„Kompromat”, meg a magyar Watergate – „Az elmúlt napok súlyos ügyei túlmutatnak a kampányon”

Publikálás dátuma
2019.09.30. 08:55

Fotó: Népszava
Az ellenzéki politikusok ellen alkalmazott módszereket tekintve végképp itt van Putyin Oroszországa – mondta lapunknak a szakértő.
Elemezték és azonosították a Párbeszéd elnökségi tagjai azt, hogy hol készültek azok a felvételek, amelyeket összevágta majd kiszivárogtattak a napokban. A párt vezetői szerint a manipulált, torzított hanganyagot – amelyen Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje hallható – a Párbeszéd több elnökségi ülésén készítették. Ezeket az üléseket a Képviselői Irodaházban tartották. Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke még kisgyermeke hangját is felismerte a torzított felvételen. A politikus – Karácsony Gergelyhez hasonlóan – feljelentést tett tiltott adatszerzésért. Az ellenzéki politikus – miután putyini és erdogani módszerekről beszélt – kijelentette: a hangfelvétel, és az elmúlt napokban, hetekben történt aljasságok a kampányban a Fidesz érdekeit szolgálják. „Ez az ügy a magyar Watergate. A XXI. század eddigi legnagyobb botránya Magyarországon” – mondta. Szabó kitért arra is: nekik nyilvánvalóan semmiféle érdekük nem fűződne egy ilyen felvétel elkészítéséhez, az ellenzéki egység gyengítéséhez, de azért, hogy igazolják, nem ők készítették a felvételeket, a párt és annak minden elnökségi tagja készen áll segíteni a hatóságoknak, akár elektronikus eszközeiket is átvizsgáltatnák velük, sőt hazugságvizsgálatra is hajlandóak. – Amennyiben a Párbeszéd képviselő kezdeményezik, hogy a nemzetbiztonsági bizottság foglalkozzon az üggyel, akkor természetesen nem én leszek ennek az akadálya – jelentette ki a Népszavának Mirkóczki Ádám. A bizottság jobbikos elnöke leszögezte, hogy a Képviselői Irodaház nemzetbiztonságilag védett terület, ez ugyanakkor csak az ott keletkező minősített adatokra vonatkozik, vagyis az államtitkokra. Ebből következik, hogy minden egyes irodában nyilván nincsenek ott a nemzetbiztonsági szakszolgálat munkatársai. – Amikor az épületben ülésezik a nemzetbiztonsági bizottság, ahol lényegében csak államtitkok hangzanak el, akkor a szolgálatok munkatársai biztosítják az ülés technikai védelmét – magyarázta. Ungár Péter, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja ugyanakkor úgy látja: a súlyos állításokat érdemben ki kell vizsgálni. – Fontos, hogy fény derüljön a felvétel elkészítésének körülményeire, a szivárogtatás módjára és arra, milyen személyek, illetve szervezetek vettek részt a cselekménysorozatban – jelentette ki Ungár, hozzátéve: elsődleges nemzetbiztonsági kockázat az, ha politikai döntéshozó testületek munkáját egy középületben más politikai szervezetek megfigyelnek.
Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa, aki szintén tagja volt korábban a nemzetbiztonsági bizottságnak, lapunknak azt mondta, az elmúlt évtizedekben sok mindenben volt vita, de akadtak közmegegyezéses dolgok is. – Amennyiben ezeket akár állami, akár magánszereplők átlépik, beláthatatlan folyamatok jöhetnek – fogalmazott. – A lehallgatás, valamint az elmúlt napok súlyos ügyei túlmutatnak a kampányon – utalt az ellenzéki politikus a Karácsony-felvételen kívül, Pikó András, VIII. kerületi polgármester-jelölt kampányközpontjának rendőrségi megszállására, vagy a hétvégén kirobbant Wittinghoff-ügyre.
Budaörs polgármesterét, Wittinghoff Tamást ugyanis eddig nem látott módszerrel támadták. A 24.hu írt elsőként arról, hogy a városban olyan szórólapokat dobtak a postaládákba, amelyekben egy weboldal linkje, egy pornóvideó-honlapra navigált. Az egyik felvételen pedig Budaörs polgármestere és egy nő együttléte látható, félreérthetetlen szituációban. – Naiv hülye voltam, aki elkövetett egy hibát. Ez a családomra tartozik, velük rendeztem a dolgot, ami pedig most történt, az többszörös bűncselekmény – mondta a Népszavának Wittinghoff. A polgármester ismerte a nőt, aki „feladatot hajthatott végre.” Wittinghoff még szombaton feljelentést tett az ügyben többek között zsarolási kísérlet miatt. Tudott ugyanis a felvételről, „szóltak azok, akik megpróbáltak rávenni arra, hogy ne induljak a választáson”. A feljelentésében – Wittinghoff közlése szerint – meg is nevezi ezeket a személyeket, lapunknak pedig elismerte: kormányközeli szereplőkről van szó.
A budaörsi polgármester szerint a 29 éves városvezetői munkájához köthetően nem tudnak semmit előhozni ellenfelei, ezért próbálkoztak bűncselekmények árán is ezzel a régebbi videóval. – Remélem, hogy kontraproduktív lesz ez az aljas húzás és nem hoz hasznot azoknak, akik így próbálnak lejáratni – mondta.
– Az ellenzéki politikusok ellen alkalmazott módszereket tekintve végképp hasonlatossá váltunk Putyin Oroszországához – reagált minderre a Népszavának Juhász Attila. A Political Capital főmunkatársa szerint Wittinghoff esete akkor is szintlépés, ha annak már volt előzménye. Akkor például, amikor a még a Jobbikban politizáló Volner Jánost követte a bokrok közé egy paparazzi. – Egyértelműen orosz eredetű módszerről van szó, amit ott „kompromatnak” neveznek. Ilyenkor a célpontról, például ellenzéki politikusról vagy újságíróról – valós vagy valótlan – kompromittáló (szexuális vagy más magánéleti) információkat gyűjtenek, ezekkel zsarolják, végül pedig nyilvánosságra hozzák, lejáratási, illetve nyomásgyakorlási céllal – magyarázta. A módszer eredete egyébként a szovjet időkig nyúlik vissza, és főleg a Szovjetunióban dolgozó nyugati diplomaták ellen használta az orosz titkosszolgálat, először zsarolási céllal. Juhász Attila szerint Wittinghoff esetében is jó előre eltervezett, megszervezett, zsarolással előkészített lejáratás volt a cél.

„A válasz október 13-án érkezik”

Megint szintet lépett a Fidesz, megint lefelé. Lehallgatás, megfigyelés, hang- és filmfelvételek, most éppen Wittinghoff Tamás ellen, aki 1991 óta az ország egyik legsikeresebb polgármestere, és aki az utóbbi években is számos sikeres csatát vívott meg a kormánnyal szemben a települése érdekében – közölte Karácsony Gergely. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt szerint érvek nincsenek, csak a lejáratás. – Mi egy csapat vagyunk, és kiállunk mindenki mellett, akit megtámad a propagandagépezet. A válasz pedig október 13-án érkezik. Hajrá, Tamás! Hajrá, Budaörs! – zárta bejegyzését.

Szerző

Lefújták a Kövér-féle megemlékezést

Publikálás dátuma
2019.09.30. 08:10

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Elmaradt a Parlamentben a Koszorús Ferenc tiszteletére – a házelnök fővédnökségével – meghirdetett konferencia. A szervezők először technikai, aztán pénzügyi okokra hivatkoztak.
A Dohány utca elején lévő emléktábla szerint Koszorús Ferenc (1899–1974) vezérkari ezredes és hős katonái 1944 júliusában megakadályozták a budapesti zsidóság deportálását. Hasonló szöveg olvasható a budai Várban felállított mellszobra alapzatának egyik oldalán is. A posztamens hátoldalán található felirat a „magyar katona esküjéhez való hűségének örök példaképeként” méltatja Koszorús Ferencet.
Ezzel szemben tekintélyes történészek – többek között a korszakkal foglalkozó Karsai László vagy Molnár Judit – sem bizonyítékot, sem levéltári forrást, sem hiteles (független és megbízható) visszaemlékezést nem találtak rá, hogy Horthy valóban a zsidóság védelmében rendelte volna Koszorús Ferencet és az Esztergomban állomásozó I. páncélos hadosztályt Budapestre.
– Horthy néhány napig azt hitte, egyébként tévesen, hogy puccsot szerveznek ellene. Saját maga, nem pedig a zsidóság érdekében vezényelte Koszorús páncélosait a fővárosba – hangsúlyozta kérdésünkre Karsai László. A vita nem pusztán egy vezérkari ezredes szerepéről szól, hanem ennél sokkal többről: Horthy Miklós és a magyar állam felelősségéről, végső soron a történelem (át)értelmezéséről. A kormánynak tetsző nézet szerint Horthy csak 1944 júliusának elején értesült arról, hogy a halálba hurcolják a vidéki zsidók százezreit, és amikor ezt megtudta, ellenállt a hitleri Németországnak. Lám, még a reguláris hadsereget is bevetette, hogy mentse a megmaradt budapesti zsidóságot. Ez a felfogás szülte a széles körben tiltakozást kiváltó, történelemhamisítónak tartott Szabadság téri német megszállási emlékművet. A témának aktualitást ad, hogy Embermentők sorsa a diktatúrákban címmel konferenciát hirdettek Koszorús Ferenc tiszteletére szeptember 30-ára (mára), az Országház felsőházi termébe. A rendezvényre közel négyszáz vendéget vártak. Kövér László házelnök nem csupán a fővédnökséget vállalta el, a program szerint a megnyitó beszédet is ő mondta – volna. Az esemény elmarad. Hantó Zsuzsa főszervező, a Koszorús Ferenc Emlékbizottság elnöke a közelmúltban körlevélben sajnálattal tájékoztatta az előadókat, hogy a „Koszorús-akció 75. évfordulójára a Parlamentben tervezett konferenciát technikai okok miatt nem tudjuk megtartani”. – Semmi probléma nincs, későbbi időpontban megrendezésre kerül a konferencia – jelentette ki lapunknak Hantó Zsuzsa. Kérdésünkre, hogy milyen technikai probléma merülhetett fel, közölte: „a teremmel volt gond, a részletek számomra lényegtelenek”.
Több forrásból úgy értesültünk, hogy a rendezvényt valójában nem technikai problémák, hanem a választási kampány miatt halasztották el: a Fidesz stratégái óva intettek attól, hogy az önkormányzati választás előtt a kormánypárt képviselői újabb emlékezetpolitikai vitákba bonyolódjanak. (Karsai László megerősítette a Népszavának, hogy a konferencia nem múlt volna el tiltakozás nélkül.) Úgy tudjuk, a rendezvény elhalasztásával Kövér László nem értett egyet.
Elküldtük kérdéseinket a házelnöknek, a parlamenti sajtóirodától ez a válasz érkezett: „A Koszorús Ferenc-emlékkonferencia megrendezésének sem a házelnök, sem az Országgyűlés Hivatala részéről semmilyen akadálya nem volt, politikai ok fel sem merült”. A hivatal a „jövőben is a szervezők rendelkezésére áll, a halasztás okairól ők tudnak felvilágosítást adni”.
Ismét kerestük Hantó Zsuzsát. A főszervező megnyugtatta lapunkat, hogy tényleg nem politikai ügyről van szó. Második körben tett nyilatkozatában azonban már nem technikai problémákra hivatkozott: „Csupán a terem bérleti díjával kapcsolatban történt félreértés miatt kellett a konferenciát későbbi időpontra halasztani. Mivel a háttérben anyagi kérdések húzódtak, a konferencia társszervezőjével, az Amerikai Magyar Szövetséggel való egyeztetés előtt nem tartottam volna helyénvalónak, ha részleteket közlök.”
Újra a parlamenti sajtóiroda következett, ezúttal a bérleti díj mértékére kérdeztünk rá. Kiderült: „a felsőházi ülésteremben és a dunai folyosón a rendezvény lebonyolításának térítési díja 123.600 Ft/óra+áfa”.
Az emlékkonferencia hat órán keresztül, délelőtt tíztől délután négyig tartott volna. Ha elfogadjuk, hogy a halasztásnak semmi köze az önkormányzati választáshoz, a helyzet akkor sem nélkülözi a politikai pikantériát. Eddig még aligha fordult elő ugyanis, hogy egy erős fideszes hátszelet élvező rendezvény, amelyhez Kövér László is a nevét adta, a terembérlet kifizetése körüli polémiák miatt hiúsuljon meg.

Hende Csaba a kommunisták örököseiről

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetsége, Erdélyi Szövetség, Gulág Alapítvány, Történelmi Vitézi Rend – egyebek mellett ezeknek a szervezeteknek a koszorúit láttuk a minap a budai Várban, amikor Koszorús Ferenc mellszobránál jártunk. Varga Imre alkotását 2015-ben Kövér László és Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter közreműködésével avatták fel. Az MTI tudósítása szerint Kövér és Hende is kitért arra, hogy Koszorús Ferenc hőstetteit évtizedeken keresztül tagadták. „Néha még manapság is” ezt teszik – jegyezte meg Hende, aki úgy fogalmazott: „a kommunista diktatúra szellemi örököseinek nem tetszik”.

Szerző
Témák
történelem

Rogán Cecília egy teniszcentrumban lett felügyelőbizottsági tag, miután Bessenyei megvette az egész céget

Publikálás dátuma
2019.09.30. 07:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A létesítményt két éve újították fel, 337 millió forint közpénz is dolgozott a korszerűsítésen.
A fitnessz, szépségversenyek, nemzeti futás és bulvár után a tenisz világában is feltűnt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal felesége, Rogán-Gaál Cecília, írja a 24.hu. A Budai Tenisz Centrumban kapott fontos pozíciót, miután Facebook-oldalának tanúsága szerint teniszedzői tanulmányokat folytatott: a bérlő-üzemeltető cégben, az Excellent Game Mozgásakadémia és Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft.-ben lett Rogán-Gaál a felügyelőbizottság tagja. Ez persze nem csak úgy, előzmények nélkül történt.
A teniszcégben a tulajdonos is változott nemrég: Bessenyei Istvánt jegyezték be az üzletrészek többségi tulajdonosaként.

A kormányközeli vállalkozó neve onnan csenghet ismerősen, hogy a Fidesz kedvenc biztonsági cégének, a Valton Security Kft.-nek a kisebbségi tulajdonosa. A cég bevétele 2018-ban 6,4 milliárd forintról 7,37 milliárdra emelkedett. Bessenyei cége emellett a Netrise Hungary Kft. is, ami 40 milliós közpénz-támogatást kapott év elején a Szerencsejáték Zrt.-től, és olyan csodát tett a Femcafe oldalla, hogy azt még Mészáros Lőrinc is megirigyelné: 2018-ra 1 milliárd 492 millióra ugrott annak bevétele, a nyereség pedig még ennél is nagyobb mértékben, 2,6 millió forintról 768,4 millió forintra nőtt. Ez egy év alatt több mint 295-szörös javulás az adózott eredményben. Nemrég az is kiderült, hogy a miniszter felesége Bessenyei 3000 négyzetméteres XII. kerületi, Felhő utcai luxusvilláját bérli. Bessenyei továbbá úgy is ismert, mint Sarka Kata férje. Sarka és Rogán-Gaál szintén érdekeltek a bulvárban, a tulajdonukban lévő Top News Hungary Kft. nemrég vásárolta meg a TWN.hu bulvároldalt. Az összefonódások sem érnek véget Sarka személyénél: Sudár-Horváth Lívia, a Femcafé ügyvezető igazgatója vezeti a Top News-t is. Ez egyébként Rogán Antal feleségének és Sarka Katának a második közös médiával foglalkozó cége; övék még a Nakama & Partners Kft., ami szintén elképesztő ütemben ontja magából a pénzt.
A városmajori teniszközpont bérlő-üzemeltető vállalkozó párosa eddig a hazai teniszéletben egyaránt jól ismert vállalkozó, Hamar Gábor volt - aki márciusban Mészárossal utazott Moszkvába azon a bizonyos 17 milliárdos magángépen, amivel Orbán Viktor meccsekre jár - és az egykor Európa-bajnok kalapácsvető, Gécsek Tibor volt. Őket váltotta ki Bessenyei István, aki a 24.hu értesülései szerint teljes egészében kivásárolta a két üzletembert.
Az épület és a pályák az MTK-é, míg minden eszköz, ami a teniszezéshez és az üzemeltetéshez szükséges, Hamaréké volt eddig. Az MTK a Hamar-Gécsek párossal közösen két éve újította fel minden igényt kielégítően az ingatlant és a pályákat, majd húszéves bérleti és üzemeltetési szerződést kötött a két üzletember által jegyzett céggel. Az Excellent Game mérlegbeszámolójához fűzött mellékletben nyoma van 337 millió forint állami támogatásnak is, amiből "energiahatékony, modern aluvázas sátorstruktúrákra" költöttek.
Szerző