a kérésnek és adtak egy hónapot a kormánynak.

Engedett a kérésnek, és adott még egy hónap türelmi időt a kormánynak a Magyar Traumatológusok Társasága (MTT) a pénteki közgyűlésén. A megbeszélésén részt vett Csíki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) helyettes államtitkára és azt közölte: a választásig már nem, de hamarosan tárgyalni fogja a kabinet a baleseti sebészek, és a tárca által közösen kidolgozott tervezetet. Ezután pedig szeptember elejéig visszamenően biztosítják a baleseti sebészek által kért finanszírozást. Ezután döntött úgy a traumatológusok társasága, hogy október 30-ig nem indítanak komolyabb akciót. Ha viszont nem teljesül az ígéret akkor 15 napon belül ismét rendkívüli közgyűlésen értékelik a helyzetet.

Noha az MTT haladékot adott a kormánynak, arról egyelőre nem született döntés, hogy él-e a rendkívüli felmondásával a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa.

Az Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa október elsejéig döntenek erről, és – információink szerint – őket nem győzték meg Csíki Zoltán helyettes államtitkár szavai, mondván munkakörülményeiket az ígéretek még nem teszik elviselhetőbbé. Az országos baleseti intézet orvosai azért helyezték kilátásba a fölmondásukat, mert – szerintük – az intézetben nincsenek meg a biztonságos betegellátás a feltételei. Erre a kormány több tagjának írt levelükben próbálták felhívni a figyelmet.

Mint arról beszámoltunk: júniusban a traumatológusok őszig adtak időt a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását, mert a beavatkozások jó részénél a díjak nem fedezik a műtétek valós költségeit. Az egyre romló ellátási körülmények miatt júniusban rendkívüli közgyűlésen határozták el, hogy tárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi kormányzattal. Azt is egyértelművé tették, hogy az alku eredményét szeptemberben egy újabb közgyűlésen értékelik.