Előfizetés

Vihar tombolt Nógrádban és Borsodban, fákat csavart ki az erős szél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.30. 16:27
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az északi megyékben akár 90-110 kilométer/órás szélrohamokkal söpört végig az országot elérő hidegfront.
A kora délutáni órákban a viharos erejű északnyugati szél elérte Nógrád megyét; fákat csavart ki és tetőket, vezetékeket rongált meg, egyre több munkát adva a tűzoltóknak – írta honlapján a megyei katasztrófavédelem.
Szécsényben, a Kiskert közben két autóra rádőlt egy fa. Patvarcnál a 22-es főútra döntött egy fatörzset a szél, ami mindkét sávot elfoglalta – a tűzoltók már eltávolították az akadályt. Balassagyarmaton, a Munkás utcában a szél egy házról letépte a palatetőt. Terényben, az Arany János utcában szintén megbontott egy tetőt a vihar. Borsosberényben, a Béke úton, lakóházra dőlt egy fa, és a villanyvezetéket is megrongálta. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán. 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői előrejelzése szerint hasonló szélrohamokra számíthatnak az ország többi északi megyéjében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron megye) is – mivel napközben északnyugati irányból egy hidegfront halad át az országon. A vihar 70-90 kilométer/órás szélsebességgel érkezik, de gomolyfelhők közelében egy-egy 90-110 kilométer/órás széllökésre is van esély. Az ítéletidő elkerüli a délnyugati, déli területeket, az esti órákban pedig északon is csillapodik a légmozgás. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is jelentettek már viharkárokat - írta az MTI: Ózdon, a Dózsa György úton egy csaknem tizenöt méteres fa zuhant az úttestre. Telkibánya külterületén két fa is az útra borult. Miskolcon a Besenyői utcában egy üzem tetőszerkezetében tett kárt a viharos szél, a Váradi utcában pedig egy fűzfa dőlt ki a helyéről és leszakította a villanyvezetéket.

Pintér szerint nincs nyomás a rendőrségen, hogy az mindig csak az ellenzéket vegzálja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.30. 15:31
Polt Péter és Pintér Sándor
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A belügyminiszter szerint "a törvények mindenkire egyaránt vonatkoznak, a rendőrség pedig a leghatározottabban lép fel a választási csalások ellen".
A Pikó András ellenzéki józsefvárosi polgármesterjelölt kampányközpontjában tartott házkutatás után több országgyűlési képviselő is arra akart volna magyarázatot kapni, hogy a rendőrség miért csak bizonyos alkalmakkor ugrik, ha választási csalás gyanúja merül fel. Legutóbb Arató Gergely - írja az Index.hu -, a DK országgyűlési képviselője hozta példaként a budapesti VIII. kerületben történteket, összevetve a 2018-as országgyűlési választáson történt esettel, amikor 341 ajánló adatai azonosak voltak a Fidesz és a Lendülettel nevű kamupárt jelöltje esetében, ám az aláírások különböztek.
Pikó András és Karácsony Gergely a Patyolat bárban, mikor razziát tartott a rendőrség a polgármester-jelölt kampányközpontjában
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
"Vállalja-e a politikai és jogi felelősséget azért, hogy a rendőrség Magyarországon is a kormánypárti választási kampány része lett, amelyik zaklatja, akadályozza és megfélemlíti az ellenzéki jelölteket?"

- szegezte a kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek Arató. Pintér erre azt bizonygatta, hogy "a törvények mindenkire egyaránt vonatkoznak, a rendőrség pedig a leghatározottabban lép fel a választási csalások ellen". Szerinte nincs nyomás a rendőrségen, hogy az ellenzékkel szemben azzal a kirívó szorgalommal dolgozzon, mint amit a látszat sugall.
Hasonló kérdést tett fel a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio is Polt Péter legfőbb ügyésznek. Ő arra volt kíváncsi: "miért alkalmaznak kettős mércét, amikor választással kapcsolatos bűncselekményeket kell feltárni?" A konkrét kérdésre választ nem kapott, de kiderült, hogy még most, másfél évvel később is nyomoznak a 2018 áprilisában a választások után eltűnt kamupártok ügyében.

Győri Enikő vagy Járóka Lívia lehet Orbán Viktor B-terve

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.09.30. 13:10
Járóka Lívia az EP-ben
Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
A miniszterelnök nem megy el a falig Trócsányi László megvédésében – erről beszéltek Fidesz-képviselők a Népszavának.
Tesz még egy kísérletet Ursula von der Leyennél Orbán Viktor azért, hogy Trócsányi Lászlóból uniós biztos legyen, de ha azt látja, hogy ezen múlhat az egész Bizottság sorsa, akkor visszalépteti a magyar jelöltet és jön a B-terv – erről beszéltek fideszes magyar parlamenti és EP-képviselők a párt vasárnapi kongresszusán a Népszavának. Trócsányi Lászlót másodszor is összeférhetetlennek találta az Európai Parlament jogi szakbizottsága hétfőn délelőtt, így most elvileg Ursula von der Leyen kezében van a döntés, hogy megpróbálja a magyar biztosjelölttel együtt az EP elé terjeszteni a leendő Európai Bizottság tagjainak névsorát, vagy felkéri Orbán Viktort, hogy válasszon mást. Bár a kongresszusi felszólalók harcias hangot ütöttek meg az üggyel kapcsolatban (Deutsch Tamás például „nyílt politikai lincselésnek” nevezte Trócsányi bizottságbeli elkaszálását, amit „politikai verőlegények és verőleányok hajtottak végre”, természetesen azért, mert a magyar igazságügyi miniszter a bevándorlás megállításán munkálkodott), háttérbeszélgetéseink alapján úgy tűnik, csendben a párton belül is felkészültek arra, hogy más jelöltre lesz szükség. Mivel az Európai Parlamentnek egyben kell majd szavaznia a 28 biztosról, elvileg előfordulhat, hogy ha Trócsányi László is köztük lesz, az egész Bizottságot elutasítják. Erre mondták fideszes forrásaink, hogy ha ennyire éles lesz a helyzet, a magyar kormányfő nem fog kockáztatni és új jelöltet ajánl majd Ursula von der Leyennek. 
Érdekes egyébként, hogy Orbán Viktor már maga is megemlítette ezt a lehetőséget, amikor múlt pénteki rádióinterjújában azt mondta, van a fejében második, harmadik, sőt negyedik lehetőség is. Ezzel kapcsolatban egyébként a kongresszuson több lehetőséget is hallottunk – érdekesség, hogy valamennyien nők. A legtöbben Győri Enikőt említették első számú második jelöltnek, a volt római és madridi nagykövetet diplomáciai körökben is esélyesnek tartják egyébként. Győri Enikő (Trócsányi Lászlóhoz hasonlóan) otthonosan mozog az uniós közegben, szakmai felkészültségét senki nem vitatja és régóta Orbán Viktor bizalmasai közé tartozik. Győri Enikő ezzel kapcsolatos kérdésünkre a kongresszuson csak annyit mondott, hogy nem lesz uniós biztos, „mivel a magyar kormánynak megvan a maga kiváló jelöltje Trócsányi László személyében”. Győri Enikőn kívül Járóka Líviát is többen említették. Ő ráadásul az EP alelnöke is, eddigi munkájával még a rivális frakciók elismerését is kivívta, így elég valószínűtlen lenne, hogy leszavazzák. Szóba került még Varga Judit igazságügyi miniszter is. Ő szintén alkalmas lenne és uniós tapasztalattal is bír, de frissen kinevezett igazságügyi miniszterként kérdés, vonzó lenne-e számára egy biztosi tisztség. Ráadásul Orbán Viktor éppen azért kérte fel miniszternek, mert tudható, hogy az új Bizottsággal nagyon komoly jogi csatározásokra készül a kormány és ebben elsősorban Varga Juditra számít Orbán Viktor. Egy biztos: sok idő nincs a döntésre, vélhetően még a héten eldől, hogy ki lesz a magyar jelölt.