Előfizetés

Lángokban áll egy kínai gyár, legalább 19 munkás meghalt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.30. 09:09
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
8 embert kimentettek, hárman kórházban vannak. A tűz okát vizsgálják.
Hétfő reggelig 19 ember halt meg egy tűzben, amely a kelet-kínai Csöcsiang tartomány egy gyárában ütött ki - adta hírül a Hszinhua állami hírügynökség a helyi hatóságok közlésére hivatkozva. A tartomány keleti partvidékén fekvő, mintegy 682 ezer lakosú Ninghaj járásban egy közszükségleti cikkek gyártásával foglalkozó üzem borult lángba vasárnap délután. A Ruiqi Daily Necessities nevű vállalat tulajdonában levő üzemben
19 ember halt meg, nyolc embert sikerült kimenteni, közülük hárman szorultak kórházi ellátásra.

A tűz okát egyelőre vizsgálják - számolt be a helyi kormányzat szűkszavú közleményben.
Kínában gyakorinak számítanak a üzemi balesetek, mivel - a költségek alacsonyan tartása érdekében - a vállalatok gyakran nem tartják be a biztonsági előírásokat. Márciusban 78 ember vesztette életét, miután robbanás történt az ország keleti részén található Csiangszu tartomány egyik vegyi üzemében.

Eloltották a 3 millió hektáron lángba borult szibériai erdők nagy részét

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.30. 08:02
Szibériai légifelvétel, ai még nyáron készült
Fotó: Pierre Markuse / AFP
Mindent eloltottak egy állami szolgálat szerint, de ez azért erős túlzás lehet.
Eloltották az összes erdőtüzet Oroszországban - közölte a légi oltásért felelős szolgálat, az Avialeszoohrana sajtóosztálya hétfőn. A szolgálat szerint egy nap alatt hét erdőtüzet fojtottak el 94 hektáron.
Vasárnap, szeptember 29-én minden esetre még több helyen égtek a szibériai erdők a Global Forest Watch adatai szerint, ők 74 riasztásról értesültek aznap. Bár a héten már csak 1600 új tüzet regisztráltak, ami a júliusi heti 20-50 ezerhez képest valóban komoly eredmény. A teljes oltás híre már csak azért is meglepő, mert a korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy az orosz hatóságok csak azokkal a tüzekkel foglalkoznak, amik közvetlen veszélyt jelentenek.
Oroszország 85 régiójából 79-ben tűzveszélyes időszak van.

- írta ezt már az Interfax hírügynökség hétfőn. Rendkívüli állapot sehol nincs érvényben, de 31 régióban rendkívüli tűzvédelmi készültséget vezettek be.
Oroszországban, ahol a szibériai és távol-keleti területeken a nyáron több mint 3 millió hektárnyi erdőt borítottak el a lángok, júliusban négy régióban rendkívüli állapotot hirdettek. Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy az oltásban a fegyveres erőket is vessék be, amihez amerikai hivatali partnere, Donald Trump július 31-én felajánlotta az Egyesült Államok segítségét.
A katasztrófa főleg a lakatlan területeket sújtotta, de a füst mintegy 800 orosz települést ért el, köztük olyan városokat, mint Novoszibirszk, Krasznojarszk és Csita.

Hóviharok tombolnak az Egyesült Államok nyugati tagállamaiban

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.30. 07:17

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Példátlan a szeptemberi tél.
Hóviharok dúlnak az Egyesült Államok nyugati tagállamaiban, Montanában a kormányzó szükségállapotot hirdetett vasárnap este. Az Egyesült Államok több északnyugati és nyugati tagállamában dúlnak hóviharok. Az erős széllökésekkel kísért sűrű hóesés nyomán helyenként méteres hó és köd borítja Washington államot, Oregont, Idahót, Montanát, Kalifornia egy részét, Nevadát és Utah-t is. A heves szél sok helyen fákat döntött ki és villamosvezetékeket szakított le. Több települést elzárt a hó, az utak járhatatlanok, az áramszolgáltatás megszűnt. "Példa nélküli ez a téli vihar szeptemberben" - fogalmazott Steve Bullock, Montana kormányzója. Washingtonban, Oregonban, Idahóban és Montana egy részén hétfőn zárva tartanak az iskolák. A meteorológusok előrejelzései szerint a korai tél a hét közepéig még kitart, sőt hétfőn várhatóan még hevesebb havazásra kell számítaniuk az ott élőknek.